2020: “Blokker weg uit België en Wehkamp stopt”

Wordt Picnic in 2020 eerder een bedreiging voor pakjeskoeriers dan voor de supermarkten?
Picnic

Vertrekt Blokker in 2020 uit België? En wat zal de komst van Amazon in Nederland teweegbrengen? Retaildeskundige Bas Vermond voorspelt het einde van Wehkamp, een verrassende plotwending bij Picnic en nog meer gerommel op de retailmarkt. 

 

Bezorging wordt nu echt te duur

Trekt Blokker volgend jaar dan toch echt de stekker uit België? Volgens Bas Vermond, retaildeskundige bij Marketing Facts, wordt dat komend jaar onafwendbaar. Ook in Nederland zijn veranderingen op til: zoals in België al het geval is, zou Blokker ook in Nederland stoppen met thuisbezorging. Eigenaar Michiel Witteveen noemde thuislevering recent immers "veel te duur".

 

Om de hoge bezorgkosten tegen te gaan, zal 2020 ook de lancering van een nieuw bezorgsysteem zien: hoe sneller de levering, hoe hoger de leveringskost die aan consumenten wordt doorgerekend. In Nederland zal ten minste één onlinespeler met deze innovatie pionieren, meent Vermond.

 

Al zal die pionier Picnic niet zijn: aangezien de onlinesupermarkt naar eigen zeggen uitblinkt in efficiënte bezorgroutes, zet het bedrijf in op meer spullen en diensten leveren, zoals topman Michiel Muller eerder al aangaf. Vermond denkt dat Picnic binnenkort zelfs bibliotheekboeken gaat ophalen – en zo meer een koerier wordt dan een supermarkt-uitdager.

 

Kost Amazon Benelux-retailers de kop?

Waarvoor retailers zich in de Benelux echter vooral schrap zetten in 2020, is de aangekondigde komst van Amazon. Welke impact zal de e-commercereus hebben? Nog niet zoveel, klinkt het bij Marketing Facts: de Nederlandse consument zou niet meteen warmlopen voor de nieuwkomer.

 

Toch zal concurrent Wehkamp er het bijltje bij leggen en de online deuren sluiten. Hema ontpopt zich dan weer als een merk eerder dan een winkelbedrijf en zou dus nog verder de weg van samenwerkingen met andere retailers inslaan.

 

Wat verwacht jij van 2020? We horen graag je voorspellingen op de socialemediakanalen van RetailDetail!