350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen

350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen

350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen
Shutterstock

De Cel Namaak van de FOD Economie heeft vorig jaar 350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen tijdens een grootscheepse actie. Dat maakte Kris Peeters bekend naar aanleiding van de tiende verjaardag van de bewuste cel.

 

Al voor ruim 90 miljoen euro in beslag genomen

Vorig jaar controleerde de Cel Namaak alles samen 1100 handelszaken, terwijl ook webshops en sociale media gemonitord werden op verkoop van namaak. Daarbij werden in totaal 432.531 namaakgoederen in beslag genomen, goed voor een waarde van 7,78 miljoen euro. Dat brengt het totaal over de voorbije tien jaar op 90,2 miljoen euro.

 

Het gros van de inbeslagnames vorig jaar ‑ zo’n 350.000 stuks ‑ betrof speelgoed: van knuffels over autootjes en speelkaarten tot nachtlampjes. Eén zaak leverde in één klap honderdduizenden namaakgoederen op. Nadat de inspectiediensten bij een controle van kraampjes op de zeedijk namaakgoederen hadden gevonden, volgden ze het spoor naar bij de groothandelaar in Brussel. Daar werd een grote opslagplaats ontdekt met honderdduizenden stuks namaakspeelgoed en namaakelektronica.

 

Criminele netwerken

Het blijft niet alleen bij klassiekers als speelgoed, lederwaren en cosmetica: zo werden vorig jaar ook 12.000 illegale Europaletten in beslag genomen, terwijl in een depot bij de Franse grens 700 nagemaakte designstoelen en -zetels werden aangeslagen. Toen in de Antwerpse haven ook nog een container werd onderschept met meubels die gekopieerd bleken van een Frans designmerk, leidde dat tot nieuwe inbeslagnames van nog enkele duizenden namaakmeubels.

 

“Criminele netwerken proberen steeds dieper en fijnmaziger de gewone verkoopskanalen binnen te dringen. Door specialisatie, ervaring en efficiëntie krijgt de Economische Inspectie een steeds beter beeld van de criminele netwerken die instaan voor de productie en verkoop van namaakproducten. Die ervaring zorgt ervoor dat inbeslagnames steeds vaker gebeuren bij de ‘grote’ spelers – de producenten en distributeurs – in plaats van de kleine garnalen”, zegt bevoegd minister Kris Peeters.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.