Walmart, ’s werelds grootste retailconcern, heeft het kwartaal afgesloten met de sterkste organische groei in 10 jaar tijd op zijn Amerikaanse thuismarkt. De groepsomzet steeg tot 128 miljard dollar, omgerekend een slordige 110 miljard euro.

Zalando Outlet in Keulen

Outletwinkels worden belangrijker in het zakenmodel van Zalando: de twee nieuwe vestigingen die nog deze zomer de deuren openen, zijn de voorbode van meer.

De Spaanse modeketen Mango zag vorig jaar haar omzet terugvallen als gevolg van ongunstige weersomstandigheden. Toch toont de retailer zich optimistisch: de verliescijfers krimpen en de onlineomzet stijgt sterk.

De Duitse multinational Henkel verkocht het voorbije kwartaal voor 5,14 miljard euro aan producten (een record!), maar door hogere grondstofprijzen en nadelige wisselkoerseffecten ziet de Belgische topman Hans Van Bylen zich toch verplicht de verwachte winstgroei voor het hele jaar te verlagen.

Bierbrouwer Carlsberg heeft zijn winst in het eerste halfjaar opgedreven door meer premium- en speciaalbieren te verkopen. Vooral in Azië en Oost-Europa groeit de Deense biergroep sterk, zo blijkt uit de halfjaarresultaten.

Het Nederlandse Fairphone, dat modulaire smartphones maakt, heeft via crowdfunding 2,5 miljoen euro opgehaald. Het bedrijf wil met het geld een nieuw toestel lanceren, een nieuw businessmodel introduceren en nieuwe markten aanboren.

Twee weken nadat Foodora in de etalage werd gezet, heeft het Duitse moederbedrijf Delivery Hero er definitief de stekker uit getrokken. Foodora kon niet op tegen de groeiende concurrentie van Takeaway.com (Thuisbezorgd.nl), Deliveroo en UberEats.

De nieuwe RetailDetail website

U ziet het: de RetailDetail-website kreeg zopas een grondige facelift. In de nieuwe lay-out komt de rijkdom van ons informatieaanbod beter tot uiting.

Erotiekketen Christine le Duc wil weer verleiden

Erotiekketen Christine le Duc wil in Nederlandse handen een nieuwe verleidingspoging wagen. Na de redding uit het failliete concern Beate Uhse zet de retailer haar zinnen op de Belgische en Nederlandse markt.

Britten kunnen kassaloos shoppen bij Sainsbury’s

Ook bij de Britse supermarktketen Sainsbury’s loopt nu een proefproject met mobiel scannen en betalen: met behulp van hun smartphone kunnen klanten boodschappen doen zonder langs de kassa te hoeven.

Media Markt boet voor Metro en voor Turkije

Ceconomy, het moederbedrijf van Media Markt en Saturn, stagneerde in het voorbije kwartaal. De elektronicagroep moet op de beurs ook boeten voor de aandelendip bij Metro, de holding waarvan het vorig jaar afsplitste, en bezorgdheden om de Turkse expansie.

HelloFresh gaat toch nog niet voor winst

Hoewel HelloFresh winst had beloofd voor het einde van dit jaar, geeft de leverancier van maaltijdboxen nu toch de voorkeur aan nieuwe investeringen. Na een sterk tweede kwartaal gaat het bedrijf voor extra groei in de Verenigde Staten.

Ex-medewerksters beschuldigen Nike van discriminatie

Enkele Amerikaanse ex-werknemers van Nike hebben een rechtszaak aangespannen tegen het sportmerk. De vrouwen zouden minder loon hebben gekregen dan mannelijke collega’s en ongepast gedrag moeten ondergaan.

Amazon mag levering volgende dag niet garanderen

De Britse reclamewaakhond heeft het niet voor Amazons belofte om bestellingen van Prime-leden de volgende dag te zullen leveren. Tijdens de feestdagen vorig jaar waren er vertragingen, dus moet Amazon de garantie schrappen.

RetailDetail Day 2018: geobsedeerd door de klant

Meer dan ooit staat de klant hoog op de agenda van retailers en merken. Maar is dat niet altijd zo geweest? De RetailDetail Day kijkt voorbij de hype en peilt naar de essentie van klantgericht ondernemen in het digitale tijdperk.

McGregor wint rechtszaak van Reebok

Modemerk McGregor heeft verkregen dat Reebok de naam van vechtsporter Conor McGregor niet meer mag gebruiken. De naam is een inbreuk op het merkrecht, ook al bestaat McGregor momenteel niet: het label ging al twee jaar op rij failliet.

Omzet modegroep WE blijft teruglopen

Modegroep WE International blijft omzet verliezen: de verkoopcijfers liepen vorig jaar met 2,8% terug naar 275,8 miljoen euro. Ook de operationele winst gaat erop achteruit, al blijft de nettowinst stabiel.

Sports Direct koopt failliete warenhuisketen House of Fraser

Mike Ashley, de eigenaar van Sports Direct, koopt de Britse warenhuisketen House of Fraser voor zo’n 100 miljoen euro. De overname komt er luttele uren nadat de 169-jarige keten het faillissement aanvroeg.

Hema onthoofdt eigen franchiseorganisatie

Hema heeft de franchiseovereenkomst met de ondernemers aan het hoofd van haar franchiseorganisatie, samen goed voor 24 winkels, opgezegd. Er is al een tijdje fikse ruzie over de bijdrage die franchisenemers moeten afstaan voor onlineverkopen. 

United Petfood blijft op overnamepad

United Petfood, fabrikant van honden- en kattenbrokken en hofleverancier van menig huismerk van supermarkten, rijgt de overnames aan elkaar. Een maand na de overname van een Spaanse concurrent doen de Gentenaars dat kunstje nog eens over in Roemenië.