“Klanten kunnen verpakkingsafval terug naar supermarkt brengen” | RetailDetail

“Klanten kunnen verpakkingsafval terug naar supermarkt brengen”

“Klanten kunnen verpakkingsafval terug naar supermarkt brengen”

Minister Joke Schauvliege heeft gezegd dat consumenten afval van sommige verpakkingen in de supermarkt mogen achterlaten of zelfs terugbrengen, omdat die al jaren een inzamelplicht hebben voor dat afval.

Meer recycleren

Volgens Schauvliege is het goed dat die inzamelplicht eens onder de aandacht wordt gebracht, omdat weinig mensen er weet van weten: “Het zorgt ervoor dat de consument minder afval heeft en dat er beter gerecycleerd kan worden”, zegt ze aan de VRT. Daarnaast hoopt de minister dat producenten zo aangezet worden om dat soort afval terug te dringen.

 

Supermarkten geven toe dat de inzamelplicht bestaat, maar willen die toch nuanceren. Volgens hen gaat het over verpakkingen van producten die net gekocht zijn, omdat de supermarkt anders niet kan weten of de producten daadwerkelijk in de winkel gekocht zijn. “Het is niet de bedoeling dat klanten die verpakkingen thuis verzamelen en daarmee terug naar de winkel komen”, zegt Baptiste van Outryve, woordvoerder van Carrefour.

 

Groene Punt-bijdrage

Bij Unizo en Buurtsuper.be klinkt een gelijkaardig geluid: “Consumenten aanmoedigen om die verzamelverpakkingen terug naar het winkelpunt te brengen nadat ze al meer naar huis werden genomen, is voor ons een brug te ver”, protesteert Luc Ardies van Buurtsuper.be, "Het zorgt voor extra rompslomp voor de handelaar, nog afgezien van de extra kosten voor opslag en ophaling. Er kan geen sprake van zijn dat wij, bovenop de Groene Punt-bijdrage nog eens een tweede keer gaan betalen voor het verzamelen en verwerken van verpakkingsafval.” Hij vraagt zich ook af wat het voordeel is voor de klant, die het afval ook gewoon thuis kan laten ophalen in plaats van naar de winkel te brengen.

 

Ook bij Comeos wordt er gewezen naar de Groene Punt-bijdrage die de supermarkten al betalen aan Fost Plus. “Dan gaan ze niet zelf nog eens containers plaatsen en zelf in al hun winkels actief verpakkingen inzamelen. Winkels zijn geen containerparken en hebben ook nog andere verplichtingen zoals de voedselveiligheid garanderen.” De branchevereniging stelt dan ook dat de klant de verpakkingen gewoon moet achterlaten in de rayon in plaats van die later terug te brengen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

KantoorExpert koopt Office Centre van Staples

21/06/2018

KantoorExpert wil de 39 Nederlandse vestigingen van Office Centre overnemen van Staples. De leverancier van kantoorbenodigdheden uit Soest zou zo’n 40 miljoen euro veil hebben voor Office Centre.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

28 juni: The Future of Shopping-tafelgesprek met Wouter Kolk (Albert Heijn)

15/06/2018

Op 28 juni voert Albert Heijn-CEO Wouter Kolk een exclusief tafelgesprek over de toekomst van het winkelen met Jorg Snoeck en Pauline Neerman, auteurs van het boek 'The Future of Shopping', in boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Hema opent eerste winkel in Berlijn

15/06/2018

Hema heeft zijn eerste Berlijnse winkel geopend, alweer de vijftiende in Duitsland.Hema ziet in Duitsland een belangrijke groeimarkt: reeds volgende maand opent de de keten haar tweede Berlijnse winkel.