“Boycot selfscankassa’s” roepen Carrefour-vakbonden op | RetailDetail

“Boycot selfscankassa’s” roepen Carrefour-vakbonden op

“Boycot selfscankassa’s” roepen Carrefour-vakbonden op
Foto: ricochet64 / Shutterstock.com

Medewerkers van Carrefour hebben opgeroepen om selfscankassa’s te boycotten, uit protest tegen de geplande ontslagen bij de keten. Het blijft echter niet bij woorden: actievoerders hebben de selfscankassa’s in de hypermarkt in Bergen gesaboteerd.

 

“De dood van de kassiersters”

Vorig weekend hebben boze Carrefour-kassamedewerkers in de hypermarkt van Bergen de self-checkoutkassa’s ingepakt met plastic om ze onbruikbaar te maken. Op de sociale media circuleren ook oproepen om de selfscankassa’s te boycotten, “want die betekenen de dood van de kassiersters”, klinkt het.

 

“Op termijn dreigen alle kassiersters hun job te verliezen”, aldus Geoffrey Manfroy van de socialistische bediendevakbond in Het Nieuwsblad. “Hier, in de hypermarkt van Mons, staan 22 jobs op de helling. Uit protest hebben de kassiersters dit weekend alle selfscankassa’s in plastic ingepakt.” Klanten hadden volgens Manfroy niet alleen begrip voor de actie, ze steunden zelfs actief “en sommigen roepen op om de selfscan te boycotten, niet alleen bij ons, ook in andere supermarkten.”

 

“De klassieke kassa verdwijnt niet”

In het reorganisatieplan van Carrefour gaan verdere investeringen in meer selfscankassa’s inderdaad hand in hand met het schrappen van zo’n 1.200 jobs in België, maar volgens woordvoerder Baptiste van Outryve van Carrefour België betekent dat niet dat de kassamedewerker verdwijnt: “Ik kan alleen maar herhalen dat de klassieke kassa niet verdwijnt, dat de huidige optie met de handscanners blijft bestaan en dat er een derde optie bijkomt, specifiek voor mensen die gehaast zijn en een kleiner winkelmandje hebben.”

 

De boycotacties vinden tot nu toe enkel in Franstalig België plaats, maar Kristel Van Damme van vakbond LBC meent dat het protest naar Vlaanderen kan overwaaien. “Wat niet is, kan nog altijd komen, want ik heb de indruk dat de Vlaamse Carrefour-medewerkers pas nu écht beginnen te beseffen wat er boven hun hoofd hangt.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.