Elk product langs de duurzaamheidsmeetlat

  • door 
  • Gepubliceerd in Food
  •   
Wageningen UR Wageningen UR

Prinses Máxima heeft dinsdag 8 november in Den Haag het Europese hoofdkwartier van The Sustainability Consortium ceremoniëel geopend. Hiermee gaat het consortium van maatschappelijk begane retailers in Europa van start, te beginnen in Nederland.

The Sustainability Consortium (TSC) heeft als doelstelling om alle consumentenproducten tegen een uniforme duurzaamheidsmeetlat te kunnen leggen. Het initiatief is ontstaan in de VS, waar Wal-Mart enkele jaren geleden een dergelijk systeem wilde opzetten. Wal-Mart moest toen algauw erkennen dat zo’n standaard alleen maar kon worden geaccepteerd als het op onafhankelijke en wetenschappelijke basis werd opgesteld. Voor de ontwikkeling daarvan werd TSC in het leven geroepen.

Geen tijd meer verspillen

In de VS wordt TSC vanuit twee Amerikaanse Universiteiten aangestuurd. In Europa speelt de Wageningen Universiteit en Research Centre (Wageningen UR) een centrale rol. “We moeten geen tijd meer verspillen met eindeloze discussies over wat en hoe we meten als het om verduurzaming gaat”, zegt Aalt Dijkhuizen, bestuursvoorzitter van Wageningen UR. “TSC wil een gestandaardiseerde meetmethode ontwikkelen, én het wil mogelijke oplossingen aandragen, waarmee bedrijven hun producten en processen kunnen verduurzamen.”

1 caffè latte: 200 liter water

Aan de basis van het werk van TSC ligt de zogeheten ‘Life Cycle Analysis’. Dit is een analyse die inzicht geeft in de milieu-effecten van producten in alle stadia van de levensduur van het product, van de grondstoffen tot en met de afval- of recyclefase. “Als je echt de gehele keten bekijkt, blijkt bijvoorbeeld dat voor de productie van elke caffè latte in een kartonnen wegwerpbekertje liefst 200 liter water nodig is”, zegt Helen van der Hoeven namens het Wereld Natuur Fonds. “Dat kan véél efficiënter. En accepteren we dat in toiletpapier nog steeds houtvezels traceerbaar zijn die uit het tropisch regenwoud afkomstig zijn?”

Onafhankelijk van Wal-Mart

Een ngo als het Wereld Natuur Fonds is nadrukkelijk betrokken bij TSC. “Het is géén Wal-Mart activiteit”, benadrukt Bonnie Nixon, directeur van TSC wereldwijd. “TSC wil in samenwerking met bedrijven, overheden, kennisinstituten en ngo’s nieuwe ideeën en nieuwe business models creëren.”

 

“Feit is dat we de aarde aan het uitputten zijn. We betalen nog steeds niet de echte prijs die overeenkomt met de waarde van schoon water en schone lucht. Steeds meer consumenten erkennen dat en zullen niet meer accepteren dat bedrijven onverantwoordelijk met de planeet omgaan. We moeten samenwerken aan duurzame oplossingen en niet elkaar de zwarte piet toeschuiven,” aldus nog Nixon.

Ahold doet mee

Ook Ahold is lid van TSC: “Duurzaamheidsstandaarden die voor de gehele sector gelden zijn erg belangrijk in alle schakels van de keten”, zegt Kiki Stiemer, senior vice president van Ahold’s Europese inkoop. “Ahold heeft als doelstelling al onze huismerken per 2015 duurzaam te maken, maar wij hebben geen wetenschappers in dienst en geen uitgebreide r&d-afdeling."

 

De distributiegroep haalt ook aan dat het geen mensen heeft die voor alle producten een life cycle analysis kunnen uitvoeren, vandaar dat het samenwerkingsverband voor Ahold zo waardevol is. “Andere retailers en fabrikanten moeten zich hierbij aansluiten, zodat er een einde komt aan alle verschillende kwaliteitsaudits en –keurmerken,” klinkt het.


Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​
Mondelez doet beter dan verwacht

Mondelez doet beter dan verwacht

31/07/2015

Mondelez International heeft in het tweede kwartaal zijn voortdurende omzetdaling beter dan verwacht kunnen beperken. Hogere prijzen en minder kosten hielpen het bedrijf (een beetje) om de impact van een...

Ahold USA vervoegt Fair Food Program

Ahold USA vervoegt Fair Food Program

31/07/2015

Ahold sluit zich in de Verenigde Staten aan bij het Fair Food Program, dat zich inzet voor het verbeteren van het leven van landbouwarbeiders in het land. Ahold USA zal...

Spar werkt aan concept voor duurzame supermarkt

Spar werkt aan concept voor duurzame supermarkt

30/07/2015

Supermarktketen Spar is in Oostenrijk bezig met de ontwikkeling van een concept voor een duurzame supermarkt, samen met 28 studenten van de Salzburg University of Applied Sciences.

Maaltijdbezorger Deliveroo wil verder Europa in

Maaltijdbezorger Deliveroo wil verder Europa in

30/07/2015

Maaltijdbezorger Deliveroo wil verder Europa in met bezorging van maaltijden uit toprestaurants. De dienst in Londen heeft op dit moment ongeveer 100.000 klanten, maar een kapitaalinjectie van 70 miljoen dollar...

Walmart opent nieuw distributiecentrum in strijd tegen Amazon

Walmart opent nieuw distributiecentrum in strijd tegen Amazon

29/07/2015

Walmart heeft in Pennsylvania een nieuw distributiecentrum geopend, dat de retailer dichter bij zijn doel moet laten komen om nog dit jaar 95 procent van zijn online klanten binnen de...

Financieel directeur vertrekt bij Plus

Financieel directeur vertrekt bij Plus

27/07/2015

Marcello Iacono, financieel directeur en voormalig CEO bij supermarktketen Plus, heeft besloten om na vijf jaar het bedrijf te verlaten. Hij gaat aan de slag bij parkeerorganisatie Q-Park.

SLA wil naar andere steden

SLA wil naar andere steden

27/07/2015

De versformule SLA wil beginnen in andere steden. De foodserviceketen heeft nu vijf vestigingen in Amsterdam, maar opent dit jaar nog in Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

Nederlanders verkiezen water steeds meer boven frisdrank

Nederlanders verkiezen water steeds meer boven frisdrank

23/07/2015

De voorbije vijf jaar is de consumptie van frisdranken in Nederland flink gedaald. Ook de consumptie van sappen is gedaald, terwijl er meer water wordt gedronken.

Hogere prijzen zorgen voor winst bij Coca-Cola

Hogere prijzen zorgen voor winst bij Coca-Cola

22/07/2015

Frisdrankenproducent Coca-Cola heeft in het tweede kwartaal van het huidige boekjaar een nettowinst behaald die een vijfde hoger lag dan een jaar eerder. Dat was te danken aan hogere prijzen...

Spare Rib Express opent in Duitsland

Spare Rib Express opent in Duitsland

22/07/2015

Spare Rib Express opent binnenkort een eerste vestiging in Nurnberg in Duitsland. Het wordt er de 35ste vestiging van de bezorger van dagverse vlees-, vis- en kipmaaltijden.

Starbucks opent eerste Europese ziekenhuisvestiging in Amsterdams AMC

Starbucks opent eerste Europese ziekenhuisvestiging in Amsterdams AMC

22/07/2015

Starbucks opende deze week samen met Albron een vestiging in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Het is de 45ste vestiging in Nederland en de eerste locatie in een...

FrieslandCampina neemt mozzarella-producent over

FrieslandCampina neemt mozzarella-producent over

22/07/2015

Zuivelproducent FrieslandCampina heeft de Belgische mozzarellamaker Fabrelac overgenomen om zo een graantje mee te pikken van de groeiende populariteit van die kaassoort. Fabrelac maakt vooral mozzarella van koemelk.