Elk product langs de duurzaamheidsmeetlat

  • door 
  • Gepubliceerd in Food
  •   
Wageningen UR Wageningen UR

Prinses Máxima heeft dinsdag 8 november in Den Haag het Europese hoofdkwartier van The Sustainability Consortium ceremoniëel geopend. Hiermee gaat het consortium van maatschappelijk begane retailers in Europa van start, te beginnen in Nederland.

The Sustainability Consortium (TSC) heeft als doelstelling om alle consumentenproducten tegen een uniforme duurzaamheidsmeetlat te kunnen leggen. Het initiatief is ontstaan in de VS, waar Wal-Mart enkele jaren geleden een dergelijk systeem wilde opzetten. Wal-Mart moest toen algauw erkennen dat zo’n standaard alleen maar kon worden geaccepteerd als het op onafhankelijke en wetenschappelijke basis werd opgesteld. Voor de ontwikkeling daarvan werd TSC in het leven geroepen.

Geen tijd meer verspillen

In de VS wordt TSC vanuit twee Amerikaanse Universiteiten aangestuurd. In Europa speelt de Wageningen Universiteit en Research Centre (Wageningen UR) een centrale rol. “We moeten geen tijd meer verspillen met eindeloze discussies over wat en hoe we meten als het om verduurzaming gaat”, zegt Aalt Dijkhuizen, bestuursvoorzitter van Wageningen UR. “TSC wil een gestandaardiseerde meetmethode ontwikkelen, én het wil mogelijke oplossingen aandragen, waarmee bedrijven hun producten en processen kunnen verduurzamen.”

1 caffè latte: 200 liter water

Aan de basis van het werk van TSC ligt de zogeheten ‘Life Cycle Analysis’. Dit is een analyse die inzicht geeft in de milieu-effecten van producten in alle stadia van de levensduur van het product, van de grondstoffen tot en met de afval- of recyclefase. “Als je echt de gehele keten bekijkt, blijkt bijvoorbeeld dat voor de productie van elke caffè latte in een kartonnen wegwerpbekertje liefst 200 liter water nodig is”, zegt Helen van der Hoeven namens het Wereld Natuur Fonds. “Dat kan véél efficiënter. En accepteren we dat in toiletpapier nog steeds houtvezels traceerbaar zijn die uit het tropisch regenwoud afkomstig zijn?”

Onafhankelijk van Wal-Mart

Een ngo als het Wereld Natuur Fonds is nadrukkelijk betrokken bij TSC. “Het is géén Wal-Mart activiteit”, benadrukt Bonnie Nixon, directeur van TSC wereldwijd. “TSC wil in samenwerking met bedrijven, overheden, kennisinstituten en ngo’s nieuwe ideeën en nieuwe business models creëren.”

 

“Feit is dat we de aarde aan het uitputten zijn. We betalen nog steeds niet de echte prijs die overeenkomt met de waarde van schoon water en schone lucht. Steeds meer consumenten erkennen dat en zullen niet meer accepteren dat bedrijven onverantwoordelijk met de planeet omgaan. We moeten samenwerken aan duurzame oplossingen en niet elkaar de zwarte piet toeschuiven,” aldus nog Nixon.

Ahold doet mee

Ook Ahold is lid van TSC: “Duurzaamheidsstandaarden die voor de gehele sector gelden zijn erg belangrijk in alle schakels van de keten”, zegt Kiki Stiemer, senior vice president van Ahold’s Europese inkoop. “Ahold heeft als doelstelling al onze huismerken per 2015 duurzaam te maken, maar wij hebben geen wetenschappers in dienst en geen uitgebreide r&d-afdeling."

 

De distributiegroep haalt ook aan dat het geen mensen heeft die voor alle producten een life cycle analysis kunnen uitvoeren, vandaar dat het samenwerkingsverband voor Ahold zo waardevol is. “Andere retailers en fabrikanten moeten zich hierbij aansluiten, zodat er een einde komt aan alle verschillende kwaliteitsaudits en –keurmerken,” klinkt het.


Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​
Vrijgesproken in Aldi-moord, toch weer voor rechter

Vrijgesproken in Aldi-moord, toch weer voor rechter

01/07/2015

Een verdachte die in 2002 werd vrijgesproken voor de moord op de uitbater van de Aldi-winkel in Ridderkerk kan misschien alsnog veroordeeld worden. Het openbaar ministerie heeft alvast aan de...

Ocado investeert in technologie om internationale partners te strikken

Ocado investeert in technologie om internationale partners te strikken

01/07/2015

De Britse online foodretailer Ocado zag in het halve boekjaar tot 17 mei de omzet met ruim 18% en de operationele winst met 11,4% toenemen. De winst voor belasting daalde...

Brownies & downieS breidt uit naar België

Brownies & downieS breidt uit naar België

30/06/2015

Het Veghelse restaurantconcept Brownies & downieS, waar de bediening wordt gedaan door verstandelijk gehandicapten, is nu op zoek naar Belgische franchisenemers voor een eerste uitbreiding over de grenzen.

Emté opnieuw verkozen tot beste kaasformule

Emté opnieuw verkozen tot beste kaasformule

30/06/2015

Supermarktketen Emté is voor het tweede achtereenvolgende jaar verkozen tot beste kaasformule van Nederland in het GfK/Westland Kaasrapport 2015. Plus eindigde op de tweede plaats en Deen werd derde.

Nieuw management Kraft Heinz krijgt vorm

Nieuw management Kraft Heinz krijgt vorm

30/06/2015

Na de fusie van foodgiganten Kraft Foods en Heinz zijn de namen voor het nieuwe management vrijgegeven: dat zal gedomineerd worden door mensen van Heinz, met acht van de tien...

Jaap Wassink nieuwe country director Coca-Cola Nederland

Jaap Wassink nieuwe country director Coca-Cola Nederland

29/06/2015

Jaap Wassink wordt vanaf 1 augustus 2015 vicepresident en country director van Coca-Cola Nederland. Hij volgt John Brands op, die het bedrijf na vijf jaar verlaat.

Broodgenoot als nieuw collectief merk voor authentieke bakkerszaken

Broodgenoot als nieuw collectief merk voor authentieke bakkerszaken

29/06/2015

Broodgenoot is een nieuw collectief merk voor bijzondere en authentieke bakkerszaken. “De speciaalbroden die bij winkels van Broodgenoot worden verkocht, zijn zoals ze van oorsprong zijn bedoeld: puur uit de...

Duitse Aldi-klant laadt gratis elektrische auto en fiets op

Duitse Aldi-klant laadt gratis elektrische auto en fiets op

29/06/2015

Duitse Aldi-klanten kunnen bij bijna 50 winkels in Dusseldorf, Frankfurt am Main, Köln, Mülheim an der Ruhr, München und Stuttgart hun elektrische auto en fiets gratis opladen. De Duitse discountreus...

Tesco juicht na nieuw omzetverlies

Tesco juicht na nieuw omzetverlies

26/06/2015

De identieke omzet van Tesco is op de Britse thuismarkt opnieuw gedaald. Toch juicht de in de problemen geraakte marktleider, want de -1,3% in het eerste kwartaal van boekjaar 2015/2016...

Ontslagen werknemers Jumbo naar rechtbank

Ontslagen werknemers Jumbo naar rechtbank

24/06/2015

Veertien ontslagen werknemers van supermarktketen Jumbo stappen naar de rechter. Ze werden ontslagen uit het distributiecentrum in Raalte, maar willen dat Jumbo de werkgelegenheidsgarantie tot 1 januari 2016 nakomt.

Bols ziet winst flink stijgen

Bols ziet winst flink stijgen

24/06/2015

Jenever- en likeurproducent Bols heeft er een positief jaar opzitten, met net geen vier miljoen euro winst in het gebroken boekjaar 2014/2015. Toch lag de omzet iets lager dan een...

McDrive wordt in Amsterdam McBike

McDrive wordt in Amsterdam McBike

24/06/2015

Fastfoodketen McDonald's gaat in Amsterdam een concept testen waarbij klanten de drive-in ook kunnen gebruiken met hun fiets. Zo wil het bedrijf mensen bewuster maken van hun gezondheid.