Zalando test herbruikbare plastic tassen voor onlinebestellingen.

Er beweegt wat in verpakkingsland: in de moderetail zijn plasticverpakkingen plots weer je-van-het, nota bene om duurzamer te worden. Van ZEB tot Zalando, allemaal gaan ze voor herbruikbaar kunststof. Is plastic beter dan karton?

By-bar opent pop-up in Antwerpen

Het Nederlandse dames- en meisjeslabel by-bar heeft afgelopen week een eerste Belgische winkel geopend. Het gaat om een pop-up in de Antwerpse Nationalestraat.

Ikea stapt in start-up om retouren te optimaliseren

De Zweedse meubelreus Ikea heeft een minderheidsbelang genomen in Optoro, een Amerikaanse start-up die software ontwikkelt om retouren efficiënter te laten verlopen. De investering past in de doelstelling van de woonwinkelgigant om tegen 2030 een circulaire onderneming te zijn.

Le Pain Quotidien weer volledig in Belgische handen

Bij Le Pain Quotidien hebben de historische aandeelhouders de voedingsgroep Norac, die ongeveer een kwart van de aandelen bezat, uitgekocht. Ex-CEO Vincent Herbert neemt de leiding over het bedrijf tijdelijk op zich.

Balsamico moet niet uit Modena komen

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft geoordeeld dat ‘balsamico’ geen beschermd begrip is en dus ook geen Italiaanse exclusiviteit. De uitspraak is een streep door de rekening van een beroepsvereniging van azijnmakers uit Modena.

Decathlon verwerft hockeyspecialist Dita

De Franse sportwinkelketen Decathlon neemt de Nederlandse hockeyspecialist Dita over van All Weather Sports. Die laatste behoudt wel de controle over de distributie van Dita-artikelen aan hockeyspeciaalzaken.

Metro wil Real nu toch aan X+Bricks verkopen

De aanhoudende inspanningen van het consortium rond vastgoedinvesteerder X+Bricks om Metro-dochter Real binnen te halen, lijken zijn vruchten af te werpen. Het Duitse groothandelsconcern heeft bevestigd in exclusieve onderhandelingen te zitten met het consortium en hoopt die tegen eind januari af te ronden.

Jumbo klant

Tot nu toe had Jumbo in Nederland nog geen volwaardig klantentrouwprogramma, maar daar komt snel verandering in: de retailer gaat het ‘Hallo Jumbo Voordeelprogramma’ na een test nationaal uitrollen. Voor een uitrol naar België is het echter nog te vroeg.

Primark trekt naar Slovakije

Primark zet in 2022 de stap naar Slovakije, met een winkel in het winkelcentrum Eurovea in hoofdstad Bratislava. Het Centraal-Europese land wordt de vijftiende markt voor de Ieren.

Kering lonkt naar Moncler

Luxeconcern Kering, eigenaar van merken als Gucci en Bottega Veneta, heeft een oogje laten vallen op het Italiaanse kleding- en lifestylebedrijf Moncler, dat vooral bekend staat om zijn perperdure donsjassen.

Colruyt Group volledig eigenaar van Fiets!

Colruyt Group heeft zijn belang in Fiets! opgetrokken tot 100%. Begin dit jaar nam de groep al een belang van 75% in de fietswinkelketen en verwierf tevens een optie op de resterende aandelen. Met de investering wil Colruyt nog meer inspelen op veranderende behoeften en de duurzame mobiliteit stimuleren.

Marks & Spencer gaat aan de slag met in-store vertical farming in zijn Londense warenhuizen.

Marks & Spencer heeft verticale boerderijen uitgerold in zeven winkels in Londen. De Britse warenhuisketen kweekt er verse kruiden in geconnecteerde mini-serres.

Delhaize Fresh Atelier

Consumenten in Brussel en Antwerpen kunnen voortaan gezonde maaltijdoplossingen van Delhaize Fresh Atelier laten bezorgen door koeriers van Deliveroo en Takeaway.com. Opmerkelijk: enkel gezonde producten (met nutri-score A, B of C) zijn verkrijgbaar.

Jumbo Rekem Lanaken

De Nederlandse supermarktketen Jumbo heeft vandaag haar derde Belgische winkel geopend in de Lanakense deelgemeente Rekem, vlakbij de Nederlandse grens. In dezelfde regio plant binnenkort ook Albert Heijn een nieuwe supermarkt.

Ahold Delhaize koopt eigen aandelen in om het kapitaal van de supermarktgroep te verminderen

In 2020 wil Ahold Delhaize voor een miljard euro aan eigen aandelen inkopen. De supermarktgroep zet daarmee een jarenlange traditie ook volgend jaar verder.

Amazon heeft 390 magazijnen voor zijn logistiek.

Amazon is vandaag de dag het grootste logistieke bedrijf ter wereld: er werken al meer logistiekmedewerkers dan bij FedEx of UPS. Dankzij die focus is Amazon ook de snelste pakjesbezorger van de Verenigde Staten.

Dit jaar komen minder, maar duurzamere cadeautjes onder de kerstboom

Australiërs kopen dit jaar minder kerstcadeaus, maar kiezen voor nuttigere en meer solidaire geschenken. Ook bij ons zijn ‘duurzamere’ geschenken voor de eindejaarperiode een groeiende trend – omdat spullen nu eenmaal hun piek hebben bereikt.

Trump neemt wraak met torenhoge taks op Franse producten

De Verenigde Staten hebben er opnieuw mee gedreigd om bepaalde Franse producten extra importheffingen op te leggen. De bijkomende taksen (tot wel 100%) zijn een vergelding voor de digitaks die Frankrijk eerder invoerde.

Gevel van winkel drogisterij Etos in Amsterdam

Bol.com staat vanaf volgend jaar in voor de online distributie van Etos. De producten van de drogisterijketen zullen op het platform worden verkocht, maar ook de eigen webshop van Etos blijft in de lucht.

Frankrijk overweegt Black Friday en Cyber Monday te verbieden

Frankrijk overweegt Black Friday te verbieden in het kader van de Franse anti-verspillingswet. Nochtans werd dit jaar een nieuw record geboekt van 57 miljoen kaartbetalingen, ten opzichte van 50 miljoen een jaar eerder.