Zelfstandig ondernemers twijfelen aan bestaansrecht veel Superunie-ketens

Dit staat in het deze namiddag gepresenteerde rapport 'Supermarktondernemers aan zet' van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel en het Vakcentrum.  Aan het rapport ligt een onderzoek ten grondslag van het EIM, dat najaar 2011 de antwoorden analyseerde van 346 zelfstandig ondernemers. Een representatieve steekproef, aldus het EIM.

 

Zelfstandigen wél toekomstbestendig

Daar waar de ondernemers weinig hoop hebben voor enkele filiaalbedrijven die tot het Superunie-verbond behoren, zijn ze opvallend positief over de supermarktorganisaties die met zelfstandig ondernemers werken. Die zijn volgens de ondernemers meer toekomstbestendig.

 

Albert Heijn, C1000, Coop, Attent, Jumbo, Plus en Spar zijn volgens hen vaste waarden in het Nederlandse supermarktlandschap, maar ook Golff/Emté en Troefmarkt zullen niet zo snel van het toneel verdwijnen, zo stellen de ondernemers. Dat geldt ook voor de regionale filiaalbedrijven Deen en Poiesz. Opvallend is dat Jan Linders – toch vaak als overnameprooi gezien – hier niet wordt genoemd.

 

Grote formules blijven, kleintjes moeten veranderen

albertheijnblonDe EIM-onderzoekers interviewden ook elf directieleden en deskundigen, waarvan er drie nog actief zijn op directieniveau in de levensmiddelenbranche: Cees van Vliet (directeur Albert Heijn), Jan Ferwerda (algemeen directeur Sperwer Holding) en Maarten Schoonus (directeur Franchise Ahold Europa).

 

Uit deze interviews blijkt dat de directieleden en deskundigen een verdere concentratie verwachten. Zij denken dat op termijn vijf tot zes landelijke formules zullen overblijven: Albert Heijn, Jumbo, C1000, Plus, Aldi en Lidl. Kleine ketens als Coop, Attent en Spar zullen in dit consolidatiegeweld niet mee kunnen bieden en moeten zich "(...) op andere krachten profileren."

 

Druk op de prijs en op de relatie

Dat vier van de zes overlevers ondernemersformules zijn, bewijst volgens het rapport dat er toekomst is voor zelfstandig ondernemers. Ondanks de verwachte voortgang van de prijsconcurrentie, die de kleinere organisaties noopt tot een herpositionering, "(...) willen ze deel blijven uitmaken van het toekomstige winkellandschap", aldus het rapport.

 

buurtsuperPrijsdruk leidt tot gedwongen efficientieslagen en dat zet de verhoudingen tussen franchisegevers en -nemers verder onder druk. Geen goed perspectief derhalve voor de relatie tussen Albert Heijn en de AH-franchisers, die in dit jubileumjaar (Albert Heijn viert dit jaar de 125e verjaardag) toch al niet zo goed is.

 

Toegevoegde waarde van maatwerk

De directieleden en deskundigen verwachten een verharding in de relatie tussen de franchisepartners. De franchiseketens zullen de teugels aanhalen om efficientiewinst te behalen. Gevolg: meer standaardisatie en minder ruimte voor maatwerk.

 

Het is juist in dat maatwerk dat de zelfstandig ondernemer waarde kan toevoegen in de lokale markt (mits goedgekeurd door het hoofdkantoor). De belangrijkste conclusie van het rapport is dit: "In de nabije toekomst zal het ondernemersschap van de huidige supermarktondernemers het verschil gaan maken. Het verschil tussen succesvol zijn en omzetwinst boeken, of niet bewegen en ten onder gaan."

 

Het volledige onderzoeksrapport kunt u bekijken op de site van het Vakcentrum.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


02/05/2016

Het winkelgebied van de toekomst moet weer een sociale ontmoetingsplaats voor de consument worden: de ervaringen tijdens het bezoek aan een winkelcentrum ofwel de sociale meerwaarde, wordt bepalend voor het voortbestaan van een winkelgebied.

20/04/2016

Voeding en cosmetica zijn kansrijke segmenten in de groeimarkt halal, waar supermarkten op kunnen inspelen. De moslimconsument, maar ook de bewuste niet-moslim, heeft een toenemende belangstelling voor producten met halalcertificering.

20/04/2016

EuroCommerce en de European Retail Round Table (ERRT) hebben een nieuw rapport vrijgegeven over de waarde van huismerken. Daaruit blijkt dat consumenten vooral veel keuze willen, maar dat die verschillende keuzes niet verwarrend mogen zijn.

 

24/03/2016

De introductie van eersteprijsmerken is een foute strategie in het gevecht tegen de harddiscounters, meent het International Private Label Consult (IPLC). De inferieure kwaliteit ervan schaadt het merkimago van de supermarkt, en de marges slinken. 

23/03/2016

Delhaizetopman Frans Muller zal de komende jaren de integratie tussen Ahold en Delhaize in goede banen leiden. Wat mogen we verwachten? Op het komende RetailDetail Congress komt hij zijn visie uitgebreid toelichten. 

12/05/2015

Ahold en Delhaize hebben zopas de geruchten bevestigd dat ze gesprekken zouden voeren over een fusie. Die gesprekken zullen echter eerder over een overname van Delhaize door Ahold gaan, dan over een fusie tussen gelijken.

22/01/2015

V&D moet op zoek naar een nieuwe strategie: geen pleister op de wond, maar een geheel nieuwe positionering. Dat kost tijd en geld, twee schaarse goederen waaraan V&D echter een chronisch gebrek heeft. Ook wat de groep met La Place aan moet, is een open vraag.

19/11/2014

Belgische retailers krijgen met AH.be een geduchte online concurrent, die op basis van een goed werkende toeleverketen de kosten laag en de service hoog houdt. Dit laatste geldt vooral thuisbezorging, dat er tot nu toe met torenhoge servicefees bewust is ontmoedigd.

15/09/2014

De hele retail- en detailhandel davert op zijn grondvesten: er is een nieuwe consument geboren. In 2019 is al de helft van de volwassen Nederlanders ouder dan 50 en daardoor staat de hele handel onder fikse druk, weet retailexpert Jorg Snoeck.

18/06/2014

De signalen voor economische groei staan dan wel op groen, Nederlandse consumenten houden de hand nog op de knip. Ze letten scherp op de prijs en zijn bepaald niet winkeltrouw. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport ConsumentenTrends 2014.

26/05/2014

Door social media is iedereen eigenlijk marketeer geworden, observeert de Nederlandse trendwatcher en oprichter van Studio Zeitgeist Farid Tabarki: “Als merk moet je op je tellen passen en radicaal transparant zijn.” Op het Belgian Fashion Congress op 12 juni gaat hij dieper in op de rol van mode en retail vandaag en morgen.

24/02/2014

In een interview heeft de eigenaar van ProCures, Paul Dumas, toegegeven dat het met boekenwinkelketen Polare niet is gelopen zoals ze hadden verwacht. Hij pleit dan ook voor grote veranderingen in de sector.

Back to top