80 Britse warenhuizen getroffen door herstelplan Debenhams

Foto: travellight / Shutterstock.com

In afwachting van de sluiting van vijftig vestigingen, verkleint de Britse warenhuisketen Debenhams minstens dertig vestigingen. De inkrimping vormt de eerste fase van een ingrijpend herstelplan.

 

Naar de helft van de oppervlakte

Minstens dertig winkels van Debenhams zullen in oppervlakte krimpen, laat bestuursvoorzitter Terry Duddy weten. De ideale oppervlakte van een warenhuis zou volgens de topman 100.000 vierkante voet (ruim 9.000 m²) zijn, afhankelijk van de grootte van de stad, terwijl zowat de helft van de huidige vestigingen ruim dubbel zo groot is. 

 

De verkleiningen komen nog bovenop de voorziene sluitingsgolf: in april heeft de noodlijdende keten toestemming verkregen van verhuurders om meer dan vijftig winkels de sluiten. Ook over de honderd overblijvende vestigingen gaat Duddy gesprekken aan om de geschikte oppervlakte voor elke locatie te vinden.

 

Van vijf naar drie verdiepingen

In sommige gevallen heeft Debenhams bijvoorbeeld maar drie verdiepingen nodig in plaats van vijf, vertrouwt de topman aan de Britse zondagskrant The Mail on Sunday. Aan de overtollige ruimte kan de keten andere invullingen geven, zoals cinemazalen, klinkt het nog.

 

Debenhams heeft vandaag nog 165 warenhuizen in Groot-Brittannië en stelt 25.000 mensen tewerk. De warenhuisketen sukkelt al ruim een decennium met terugvallende omzetten en de schuldenlast is inmiddels opgelopen tot 1,1 miljard pond. Een overnamepoging door Sports Direct-eigenaar en voormalig bestuursvoorzitter Mike Ashley is recent afgekaatst, waardoor het bedrijf nu in handen is gevallen van de schuldeisers.