Aantal marktkramers weer in stijgende lijn

Aantal marktkramers weer in stijgende lijn

Aantal marktkramers weer in stijgende lijn
Shutterstock

Het aantal marktkramers is op vijf jaar tijd met 3,8% toegenomen, zo blijkt uit een analyse die NSZ maakte op basis van cijfers van de FOD Economie. Eind 2016 waren er in ons land 7.798 marktkramers actief.

 

Vaker op zaterdag en zondag

Toegegeven, het aantal marktkramers ligt nog altijd onder de piek van 2014 (toen waren ze nog met 8.095), maar na de scherpe daling tot 7.651 in 2015 was er in 2016 toch weer sprake van een heropleving met een kleine 2% tot bijna 7.800 marktkramers.

 

“Markten zijn de laatste jaren weer een stuk hipper”, zegt Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat der Zelfstandigen. Doordat markten almaar vaker op zaterdag en zondag plaatsvinden, worden ze ook populairder bij jonge gezinnen. “Markten zijn voor de consument aantrekkelijk, zeker nu lokale, artisanale producten opnieuw zeer in trek zijn. Net de concentratie van diverse producten maakt het voor de consument aangenaam. Een markt is eigenlijk een ‘one stop shop’, maar dan in open lucht.”

 

Nochtans hebben marktkramers het niet onder de markt: enerzijds hebben overheden de neiging om bij verfraaiingswerken meer plaats te reserveren voor banken en groen waardoor het aantal standplaatsen daalt, anderzijds is er de kilometerheffing die ook geldt voor marktwagens van meer dan 3,5 ton. Omdat Vlaanderen echter van geen uitzondering voor marktkramers wil weten, bepleit het NSZ een subsidie voor marktkramers die investeren in een nieuwe, milieuvriendelijke marktwagen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


KantoorExpert koopt Office Centre van Staples

21/06/2018

KantoorExpert wil de 39 Nederlandse vestigingen van Office Centre overnemen van Staples. De leverancier van kantoorbenodigdheden uit Soest zou zo’n 40 miljoen euro veil hebben voor Office Centre.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

28 juni: The Future of Shopping-tafelgesprek met Wouter Kolk (Albert Heijn)

15/06/2018

Op 28 juni voert Albert Heijn-CEO Wouter Kolk een exclusief tafelgesprek over de toekomst van het winkelen met Jorg Snoeck en Pauline Neerman, auteurs van het boek 'The Future of Shopping', in boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Hema opent eerste winkel in Berlijn

15/06/2018

Hema heeft zijn eerste Berlijnse winkel geopend, alweer de vijftiende in Duitsland.Hema ziet in Duitsland een belangrijke groeimarkt: reeds volgende maand opent de de keten haar tweede Berlijnse winkel.

Bol.com rolt herhaalservice Bespaar Continu online uit

15/06/2018

Bol.com lanceert herhaalservice Bespaar Continu op de website. Vergelijkbaar met Amazon Prime, bezorgt de dienst vaste commodity-producten die mensen altijd in huis willen hebben tegen kortingen.