Elk product langs de duurzaamheidsmeetlat

  • door 
  • Gepubliceerd in Food
  •   
Wageningen UR Wageningen UR

Prinses Máxima heeft dinsdag 8 november in Den Haag het Europese hoofdkwartier van The Sustainability Consortium ceremoniëel geopend. Hiermee gaat het consortium van maatschappelijk begane retailers in Europa van start, te beginnen in Nederland.

The Sustainability Consortium (TSC) heeft als doelstelling om alle consumentenproducten tegen een uniforme duurzaamheidsmeetlat te kunnen leggen. Het initiatief is ontstaan in de VS, waar Wal-Mart enkele jaren geleden een dergelijk systeem wilde opzetten. Wal-Mart moest toen algauw erkennen dat zo’n standaard alleen maar kon worden geaccepteerd als het op onafhankelijke en wetenschappelijke basis werd opgesteld. Voor de ontwikkeling daarvan werd TSC in het leven geroepen.

Geen tijd meer verspillen

In de VS wordt TSC vanuit twee Amerikaanse Universiteiten aangestuurd. In Europa speelt de Wageningen Universiteit en Research Centre (Wageningen UR) een centrale rol. “We moeten geen tijd meer verspillen met eindeloze discussies over wat en hoe we meten als het om verduurzaming gaat”, zegt Aalt Dijkhuizen, bestuursvoorzitter van Wageningen UR. “TSC wil een gestandaardiseerde meetmethode ontwikkelen, én het wil mogelijke oplossingen aandragen, waarmee bedrijven hun producten en processen kunnen verduurzamen.”

1 caffè latte: 200 liter water

Aan de basis van het werk van TSC ligt de zogeheten ‘Life Cycle Analysis’. Dit is een analyse die inzicht geeft in de milieu-effecten van producten in alle stadia van de levensduur van het product, van de grondstoffen tot en met de afval- of recyclefase. “Als je echt de gehele keten bekijkt, blijkt bijvoorbeeld dat voor de productie van elke caffè latte in een kartonnen wegwerpbekertje liefst 200 liter water nodig is”, zegt Helen van der Hoeven namens het Wereld Natuur Fonds. “Dat kan véél efficiënter. En accepteren we dat in toiletpapier nog steeds houtvezels traceerbaar zijn die uit het tropisch regenwoud afkomstig zijn?”

Onafhankelijk van Wal-Mart

Een ngo als het Wereld Natuur Fonds is nadrukkelijk betrokken bij TSC. “Het is géén Wal-Mart activiteit”, benadrukt Bonnie Nixon, directeur van TSC wereldwijd. “TSC wil in samenwerking met bedrijven, overheden, kennisinstituten en ngo’s nieuwe ideeën en nieuwe business models creëren.”

 

“Feit is dat we de aarde aan het uitputten zijn. We betalen nog steeds niet de echte prijs die overeenkomt met de waarde van schoon water en schone lucht. Steeds meer consumenten erkennen dat en zullen niet meer accepteren dat bedrijven onverantwoordelijk met de planeet omgaan. We moeten samenwerken aan duurzame oplossingen en niet elkaar de zwarte piet toeschuiven,” aldus nog Nixon.

Ahold doet mee

Ook Ahold is lid van TSC: “Duurzaamheidsstandaarden die voor de gehele sector gelden zijn erg belangrijk in alle schakels van de keten”, zegt Kiki Stiemer, senior vice president van Ahold’s Europese inkoop. “Ahold heeft als doelstelling al onze huismerken per 2015 duurzaam te maken, maar wij hebben geen wetenschappers in dienst en geen uitgebreide r&d-afdeling."

 

De distributiegroep haalt ook aan dat het geen mensen heeft die voor alle producten een life cycle analysis kunnen uitvoeren, vandaar dat het samenwerkingsverband voor Ahold zo waardevol is. “Andere retailers en fabrikanten moeten zich hierbij aansluiten, zodat er een einde komt aan alle verschillende kwaliteitsaudits en –keurmerken,” klinkt het.


Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​
Albert Heijn rolt mobiel zelfscannen uit naar 200 winkels

Albert Heijn rolt mobiel zelfscannen uit naar 200 winkels

05/03/2015

Vanaf volgende week kunnen klanten in 200 supermarkten van Albert Heijn met hun eigen mobiele telefoon zelfscannen. Tot nu toe moesten klanten hiervoor speciale handscanners gebruiken. Zo krijgt AH plots...

Geen aparte campagnes meer voor Cola light of Cola zero

Geen aparte campagnes meer voor Cola light of Cola zero

05/03/2015

Coca-Cola gaat zijn reclamestrategie aanpassen: gedaan met een aparte aanpak en afzonderlijke campagnes voor classic, light, zero en life, voortaan is er in de communicatie alleen nog Coca-Cola.

AH-directeur Wouter Kolk: "De supermarktmanager moet weer echt de baas zijn"

AH-directeur Wouter Kolk: "De supermarktmanager moet weer echt de baas zijn"

01/03/2015

Volgens Wouter Kolk, de nieuwe algemeen directeur van Albert Heijn, heeft het zijn bedrijf ontbroken aan flair en ondernemerschap in de winkels en slagvaardigheid in de organisatie. Hij ziet het...

Jumbo heropent in maart nog eens 12 C1000-winkels

Jumbo heropent in maart nog eens 12 C1000-winkels

27/02/2015

Jumbo brengt in maart nog eens twaalf vestigingen van C1000 onder het eigen logo. De vervelling past in het strategische plan dat de keten maakte om alle overgenomen filialen binnen...

(Bijna) alle Nederlandse voedingssectoren blijven groeien

(Bijna) alle Nederlandse voedingssectoren blijven groeien

26/02/2015

De Nederlandse voedingssector blijft in 2015 en 2016 groeien door de blijvende vraag naar kwalitatief goed voedsel en de groei in de voedingsindustrie, voorspelt ABN AMRO in zijn Prognose Agrifood...

Chi-Chi’s start met aangepast concept in Nederland

Chi-Chi’s start met aangepast concept in Nederland

26/02/2015

Tex-mexketen Chi-Chi’s heeft in Groningen een eerste Nederlandse vestiging geopend. Nederland krijgt echter geen kopie van de Belgische restaurants, want de keten lanceert een nieuw, kleiner concept.

Vierde kwartaal redt 2014 (een beetje) voor Ahold

Vierde kwartaal redt 2014 (een beetje) voor Ahold

26/02/2015

Het vierde kwartaal was goed, maar het hele jaar kon beter: dat is de kern van de cijfers die Ahold vanochtend publiceerde. Ondanks de druk op het resultaat en op...

Reclame Jumbo misleidend volgens Reclame Code Commissie

Reclame Jumbo misleidend volgens Reclame Code Commissie

25/02/2015

De Reclame Code Commissie heeft Jumbo op de vingers getikt in verband met de nieuwe reclame rond de laagste prijsgarantie op groenten en fruit. Volgens de commissie is die misleidend.

Jumbo bereikt akkoord met Douwe Egberts

Jumbo bereikt akkoord met Douwe Egberts

25/02/2015

Supermarktketen Jumbo heeft een akkoord bereikt met Douwe Egberts, waardoor de producten van dat bedrijf opnieuw verkocht worden in de winkels. Eerder verdwenen een aantal artikels voor enkele weken uit...

Vion Food heeft goed jaar achter de rug

Vion Food heeft goed jaar achter de rug

25/02/2015

Vleesverwerker Vion Food heeft in 2014 een stuk beter gepresteerd dan in 2013. Het bedrijf spreekt daarbij zelf van een trendbreuk. Vion Food heeft tevens net een nieuwe CFO benoemd...

Wagamama opent vierde Amsterdamse vestiging dankzij crowdfunding

Wagamama opent vierde Amsterdamse vestiging dankzij crowdfunding

25/02/2015

Noedelketen Wagamama opent op 1 juni een nieuwe vestiging in de IJhal in Amsterdam. Het restaurant haalde hiervoor vorige week in 2,5 uur tijd 177.500 euro op via Collin Crowdfund.

Jumbo boycot Douwe Egberts en Ferrero wegens prijsconflict

Jumbo boycot Douwe Egberts en Ferrero wegens prijsconflict

23/02/2015

Supermarktketen Jumbo heeft besloten om een aantal producten niet meer te verkopen vanwege een prijsconflict met de producenten. Zo zijn verschillende producten van Douwe Egberts en Ferrero niet meer te...