Elk product langs de duurzaamheidsmeetlat

  • door 
  • Gepubliceerd in Food
  •   
Wageningen UR Wageningen UR

Prinses Máxima heeft dinsdag 8 november in Den Haag het Europese hoofdkwartier van The Sustainability Consortium ceremoniëel geopend. Hiermee gaat het consortium van maatschappelijk begane retailers in Europa van start, te beginnen in Nederland.

The Sustainability Consortium (TSC) heeft als doelstelling om alle consumentenproducten tegen een uniforme duurzaamheidsmeetlat te kunnen leggen. Het initiatief is ontstaan in de VS, waar Wal-Mart enkele jaren geleden een dergelijk systeem wilde opzetten. Wal-Mart moest toen algauw erkennen dat zo’n standaard alleen maar kon worden geaccepteerd als het op onafhankelijke en wetenschappelijke basis werd opgesteld. Voor de ontwikkeling daarvan werd TSC in het leven geroepen.

Geen tijd meer verspillen

In de VS wordt TSC vanuit twee Amerikaanse Universiteiten aangestuurd. In Europa speelt de Wageningen Universiteit en Research Centre (Wageningen UR) een centrale rol. “We moeten geen tijd meer verspillen met eindeloze discussies over wat en hoe we meten als het om verduurzaming gaat”, zegt Aalt Dijkhuizen, bestuursvoorzitter van Wageningen UR. “TSC wil een gestandaardiseerde meetmethode ontwikkelen, én het wil mogelijke oplossingen aandragen, waarmee bedrijven hun producten en processen kunnen verduurzamen.”

1 caffè latte: 200 liter water

Aan de basis van het werk van TSC ligt de zogeheten ‘Life Cycle Analysis’. Dit is een analyse die inzicht geeft in de milieu-effecten van producten in alle stadia van de levensduur van het product, van de grondstoffen tot en met de afval- of recyclefase. “Als je echt de gehele keten bekijkt, blijkt bijvoorbeeld dat voor de productie van elke caffè latte in een kartonnen wegwerpbekertje liefst 200 liter water nodig is”, zegt Helen van der Hoeven namens het Wereld Natuur Fonds. “Dat kan véél efficiënter. En accepteren we dat in toiletpapier nog steeds houtvezels traceerbaar zijn die uit het tropisch regenwoud afkomstig zijn?”

Onafhankelijk van Wal-Mart

Een ngo als het Wereld Natuur Fonds is nadrukkelijk betrokken bij TSC. “Het is géén Wal-Mart activiteit”, benadrukt Bonnie Nixon, directeur van TSC wereldwijd. “TSC wil in samenwerking met bedrijven, overheden, kennisinstituten en ngo’s nieuwe ideeën en nieuwe business models creëren.”

 

“Feit is dat we de aarde aan het uitputten zijn. We betalen nog steeds niet de echte prijs die overeenkomt met de waarde van schoon water en schone lucht. Steeds meer consumenten erkennen dat en zullen niet meer accepteren dat bedrijven onverantwoordelijk met de planeet omgaan. We moeten samenwerken aan duurzame oplossingen en niet elkaar de zwarte piet toeschuiven,” aldus nog Nixon.

Ahold doet mee

Ook Ahold is lid van TSC: “Duurzaamheidsstandaarden die voor de gehele sector gelden zijn erg belangrijk in alle schakels van de keten”, zegt Kiki Stiemer, senior vice president van Ahold’s Europese inkoop. “Ahold heeft als doelstelling al onze huismerken per 2015 duurzaam te maken, maar wij hebben geen wetenschappers in dienst en geen uitgebreide r&d-afdeling."

 

De distributiegroep haalt ook aan dat het geen mensen heeft die voor alle producten een life cycle analysis kunnen uitvoeren, vandaar dat het samenwerkingsverband voor Ahold zo waardevol is. “Andere retailers en fabrikanten moeten zich hierbij aansluiten, zodat er een einde komt aan alle verschillende kwaliteitsaudits en –keurmerken,” klinkt het.


Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​
Zwanenberg Food Group maakt stap naar groenteburger

Zwanenberg Food Group maakt stap naar groenteburger

24/11/2015

De Zwanenberg Food Group, die vooral bekend is voor heel wat vleesproducten, zoals de Zwan-worstjes, heeft via dochteronderneming Purple Bee Hive de stap gezet naar niet-vleesproducten.

Chocoladeprijs naar ongekende hoogtes

Chocoladeprijs naar ongekende hoogtes

24/11/2015

De prijs voor cacao is het voorbije jaar met 11 procent gestegen naar het hoogste niveau in vijf jaar. Daardoor is ook de prijs voor chocolade in de winkel dit...

Emté luistert het beste naar klanten

Emté luistert het beste naar klanten

23/11/2015

Emté is volgens Nederlandse consumenten de best luisterende supermarktketen van Nederland. Dat blijkt uit een rondvraag van het onderzoeksbureau MWM2. Het wordt gevolgd door Deen en Albert Heijn.

Stadswinkels Coop leggen nadruk op verse maaltijden 'on the go'

Stadswinkels Coop leggen nadruk op verse maaltijden 'on the go'

20/11/2015

De winkelketen Coop lanceert volgende week zijn nieuwe stadswinkelformule Coop Vandaag. Dat gebeurt met de opening van drie winkels tegelijk in Rotterdam. De focus zal er op verse meeneemmaaltijden liggen.

Plus zet in op snelle levering aan huis

Plus zet in op snelle levering aan huis

20/11/2015

Plus gaat de komende jaren inzetten op een snelle levering aan huis. Niet meteen om er veel mee te verdienen, wel omdat dit het imago van de supermarktketen versterkt.

Supermarkten scoren met duurzaamheidskeurmerk

Supermarkten scoren met duurzaamheidskeurmerk

20/11/2015

Supermarkten scoren met de verkoop van producten met een duurzaamheidskeurmerk. De totaalomzet van deze producten groeit dit jaar met 8% naar ruim 2 miljard euro, maakt het CBL bekend.

Lagere schulden zorgen voor hogere winst bij Bols

Lagere schulden zorgen voor hogere winst bij Bols

18/11/2015

Jenever- en likeurproducent Lucas Bols heeft in de eerste helft van het boekjaar 2015/2016 een nettowinst behaald van 7,7 miljoen euro. Dat is bijna vier keer zoveel als een jaar...

Danone gaat voor “zero netto CO2-uitstoot”

Danone gaat voor “zero netto CO2-uitstoot”

17/11/2015

De Franse voedingsreus Danone engageert zich voor een nieuwe klimaatpolitiek. Einddoel is een "zero netto CO2-uitstoot" bij alle activiteiten die onder zijn rechtstreekse verantwoordelijkheid vallen, dus ook bij de toeleveranciers.

Albert Heijn komt met Allerhande Kerstbox

Albert Heijn komt met Allerhande Kerstbox

17/11/2015

Albert Heijn komt dit jaar met de Allerhande Kerstbox. Deze dinerbox, vanaf 26 november online te bestellen, bevat een viergangenkerstdiner voor vier personen. De gerechten zijn ontwikkeld door het culinaire...

De Kuyper Royal Distillers gaat vodka van Roust verdelen

De Kuyper Royal Distillers gaat vodka van Roust verdelen

17/11/2015

De Kuyper Royal Distillers, verdeler van cocktaillikeuren, en Roust, de op één na grootste vodkaproducent wereldwijd, hebben bekend gemaakt dat ze een exclusieve samenwerking zullen aangaan in Nederland.

Nieuw concept: Thuisbezorging voor ouderen

Nieuw concept: Thuisbezorging voor ouderen

17/11/2015

Nederland vergrijst en binnen de groep 65-plussers is ondervoeding nu al een groot probleem; een probleem dat de komende jaren alleen maar zal toenemen. Daarom test Wageningen UR in samenwerking...

Picnic bezorgt op prijsniveau Jumbo online

Picnic bezorgt op prijsniveau Jumbo online

17/11/2015

Picnic bezorgt bestelde boodschappen aan dezelfde prijzen als Jumbo in zijn webshop hanteert. Dit blijkt uit een prijsvergelijking van negen A-merken door Distrifood.