In Amsterdam kunnen gebruikers van Thuisbezorgd.nl vanaf vandaag producten van Albert Heijn gratis laten bezorgen. De levering gebeurt per e-bike vanuit twee AH to go-winkels.

Tijdens de drukke kerstperiode zal PostNL toch alle pakjes kunnen leveren: de staking die door vakbond FNV was aangezegd, werd door de rechtbank in Den Haag in een kortgeding verboden.

Online reserveren en in de winkel passen kennen we al in kledingwinkels, maar bij Leen Bakker kan je binnenkort ook gaan ‘proefzitten’: klanten kunnen online een afspraak maken om in de winkel op de bank te gaan zitten.

Op 12 december is schoenketen Bovendeert door de rechtbank in Oost-Brabant failliet verklaard. De keten bestond meer dan tachtig jaar en verkocht merkschoenen voor het hele gezin.

Een echte ‘throwback’ naar de jaren 1990, dat is de nieuwe collectie van H&M in samenwerking met het Zweedse cultmerk Eytys. De hele collectie is genderneutraal, van schoenen over sweaters tot accessoires.

Hudson's Bay draait 80 miljoen euro verlies in Nederland en de nieuwe eigenaar, Signa, zou zich dan ook ernstig zorgen maken om de dertien Nederlandse warenhuizen.

De smartphone blijft steeds belangrijker worden bij het shoppen, zien ze bij Samsung: zeker nu die ook de centrale wordt voor de ‘smart home’. In de fysieke winkels vormen beeldschermen dan ook een organisch verlengde.

Met de opening van een winkel volgens nieuw concept op de Antwerpse Meir test Foodmaker het potentieel in grote winkelstraten. Bovendien kondigt CEO Lieven Vanlommel nieuwe akkoorden aan met Delhaize en Monoprix.

In Parijs test Carrefour een nieuw winkelconcept dat verse en gemaksproducten combineert met digitale diensten en horeca. Het foodaanbod verhuist grotendeels naar online.

De gele hesjes in Frankrijk blijven de supermarktverkopen negatief beïnvloeden. Parijs blijft veerkrachtig met een daling van 'slechts' 6%, maar in Avignon en Saint-Etienne kostten de protesten winkeliers tot nu toe al 37% van hun omzet.

Momenteel heeft Day by Day nog maar één winkel in België waar je droge kruidenierswaren kunt kopen in bulk (en in Nederland helemaal geen), maar de keten wil snel naar 25 Belgische en zelfs 40 Nederlandse vestigingen. “De consument is er klaar voor.”

Bij supermarktketen Jumbo zijn meer dan 5000 artikelen in het winkelrek plots duurder geworden. Ook bij Hoogvliet, Deka en Dirk gaan de prijzen omhoog: de ketens bereiden zich wellicht al voor op de btw-verhoging in januari.

De Amerikaanse retailreus Walmart werpt zich nu ook op de Japanse e-commercemarkt: samen met Rakuten start het een eigen Walmart Rakuten Ichiba Store.

Zeeman is een offensief gestart om de hardnekkige mythe te ontkrachten dat aan spotgoedkope kleding altijd een geurtje hangt. De Nederlandse textielsupermarkt speelt voortaan open kaart.

De Zweedse woonketen Ikea wil consumenten duurzamer laten leven en lanceert daarom ook in Nederland een proefproject waarbij mensen meubels kunnen huren in plaats van ze te kopen. Zo krijgen producten een tweede leven.

De Adolf Buylstraat in Oostende

Door de inbreng in natura van negen winkelpanden in Antwerpen en Oostende wordt de familie Vanmoerkerke een sterke referentieaandeelhouder van de vastgoedbevak Qrf City Retail, die zo zijn eigen vermogen versterkt en zijn schuldgraad afbouwt.

De marktplaats van Google komt naar Europa: sinds enkele dagen loopt er een test in Frankrijk met retailers Auchan, Boulanger, Carrefour en Fnac Darty. Begin volgend jaar volgt de officiële lancering.

Lingeriegroep Van de Velde heeft Marleen Vaesen met onmiddellijke ingang aangesteld als CEO ter vervanging van Erwin Van Laethem. De nieuwe topvrouw moet het bedrijf weer op de rails krijgen na teleurstellende resultaten.

Winkels zijn voor beleving, online is voor de boodschappen. Dat is de nieuwe strategie van Albert Heijn (en mogelijk ook Delhaize) volgens Ahold Delhaize-topman Wouter Kolk. Hij wil naar minder winkels, die dan eerder gaan dienen als eetplekken en bezorgpunten.

Liefst 171 verkopers op het platform van bol.com hebben het aan de stok met de Belgische fiscus. Ze hebben er geen btw betaald, omdat ze niet wisten dat dat moest. Ook Belgische verkopers lopen in Nederland (in theorie) hetzelfde risico.