Elk product langs de duurzaamheidsmeetlat

  • door 
  • Gepubliceerd in Food
  •   
Wageningen UR Wageningen UR

Prinses Máxima heeft dinsdag 8 november in Den Haag het Europese hoofdkwartier van The Sustainability Consortium ceremoniëel geopend. Hiermee gaat het consortium van maatschappelijk begane retailers in Europa van start, te beginnen in Nederland.

The Sustainability Consortium (TSC) heeft als doelstelling om alle consumentenproducten tegen een uniforme duurzaamheidsmeetlat te kunnen leggen. Het initiatief is ontstaan in de VS, waar Wal-Mart enkele jaren geleden een dergelijk systeem wilde opzetten. Wal-Mart moest toen algauw erkennen dat zo’n standaard alleen maar kon worden geaccepteerd als het op onafhankelijke en wetenschappelijke basis werd opgesteld. Voor de ontwikkeling daarvan werd TSC in het leven geroepen.

Geen tijd meer verspillen

In de VS wordt TSC vanuit twee Amerikaanse Universiteiten aangestuurd. In Europa speelt de Wageningen Universiteit en Research Centre (Wageningen UR) een centrale rol. “We moeten geen tijd meer verspillen met eindeloze discussies over wat en hoe we meten als het om verduurzaming gaat”, zegt Aalt Dijkhuizen, bestuursvoorzitter van Wageningen UR. “TSC wil een gestandaardiseerde meetmethode ontwikkelen, én het wil mogelijke oplossingen aandragen, waarmee bedrijven hun producten en processen kunnen verduurzamen.”

1 caffè latte: 200 liter water

Aan de basis van het werk van TSC ligt de zogeheten ‘Life Cycle Analysis’. Dit is een analyse die inzicht geeft in de milieu-effecten van producten in alle stadia van de levensduur van het product, van de grondstoffen tot en met de afval- of recyclefase. “Als je echt de gehele keten bekijkt, blijkt bijvoorbeeld dat voor de productie van elke caffè latte in een kartonnen wegwerpbekertje liefst 200 liter water nodig is”, zegt Helen van der Hoeven namens het Wereld Natuur Fonds. “Dat kan véél efficiënter. En accepteren we dat in toiletpapier nog steeds houtvezels traceerbaar zijn die uit het tropisch regenwoud afkomstig zijn?”

Onafhankelijk van Wal-Mart

Een ngo als het Wereld Natuur Fonds is nadrukkelijk betrokken bij TSC. “Het is géén Wal-Mart activiteit”, benadrukt Bonnie Nixon, directeur van TSC wereldwijd. “TSC wil in samenwerking met bedrijven, overheden, kennisinstituten en ngo’s nieuwe ideeën en nieuwe business models creëren.”

 

“Feit is dat we de aarde aan het uitputten zijn. We betalen nog steeds niet de echte prijs die overeenkomt met de waarde van schoon water en schone lucht. Steeds meer consumenten erkennen dat en zullen niet meer accepteren dat bedrijven onverantwoordelijk met de planeet omgaan. We moeten samenwerken aan duurzame oplossingen en niet elkaar de zwarte piet toeschuiven,” aldus nog Nixon.

Ahold doet mee

Ook Ahold is lid van TSC: “Duurzaamheidsstandaarden die voor de gehele sector gelden zijn erg belangrijk in alle schakels van de keten”, zegt Kiki Stiemer, senior vice president van Ahold’s Europese inkoop. “Ahold heeft als doelstelling al onze huismerken per 2015 duurzaam te maken, maar wij hebben geen wetenschappers in dienst en geen uitgebreide r&d-afdeling."

 

De distributiegroep haalt ook aan dat het geen mensen heeft die voor alle producten een life cycle analysis kunnen uitvoeren, vandaar dat het samenwerkingsverband voor Ahold zo waardevol is. “Andere retailers en fabrikanten moeten zich hierbij aansluiten, zodat er een einde komt aan alle verschillende kwaliteitsaudits en –keurmerken,” klinkt het.


Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​
Vertrekkende Markthal-slager "verwachtte meer marktsfeer"

Vertrekkende Markthal-slager "verwachtte meer marktsfeer"

19/12/2014

Ondernemer Joey Kemp van slagerij J&S heeft zijn kraam in de Markthal Rotterdam te koop gezet op Marktplaats. Hij zegt ontevreden te zijn over de sfeer in de Markthal.

AH XL Almere sluit in maart

AH XL Almere sluit in maart

18/12/2014

De Albert Heijn XL in het centrum van Almere sluit bij het einde van dit huurcontract, eind maart 2015, de deuren. Over de oorzaak wil Albert Heijn verder niet speculeren.

Plus breekt grens van 2 miljard euro omzet

Plus breekt grens van 2 miljard euro omzet

18/12/2014

Supermarktketen Plus heeft voor de eerste keer in haar geschiedenis de grens van 2 miljard euro omzet weten te doorbreken. Daarmee kan de ombouw van de supermarkten naar een nieuw...

Overname moederbedrijf Mora mislukt

Overname moederbedrijf Mora mislukt

18/12/2014

Het moederbedrijf van krokettenmaker Royaan heeft voor een tweede keer geprobeerd om het bedrijf Van Geloven over te nemen, het bedrijf achter frituursnackmerk Mora. Twee jaar geleden was er ook...

Europa start onderzoek fusie Jacobs Douwe Egberts

Europa start onderzoek fusie Jacobs Douwe Egberts

17/12/2014

De Europese Commissie start een onderzoek naar de geplande fusie van D.E. Master Blenders 1753 met de koffietak van het Amerikaanse voedingsconcern Mondelez International, die zou leiden tot de nieuwe...

Geen reclame meer gericht op kinderen onder 13 jaar

Geen reclame meer gericht op kinderen onder 13 jaar

17/12/2014

Gisteren heeft de Stichting Reclamecode de bestaande Reclamecode voor Voedingsmiddelen aangepast: er zal geen reclame meer mogen worden gemaakt die gericht is op kinderen jonger dan 13 jaar.

Albert Heijn verkoopt nu ook lelijke groenten

Albert Heijn verkoopt nu ook lelijke groenten

16/12/2014

Supermarktketen Albert Heijn gaat groenten en fruit die niet helemaal voldoen aan de normen verkopen in speciale pakketten. Die producten zullen te krijgen zijn tegen een lagere prijs dan normaal.

Productie Coca-Cola met stevia begonnen in Dongen

Productie Coca-Cola met stevia begonnen in Dongen

16/12/2014

In de Coca-Cola-fabriek in Dongen is het frisdrankmerk begonnen met de productie van de nieuwe variant Coca-Cola Life. De cola in de groene verpakking zal vanaf januari volgend jaar te...

Recordomzet duurzame producten bij Sligro

Recordomzet duurzame producten bij Sligro

15/12/2014

Sligro Food Group verkocht dit jaar al voor meer dan 150 miljoen euro aan duurzame producten. Daarmee verbetert het nu al fors het record van 2013, toen er voor 120...

Op=Op Voordeelshop groeit naar 130 winkels

Op=Op Voordeelshop groeit naar 130 winkels

11/12/2014

Op=Op Voordeelshop groeit in 2015 in hoog tempo naar 130 winkels. Deze week opent een filiaal in de Kinkerstraat in Amsterdam, later deze maand kunnen klanten ook terecht in Almere...

Nieuwe Papendrechtse Jumbo krijgt afhaalpunt

Nieuwe Papendrechtse Jumbo krijgt afhaalpunt

11/12/2014

De nieuwe supermarkt van Jumbo in Papendrecht, die zijn deuren zal openen op 4 februari, zal voorzien zijn van een afhaalpunt. Het gaat over een omgebouwde vestiging van het overgenomen...

Ekoplaza Eindhoven opent op nieuwe locatie

Ekoplaza Eindhoven opent op nieuwe locatie

10/12/2014

Vandaag opent Ekoplaza een nieuwe winkel op de Stratumsedijk in Eindhoven. De biologische supermarkt, die voorheen op de Geldropseweg zat, heeft een oppervlakte van ongeveer 620 m² en verruimde openingstijden.