“Non-food winkels openhouden is onverantwoord”

Delhaize Cadix (Antwerpen)
Foto RetailDetail

JBC, Proximus en Coolblue zijn in de Benelux de eerste retailers die op eigen initiatief ook op weekdagen de deuren sluiten. Een logische beslissing, vindt Jorg Snoeck van RetailDetail, die verwacht dat andere ketens dit voorbeeld snel zullen volgen.

 

Shoppers blijven thuis

In België moeten niet-voedingswinkels voorlopig enkel tijdens het weekend de deuren sluiten, in Nederland beperkt het verbod zich tot de horeca. Steeds meer retailers nemen echter beslissingen die drastischer zijn dan die van de overheid. Vanochtend maakten JBC, Proximus en Coolblue al bekend dat ze de gezondheid van personeel en klanten belangrijk genoeg vinden om een ingrijpende maatregel in te voeren: alle fysieke winkels gaan minstens drie weken dicht. Op sociale media juichen heel wat consumenten die beslissing toe. 

 

Het is een logische beslissing, vindt ook RetailDetail-oprichter Jorg Snoeck. "Ik verwacht dat de komende uren en dagen de meeste andere retailers dat voorbeeld zullen volgen. De winkel koste wat kost openhouden is in de huidige omstandigheden gewoon onverantwoord. We beleven een uitzonderlijke situatie, iedereen moet zich nu inzetten om de pandemie in te dijken. Bovendien is het ook economisch zinloos: mensen blijven terecht thuis, de winkelstraten en shoppingcenters zijn leeg. Dan is het verstandiger om voor de winkelmedewerkers de tijdelijke werkloosheid in te roepen."

 

Ook internationaal hebben trouwens al heel wat retailers aangekondigd dat ze hun winkels sluiten: dat geldt onder andere voor Apple, Nike en Urban Outfitters.

 

Veel ondernemers willen sluiten

Snoeck denkt dat de situatie in de voedingswinkels na de eerste hamsterdagen snel zal normaliseren, al heeft hij wel te doen met de winkelmedewerkers, die contact met klanten niet altijd kunnen vermijden. Steeds meer foodretailers nemen zichtbaar maatregelen, zoals het dragen van handschoenen, mondkapjes (voor zover die beschikbaar zijn) en het aangeven van veilige afstanden voor het wachten bij bedieningstoonbanken en kassa’s.

 

Zelfstandigenorganisatie Unizo meldt intussen dat veel ondernemers die slechts onder de gedeeltelijke sluitingsplicht vallen toch hun zaak volledig zouden willen sluiten. "Het gaat daarbij voornamelijk om beoefenaars van beroepen met nauw fysiek contact", zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche, die ervoor pleit dat deze ondernemers dezelfde tegemoetkomingen zouden krijgen als wie vandaag al verplicht moet volledig moet sluiten.

 

Om de sector op de hoogte te houden van de recentste gebeurtenissen, heeft RetailDetail een live blog over de coronacrisis online gezet. Daar kan je ook lezen welke retailers het voorbeeld van JBC, Proximus en Coolblue nu zullen volgen.