Elk product langs de duurzaamheidsmeetlat

  • door 
  • Gepubliceerd in Food
  •   
Wageningen UR Wageningen UR

Prinses Máxima heeft dinsdag 8 november in Den Haag het Europese hoofdkwartier van The Sustainability Consortium ceremoniëel geopend. Hiermee gaat het consortium van maatschappelijk begane retailers in Europa van start, te beginnen in Nederland.

The Sustainability Consortium (TSC) heeft als doelstelling om alle consumentenproducten tegen een uniforme duurzaamheidsmeetlat te kunnen leggen. Het initiatief is ontstaan in de VS, waar Wal-Mart enkele jaren geleden een dergelijk systeem wilde opzetten. Wal-Mart moest toen algauw erkennen dat zo’n standaard alleen maar kon worden geaccepteerd als het op onafhankelijke en wetenschappelijke basis werd opgesteld. Voor de ontwikkeling daarvan werd TSC in het leven geroepen.

Geen tijd meer verspillen

In de VS wordt TSC vanuit twee Amerikaanse Universiteiten aangestuurd. In Europa speelt de Wageningen Universiteit en Research Centre (Wageningen UR) een centrale rol. “We moeten geen tijd meer verspillen met eindeloze discussies over wat en hoe we meten als het om verduurzaming gaat”, zegt Aalt Dijkhuizen, bestuursvoorzitter van Wageningen UR. “TSC wil een gestandaardiseerde meetmethode ontwikkelen, én het wil mogelijke oplossingen aandragen, waarmee bedrijven hun producten en processen kunnen verduurzamen.”

1 caffè latte: 200 liter water

Aan de basis van het werk van TSC ligt de zogeheten ‘Life Cycle Analysis’. Dit is een analyse die inzicht geeft in de milieu-effecten van producten in alle stadia van de levensduur van het product, van de grondstoffen tot en met de afval- of recyclefase. “Als je echt de gehele keten bekijkt, blijkt bijvoorbeeld dat voor de productie van elke caffè latte in een kartonnen wegwerpbekertje liefst 200 liter water nodig is”, zegt Helen van der Hoeven namens het Wereld Natuur Fonds. “Dat kan véél efficiënter. En accepteren we dat in toiletpapier nog steeds houtvezels traceerbaar zijn die uit het tropisch regenwoud afkomstig zijn?”

Onafhankelijk van Wal-Mart

Een ngo als het Wereld Natuur Fonds is nadrukkelijk betrokken bij TSC. “Het is géén Wal-Mart activiteit”, benadrukt Bonnie Nixon, directeur van TSC wereldwijd. “TSC wil in samenwerking met bedrijven, overheden, kennisinstituten en ngo’s nieuwe ideeën en nieuwe business models creëren.”

 

“Feit is dat we de aarde aan het uitputten zijn. We betalen nog steeds niet de echte prijs die overeenkomt met de waarde van schoon water en schone lucht. Steeds meer consumenten erkennen dat en zullen niet meer accepteren dat bedrijven onverantwoordelijk met de planeet omgaan. We moeten samenwerken aan duurzame oplossingen en niet elkaar de zwarte piet toeschuiven,” aldus nog Nixon.

Ahold doet mee

Ook Ahold is lid van TSC: “Duurzaamheidsstandaarden die voor de gehele sector gelden zijn erg belangrijk in alle schakels van de keten”, zegt Kiki Stiemer, senior vice president van Ahold’s Europese inkoop. “Ahold heeft als doelstelling al onze huismerken per 2015 duurzaam te maken, maar wij hebben geen wetenschappers in dienst en geen uitgebreide r&d-afdeling."

 

De distributiegroep haalt ook aan dat het geen mensen heeft die voor alle producten een life cycle analysis kunnen uitvoeren, vandaar dat het samenwerkingsverband voor Ahold zo waardevol is. “Andere retailers en fabrikanten moeten zich hierbij aansluiten, zodat er een einde komt aan alle verschillende kwaliteitsaudits en –keurmerken,” klinkt het.


Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​
Eerste Nationale Vers Congres: “Intensiever samenwerken goed voor alle partijen”

Eerste Nationale Vers Congres: “Intensiever samenwerken goed voor alle partijen”

25/11/2014

Door een intensievere en professionelere samenwerking tussen retailers en producenten kunnen de versgroepen in de supermarkt verbeteren. Ketensamenwerking is goed voor alle partijen, klonk het op het eerste Nationale Vers...

Vogelgriep laat zijn sporen na in de winkelschappen

Vogelgriep laat zijn sporen na in de winkelschappen

25/11/2014

De uitbraak van de vogelgriep in Nederland heeft er al voor gezorgd dat bepaalde winkels met een tekort aan kipproducten of eieren zitten. Dat is het gevolg van een vervoersverbod...

Vijf essentiële foodservicetrends voor 2015

Vijf essentiële foodservicetrends voor 2015

25/11/2014

Het Trendreport 2015 van Food Inspiration is uit, en toont onder meer 10 essentiële trends voor foodservice & hospitality. Met meer dan 100 conceptbeschrijvingen biedt het rapport ook volop inspiratie...

Jumbo verkoopt klimaatneutrale koffie

Jumbo verkoopt klimaatneutrale koffie

25/11/2014

Supermarktketen Jumbo gaat als eerste Nederlandse retailer klimaatneutrale koffie onder eigen naam verkopen. Het doet dat in samenwerking met de Stichting Max Havelaar, die koffieboeren in ontwikkelingslanden ondersteunt.

Ahold investeert opbrengst ICA in inkoop eigen aandelen

Ahold investeert opbrengst ICA in inkoop eigen aandelen

24/11/2014

Met de ongeveer 2,5 miljard euro die Ahold begin 2013 ontving door de verkoop van haar belang in het Scandinavische ICA, heeft Ahold vooral eigen aandelen ingekocht. Binnenkort heeft Ahold...

Ekoplaza maakt maaltijden van overschotten

Ekoplaza maakt maaltijden van overschotten

24/11/2014

De Nederlandse supermarktketen Ekoplaza gaat overschotten van groenten en fruit gebruiken om maaltijden te laten maken. Een proefproject daarrond liep al in vijf filialen, maar zal nu landelijk uitgerold worden.

Verpakkingsvrije supermarkt Bag & Buy kan van start gaan

Verpakkingsvrije supermarkt Bag & Buy kan van start gaan

24/11/2014

De Nederlandse ondernemer Wim van Dijk heeft via crowdfundingsite Doorgaan.nl voldoende geld weten op te halen om in Utrecht de eerste verpakkingsvrije supermarkt van Nederland op poten de kunnen zetten.

Aldi Süd zet in op China

Aldi Süd zet in op China

21/11/2014

Volgens Manager Magazin wil Aldi winkels gaan openen in China. De interesse van de discounter in de grote Chinese markt blijkt al uit begin 2013 te stammen, maar het komt...

Feinkost Käfer brengt verse Bratwurst naar Nederlandse treinreizigers

Feinkost Käfer brengt verse Bratwurst naar Nederlandse treinreizigers

19/11/2014

De Duitse keten Käfer brengt Beierse worsten naar Nederland: in oktober opende op het Centraal Station van Den Haag een eerste vestiging van Käfer German Kitchen en er zijn ook...

30ml opent biologische saladebar CROP

30ml opent biologische saladebar CROP

18/11/2014

De uitbaters van de Utrechtse koffiebar 30ml openen in januari een biologische saladebar onder de naam CROP. Het versconcept zal een combinatie bieden van een ‘stadssupermarkt’ en een horecagedeelte.

Albert Heijn breidt webshop uit naar België

Albert Heijn breidt webshop uit naar België

18/11/2014

Albert Heijn breidt in de loop van volgend jaar zijn webshop uit naar België. Dat moet Ahold, het moederconcern van Albert Heijn en Bol.com, helpen om tegen 2017 zijn online...

Nieuwe winkelindeling bij Vomar

Nieuwe winkelindeling bij Vomar

18/11/2014

Supermarktketen Vomar test bij twee filialen een nieuwe winkelindeling, om zo in te spelen op de veranderde eetgewoontes. De indelingen zullen over een paar maanden geëvalueerd worden.