Elk product langs de duurzaamheidsmeetlat

  • door 
  • Gepubliceerd in Food
  •   
Wageningen UR Wageningen UR

Prinses Máxima heeft dinsdag 8 november in Den Haag het Europese hoofdkwartier van The Sustainability Consortium ceremoniëel geopend. Hiermee gaat het consortium van maatschappelijk begane retailers in Europa van start, te beginnen in Nederland.

The Sustainability Consortium (TSC) heeft als doelstelling om alle consumentenproducten tegen een uniforme duurzaamheidsmeetlat te kunnen leggen. Het initiatief is ontstaan in de VS, waar Wal-Mart enkele jaren geleden een dergelijk systeem wilde opzetten. Wal-Mart moest toen algauw erkennen dat zo’n standaard alleen maar kon worden geaccepteerd als het op onafhankelijke en wetenschappelijke basis werd opgesteld. Voor de ontwikkeling daarvan werd TSC in het leven geroepen.

Geen tijd meer verspillen

In de VS wordt TSC vanuit twee Amerikaanse Universiteiten aangestuurd. In Europa speelt de Wageningen Universiteit en Research Centre (Wageningen UR) een centrale rol. “We moeten geen tijd meer verspillen met eindeloze discussies over wat en hoe we meten als het om verduurzaming gaat”, zegt Aalt Dijkhuizen, bestuursvoorzitter van Wageningen UR. “TSC wil een gestandaardiseerde meetmethode ontwikkelen, én het wil mogelijke oplossingen aandragen, waarmee bedrijven hun producten en processen kunnen verduurzamen.”

1 caffè latte: 200 liter water

Aan de basis van het werk van TSC ligt de zogeheten ‘Life Cycle Analysis’. Dit is een analyse die inzicht geeft in de milieu-effecten van producten in alle stadia van de levensduur van het product, van de grondstoffen tot en met de afval- of recyclefase. “Als je echt de gehele keten bekijkt, blijkt bijvoorbeeld dat voor de productie van elke caffè latte in een kartonnen wegwerpbekertje liefst 200 liter water nodig is”, zegt Helen van der Hoeven namens het Wereld Natuur Fonds. “Dat kan véél efficiënter. En accepteren we dat in toiletpapier nog steeds houtvezels traceerbaar zijn die uit het tropisch regenwoud afkomstig zijn?”

Onafhankelijk van Wal-Mart

Een ngo als het Wereld Natuur Fonds is nadrukkelijk betrokken bij TSC. “Het is géén Wal-Mart activiteit”, benadrukt Bonnie Nixon, directeur van TSC wereldwijd. “TSC wil in samenwerking met bedrijven, overheden, kennisinstituten en ngo’s nieuwe ideeën en nieuwe business models creëren.”

 

“Feit is dat we de aarde aan het uitputten zijn. We betalen nog steeds niet de echte prijs die overeenkomt met de waarde van schoon water en schone lucht. Steeds meer consumenten erkennen dat en zullen niet meer accepteren dat bedrijven onverantwoordelijk met de planeet omgaan. We moeten samenwerken aan duurzame oplossingen en niet elkaar de zwarte piet toeschuiven,” aldus nog Nixon.

Ahold doet mee

Ook Ahold is lid van TSC: “Duurzaamheidsstandaarden die voor de gehele sector gelden zijn erg belangrijk in alle schakels van de keten”, zegt Kiki Stiemer, senior vice president van Ahold’s Europese inkoop. “Ahold heeft als doelstelling al onze huismerken per 2015 duurzaam te maken, maar wij hebben geen wetenschappers in dienst en geen uitgebreide r&d-afdeling."

 

De distributiegroep haalt ook aan dat het geen mensen heeft die voor alle producten een life cycle analysis kunnen uitvoeren, vandaar dat het samenwerkingsverband voor Ahold zo waardevol is. “Andere retailers en fabrikanten moeten zich hierbij aansluiten, zodat er een einde komt aan alle verschillende kwaliteitsaudits en –keurmerken,” klinkt het.


Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​
Made in 030 opent pop-upwinkel met Utrechtse streekproducten

Made in 030 opent pop-upwinkel met Utrechtse streekproducten

30/03/2015

In de pop-upwinkel van The Brand Store opent Made in 030 een winkel waar streekproducten uit Utrecht verkocht zullen worden.

Ook Amsterdam-Zuidoost krijgt een World of Food

Ook Amsterdam-Zuidoost krijgt een World of Food

26/03/2015

In mei zal in Amsterdam-Zuidoost de World of Food openen: in een oude parkeergarage in de stad zullen tientallen foodretailers hun waren aanbieden. Vrijwel allemaal komen ze uit Amsterdam-Zuidoost.

Ice Bakery opent grootste vestiging in Amsterdam

Ice Bakery opent grootste vestiging in Amsterdam

25/03/2015

Ice Bakery, een ijsverkoper annex bakkerij die vooral bekend staat omwille van zijn producten met Nutella, opent deze week aan het Rokin in Amsterdam zijn vijfde en voorlopig grootste vestiging.

Producent Mora-snacks in Brits-Amerikaanse handen

Producent Mora-snacks in Brits-Amerikaanse handen

25/03/2015

Snackfabrikant Van Geloven, bekend van onder andere Mora, is overgenomen door de Brits-Amerikaanse investeringsmaatschappij TowerBrook Capital. Die neemt de aandelen over van Lion Capital, terwijl het huidige managementteam een minderheidsbelang...

Kraft Foods fuseert met Heinz na overname

Kraft Foods fuseert met Heinz na overname

25/03/2015

De Amerikaanse voedingsproducent Kraft Foods is overgenomen door het Braziliaanse private-equitybedrijf 3G Capital en het Berkshire van topbelegger Warren Buffett. Het zal nu fuseren met Heinz, dat eerder al door...

Jumbo wil af van twee Brabantse ondernemers

Jumbo wil af van twee Brabantse ondernemers

25/03/2015

Supermarktketen Jumbo wil af van twee Brabantse franchisenemers waarmee de relatie compleet verzuurd is. De twee hebben al enkele jaren een conflict met Jumbo rond het openen van nieuwe winkels.

Tesco sluit enorme vastgoeddeal om huurlast te verlichten

Tesco sluit enorme vastgoeddeal om huurlast te verlichten

23/03/2015

Vrijdag maakte het Britse Tesco bekend dat het weer eigenaar wordt van 21 superstores die het in het verleden heeft verkocht om ze vervolgens langjarig te leasen. De Britse marktleider...

"La Place kan verder zonder V&D"

"La Place kan verder zonder V&D"

20/03/2015

Als warenhuisketen V&D echt in de problemen komt en de deuren zou moeten sluiten, dan heeft restaurantketen La Place mogelijkheden om op zijn eentje verder te gaan. Dat is althans...

Aldi gaat webshop uittesten in Groot-Brittannië

Aldi gaat webshop uittesten in Groot-Brittannië

19/03/2015

Aldi lijkt dan toch de stap naar e-commerce te gaan zetten: niet toevallig in het Verenigd Koninkrijk wil de Duitse discounter binnenkort een webshop openen die als grote praktijktest geldt.

Spar University bezig aan opmars

Spar University bezig aan opmars

19/03/2015

Spar University, het concept van Spar dat zich toespitst op studenten en campussen, opent volgend jaar zijn vijfde vestiging en heeft duidelijk een gat in de markt gevonden - tot...

Top Refresco blijft ook na beursgang op post

Top Refresco blijft ook na beursgang op post

18/03/2015

Gisteren publiceerde drankenconcern Refresco Gerber zijn prospectus voor de geplande beursgang van het bedrijf, waarmee het ongeveer een half miljard euro wil ophalen. Na de beursgang zullen CEO Hans Roelofs...

Sainsbury’s stelt opnieuw teleur

Sainsbury’s stelt opnieuw teleur

17/03/2015

De Britse retailer Sainsbury's heeft vanochtend teleurstellende resultaten gepubliceerd over het vierde kwartaal (tot 14 maart 2015). De identieke omzet ging met 1,9% omlaag, ondanks de prijsverlaging van 1100 artikelen...