“Fusie Karstadt en Kaufhof zo goed als rond” | RetailDetail

“Fusie Karstadt en Kaufhof zo goed als rond”

“Fusie Karstadt en Kaufhof zo goed als rond”
Shutterstock

Het Canadese winkelconcern Hudson’s Bay heeft een deal met de Oostenrijkse Sigma Holding, eigenaar van de Duitse warenhuisketen Karstadt. Volgens Duitse media was een voorlopige overeenkomst getekend, volgens de Canadezen is het echter helemaal nog niet zo ver.

 

“Fusie onder gelijken”

De Oostenrijkse vastgoedinvesteerder had eind 2017 al toenadering gezocht tot de Canadezen voor een joint venture tussen Karstadt (tachtig filialen in Duitsland) en het Kaufhof van Hudson's Bay (met een honderdtal vestigingen). Daarbij zouden de Oostenrijkers het voor het zeggen krijgen. Een eerste bod van 3 miljard euro werd afgewezen, maar eind juni raakte bekend dat beide partijen toch aan tafel zaten. Duitse media meldden dat een voorlopig akkoord is bereikt over een “fusie onder gelijken”, maar in een reactie zegt Hudson's Bay dat er enkel een "intentieverklaring is ondertekend om de mogelijkheid van een joint venture te onderzoeken".

 

Beide groepen hebben het al jaren knap lastig door de opkomst van Primark en Zalando. Sinds de overname door Hudson’s Bay zag Kaufhof zijn omzet alleen maar dalen: Duitslands grootste warenhuisketen schrijft al jaren rode cijfers. Voor Karstadt lijkt het ergste dan weer achter de rug: de omzet krimpt nog wel een beetje, maar de keten schreef in 2017 voor het eerst sinds 12 jaar weer zwarte cijfers.

 

Kaufhof en Karstadt zijn in nogal wat Duitse steden allebei aanwezig. Over de gevolgen van een eventuele fusie op de werkgelegenheid bestaat grote onzekerheid. Volgens ingewijden zouden wellicht een vijftiental zwaar verlieslatende vestigingen de deuren sluiten, maar dat nieuws werd nog niet bevestigd.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.