350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen

350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen

350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen
Shutterstock

De Cel Namaak van de FOD Economie heeft vorig jaar 350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen tijdens een grootscheepse actie. Dat maakte Kris Peeters bekend naar aanleiding van de tiende verjaardag van de bewuste cel.

 

Al voor ruim 90 miljoen euro in beslag genomen

Vorig jaar controleerde de Cel Namaak alles samen 1100 handelszaken, terwijl ook webshops en sociale media gemonitord werden op verkoop van namaak. Daarbij werden in totaal 432.531 namaakgoederen in beslag genomen, goed voor een waarde van 7,78 miljoen euro. Dat brengt het totaal over de voorbije tien jaar op 90,2 miljoen euro.

 

Het gros van de inbeslagnames vorig jaar ‑ zo’n 350.000 stuks ‑ betrof speelgoed: van knuffels over autootjes en speelkaarten tot nachtlampjes. Eén zaak leverde in één klap honderdduizenden namaakgoederen op. Nadat de inspectiediensten bij een controle van kraampjes op de zeedijk namaakgoederen hadden gevonden, volgden ze het spoor naar bij de groothandelaar in Brussel. Daar werd een grote opslagplaats ontdekt met honderdduizenden stuks namaakspeelgoed en namaakelektronica.

 

Criminele netwerken

Het blijft niet alleen bij klassiekers als speelgoed, lederwaren en cosmetica: zo werden vorig jaar ook 12.000 illegale Europaletten in beslag genomen, terwijl in een depot bij de Franse grens 700 nagemaakte designstoelen en -zetels werden aangeslagen. Toen in de Antwerpse haven ook nog een container werd onderschept met meubels die gekopieerd bleken van een Frans designmerk, leidde dat tot nieuwe inbeslagnames van nog enkele duizenden namaakmeubels.

 

“Criminele netwerken proberen steeds dieper en fijnmaziger de gewone verkoopskanalen binnen te dringen. Door specialisatie, ervaring en efficiëntie krijgt de Economische Inspectie een steeds beter beeld van de criminele netwerken die instaan voor de productie en verkoop van namaakproducten. Die ervaring zorgt ervoor dat inbeslagnames steeds vaker gebeuren bij de ‘grote’ spelers – de producenten en distributeurs – in plaats van de kleine garnalen”, zegt bevoegd minister Kris Peeters.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

15/05/2018

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.

Hema investeert verder in grote Belgische winkels

11/05/2018

Hema Oostende beleeft een feestelijke heropening: de winkel werd aangepast naar het nieuwe internationale concept dat de retailer ontwikkelde voor steden als Barcelona, Parijs en Londen. Die formule bleek eerder succesvol in Antwerpen en Brussel.

Belgisch fonds dicht bij overname HEMA

09/05/2018

De Belgische Core Equity-holding zou dicht bij een overname van HEMA staan: er zou een mondeling akkoord zijn, de handtekeningen zouden snel kunnen volgen.