Elk product langs de duurzaamheidsmeetlat

  • door 
  • Gepubliceerd in Food
  •   
Wageningen UR Wageningen UR

Prinses Máxima heeft dinsdag 8 november in Den Haag het Europese hoofdkwartier van The Sustainability Consortium ceremoniëel geopend. Hiermee gaat het consortium van maatschappelijk begane retailers in Europa van start, te beginnen in Nederland.

The Sustainability Consortium (TSC) heeft als doelstelling om alle consumentenproducten tegen een uniforme duurzaamheidsmeetlat te kunnen leggen. Het initiatief is ontstaan in de VS, waar Wal-Mart enkele jaren geleden een dergelijk systeem wilde opzetten. Wal-Mart moest toen algauw erkennen dat zo’n standaard alleen maar kon worden geaccepteerd als het op onafhankelijke en wetenschappelijke basis werd opgesteld. Voor de ontwikkeling daarvan werd TSC in het leven geroepen.

Geen tijd meer verspillen

In de VS wordt TSC vanuit twee Amerikaanse Universiteiten aangestuurd. In Europa speelt de Wageningen Universiteit en Research Centre (Wageningen UR) een centrale rol. “We moeten geen tijd meer verspillen met eindeloze discussies over wat en hoe we meten als het om verduurzaming gaat”, zegt Aalt Dijkhuizen, bestuursvoorzitter van Wageningen UR. “TSC wil een gestandaardiseerde meetmethode ontwikkelen, én het wil mogelijke oplossingen aandragen, waarmee bedrijven hun producten en processen kunnen verduurzamen.”

1 caffè latte: 200 liter water

Aan de basis van het werk van TSC ligt de zogeheten ‘Life Cycle Analysis’. Dit is een analyse die inzicht geeft in de milieu-effecten van producten in alle stadia van de levensduur van het product, van de grondstoffen tot en met de afval- of recyclefase. “Als je echt de gehele keten bekijkt, blijkt bijvoorbeeld dat voor de productie van elke caffè latte in een kartonnen wegwerpbekertje liefst 200 liter water nodig is”, zegt Helen van der Hoeven namens het Wereld Natuur Fonds. “Dat kan véél efficiënter. En accepteren we dat in toiletpapier nog steeds houtvezels traceerbaar zijn die uit het tropisch regenwoud afkomstig zijn?”

Onafhankelijk van Wal-Mart

Een ngo als het Wereld Natuur Fonds is nadrukkelijk betrokken bij TSC. “Het is géén Wal-Mart activiteit”, benadrukt Bonnie Nixon, directeur van TSC wereldwijd. “TSC wil in samenwerking met bedrijven, overheden, kennisinstituten en ngo’s nieuwe ideeën en nieuwe business models creëren.”

 

“Feit is dat we de aarde aan het uitputten zijn. We betalen nog steeds niet de echte prijs die overeenkomt met de waarde van schoon water en schone lucht. Steeds meer consumenten erkennen dat en zullen niet meer accepteren dat bedrijven onverantwoordelijk met de planeet omgaan. We moeten samenwerken aan duurzame oplossingen en niet elkaar de zwarte piet toeschuiven,” aldus nog Nixon.

Ahold doet mee

Ook Ahold is lid van TSC: “Duurzaamheidsstandaarden die voor de gehele sector gelden zijn erg belangrijk in alle schakels van de keten”, zegt Kiki Stiemer, senior vice president van Ahold’s Europese inkoop. “Ahold heeft als doelstelling al onze huismerken per 2015 duurzaam te maken, maar wij hebben geen wetenschappers in dienst en geen uitgebreide r&d-afdeling."

 

De distributiegroep haalt ook aan dat het geen mensen heeft die voor alle producten een life cycle analysis kunnen uitvoeren, vandaar dat het samenwerkingsverband voor Ahold zo waardevol is. “Andere retailers en fabrikanten moeten zich hierbij aansluiten, zodat er een einde komt aan alle verschillende kwaliteitsaudits en –keurmerken,” klinkt het.


Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​
Heineken heeft het moeilijk in West-Europa

Heineken heeft het moeilijk in West-Europa

24/04/2015

Heineken heeft zijn omzet in het eerste kwartaal van het jaar zien toenemen tot 4,34 miljard euro: in Europa zakt de verkoop wel, maar dat wordt goedgemaakt door het toegenomen...

Tesco sluit inktzwart boekjaar af met recordverlies

Tesco sluit inktzwart boekjaar af met recordverlies

24/04/2015

Eén lichtpuntje in het inktzwarte – inktrode is een betere typering – boekjaar 2014/15: Tesco is erin geslaagd om in het vierde kwartaal voor het eerst in vier jaar weer...

Jumbo heeft geen plannen voor nieuwe overnames

Jumbo heeft geen plannen voor nieuwe overnames

23/04/2015

Volgens Niels Onkenhout, vertrekkend directievoorzitter van C1000 en lid van de raad van bestuur van Jumbo, heeft Jumbo geen plannen voor nieuwe overnames. De keten gaat zich immers focussen op...

Supermarkt Boon daagt Aldi voor Raad van State

Supermarkt Boon daagt Aldi voor Raad van State

21/04/2015

Supermarkt Exploitatie Boon, de eigenaar van supermarkt MCD in Ochten, trekt naar de Raad van State tegen de komst van een filiaal van discountketen Aldi. Die zou onder andere voor...

Hema introduceert "happy hour voor vers"

Hema introduceert "happy hour voor vers"

21/04/2015

Winkelketen Hema gaat meer inzetten op de verkoop van verse producten, waaronder een opmerkelijke innovatie: om verspilling tegen te gaan zal verse voeding een uur voor sluiting 25 procent goedkoper...

Gluten bezorgt 1 op de 4 Nederlanders gezondheidsproblemen

Gluten bezorgt 1 op de 4 Nederlanders gezondheidsproblemen

21/04/2015

Gluten bezorgt ongeveer een op de vier Nederlanders gezondheidsproblemen zoals een prikkelbare darm (47%), tarweallergie (33%), coeliakie (31%), glutensensitiviteit (29%) en huiduitslag (17%). Dit blijkt uit een onderzoek van onafhankelijk...

Bols kent lichte omzetdaling

Bols kent lichte omzetdaling

20/04/2015

De Nederlandse jenever- en likeurproducent Bols heeft in zijn voorbije boekjaar minder omzet gehaald dan het jaar voordien, mede door negatieve wisselkoerseffecten.

Kip bij Albert Heijn binnenkort niet meer ‘Hollands’

Kip bij Albert Heijn binnenkort niet meer ‘Hollands’

20/04/2015

Albert Heijn gaat zijn "Hollandse Kip" een andere naam geven. Dat doet het bedrijf omdat het in geval van problemen ook de mogelijkheid wil om kuikens in te voeren vanuit...

Jongeren kopen nog steeds eenvoudig alcohol in supermarkt

Jongeren kopen nog steeds eenvoudig alcohol in supermarkt

20/04/2015

Nederlandse jongeren onder 18 jaar kunnen nog steeds te eenvoudig alcohol kopen in Nederlandse supermarkten. De ChristenUnie wil daarom een soort keurmerk invoeren voor supermarkten.

Jumbo moet mogelijk Amsterdamse Foodmarkt aanpassen

Jumbo moet mogelijk Amsterdamse Foodmarkt aanpassen

20/04/2015

Supermarktketen Plus heeft bezwaar aangetekend tegen de invulling van de Jumbo Foodmarkt in Amsterdam. Die locatie is bedoeld voor een versmarkt, maar het assortiment dat Jumbo er verkoopt is dat...

AH to Go ziet kansen bij Duitse tankstations en ziekenhuizen

AH to Go ziet kansen bij Duitse tankstations en ziekenhuizen

20/04/2015

"Albert Heijn ziet kansen voor AH to go-winkels bij Duitse tankstations, ziekenhuizen en universiteiten", laat directeur Mathias Gehle verstaan in RP-online. Donderdag heropende de formule op het station van Mönchengladbach.

AH-vakkenvuller scoort internethit met vraag om afschaffing jeugdloon

AH-vakkenvuller scoort internethit met vraag om afschaffing jeugdloon

16/04/2015

Tijdens een aandeelhoudersvergadering van Albert Heijn heeft een vakkenvuller op ludieke wijze geprobeerd om aandacht te krijgen voor het lage loon dat hij krijgt als jongere.