“Klanten kunnen verpakkingsafval terug naar supermarkt brengen”

“Klanten kunnen verpakkingsafval terug naar supermarkt brengen”

Minister Joke Schauvliege heeft gezegd dat consumenten afval van sommige verpakkingen in de supermarkt mogen achterlaten of zelfs terugbrengen, omdat die al jaren een inzamelplicht hebben voor dat afval.

Meer recycleren

Volgens Schauvliege is het goed dat die inzamelplicht eens onder de aandacht wordt gebracht, omdat weinig mensen er weet van weten: “Het zorgt ervoor dat de consument minder afval heeft en dat er beter gerecycleerd kan worden”, zegt ze aan de VRT. Daarnaast hoopt de minister dat producenten zo aangezet worden om dat soort afval terug te dringen.

 

Supermarkten geven toe dat de inzamelplicht bestaat, maar willen die toch nuanceren. Volgens hen gaat het over verpakkingen van producten die net gekocht zijn, omdat de supermarkt anders niet kan weten of de producten daadwerkelijk in de winkel gekocht zijn. “Het is niet de bedoeling dat klanten die verpakkingen thuis verzamelen en daarmee terug naar de winkel komen”, zegt Baptiste van Outryve, woordvoerder van Carrefour.

 

Groene Punt-bijdrage

Bij Unizo en Buurtsuper.be klinkt een gelijkaardig geluid: “Consumenten aanmoedigen om die verzamelverpakkingen terug naar het winkelpunt te brengen nadat ze al meer naar huis werden genomen, is voor ons een brug te ver”, protesteert Luc Ardies van Buurtsuper.be, "Het zorgt voor extra rompslomp voor de handelaar, nog afgezien van de extra kosten voor opslag en ophaling. Er kan geen sprake van zijn dat wij, bovenop de Groene Punt-bijdrage nog eens een tweede keer gaan betalen voor het verzamelen en verwerken van verpakkingsafval.” Hij vraagt zich ook af wat het voordeel is voor de klant, die het afval ook gewoon thuis kan laten ophalen in plaats van naar de winkel te brengen.

 

Ook bij Comeos wordt er gewezen naar de Groene Punt-bijdrage die de supermarkten al betalen aan Fost Plus. “Dan gaan ze niet zelf nog eens containers plaatsen en zelf in al hun winkels actief verpakkingen inzamelen. Winkels zijn geen containerparken en hebben ook nog andere verplichtingen zoals de voedselveiligheid garanderen.” De branchevereniging stelt dan ook dat de klant de verpakkingen gewoon moet achterlaten in de rayon in plaats van die later terug te brengen.