2019 was dramatisch: 140.000 banen minder in Britse retail

140.000 banen verdwenen uit Britse retail
Shutterstock.com

2019 was een dramatisch jaar voor de Britse retail: een onderzoek wijst uit dat er in het afgelopen jaar maar liefst 140.000 jobs in de traditionele Britse retail verloren gegaan. Dat zijn bijna 400 jobs per dag. En voor 2020 zijn de verwachtingen nog erger.

 

Slachting

Joshua Bamfield, directeur van het Center for Retail Research (CRR), zegt dat de retailsector zich in een crisis bevindt ten gevolge van de hoge kosten, de lage marges en een verschuiving naar online winkelen. "Deze problemen worden gevoeld door de meeste bedrijven die vanuit fysieke winkels in winkelstraten of in winkelcentra opereren", zegt hij in The Guardian. De groei van de e-commerce is dan ook ten koste van de fysieke winkels gegaan, voegde hij er nog aan toe."

 

38.100 banen gingen verloren door faillissementen van ketens als Karen Millen en Coast. Nog eens 26.000 jobs sneuvelden via een zogeheten Company voluntary arrangement: dat is controversiële insolventieprocedure die onder meer door de Arcadia-groep en Debenhams werd gebruikt om verlieslatende winkels af te stoten. Allerlei kostenbesparende programma’s bij retailers als Marks & Spencer en House of Fraser kostten bijna 79.000 mensen hun baan.

 

Geen beterschap in zicht

In totaal verdwenen zo 143.100 jobs uit de sector, tegenover ongeveer 117.000 in 2018. Volgens het CRR werden er het afgelopen jaar 16.073 winkels gesloten in het Verenigd Koninkrijk, een jaar eerder waren dat er 14.583. Het centrum verwacht bovendien dat de toestand dit jaar nog zal verslechteren, tenzij de overheid maatregelen neemt.

 

Ondanks de storm die doorheen het Britse retaillandschap raast, blijft de sector ruim de grootste particuliere werkgever van het Verenigd Koninkrijk. De detailhandel stelt er ongeveer drie miljoen mensen tewerk.