Aantal winkeldiefstallen blijft gelijk

Aantal winkeldiefstallen blijft gelijk

Het aantal winkeldiefstallen bij Nederlandse detailhandelaars is in 2014 ongeveer gelijk gebleven, terwijl de misdaadcijfers in Nederland in datzelfde jaar flink gedaald zijn.

Afrekenen met Winkeldieven

"De cijfers tonen aan dat extra inzet van politie en justitie broodnodig is. Er zijn de afgelopen jaren veel initiatieven genomen om het doen van aangifte makkelijker te maken, maar de winkelier merkt daar weinig van", stelt Bert van Steeg, secretaris winkelcriminaliteit bij Detailhandel Nederland.

 

Daarom wil de stichting dat meer winkeliers gebruik maken van de stichting Afrekenen met Winkeldieven, die ervoor zorgt dat winkeliers 181 euro kunnen vorderen van een winkeldief. De kosten voor een claim zullen ook teruggebracht worden naar 38 euro per claim, in plaats van 40 euro.

 

"Iedere winkeldiefstal moet worden bestraft en de compensatie voor de winkelier moet zo hoog mogelijk zijn. We streven naar een nog grotere bekendheid van Afrekenen met Winkeldieven. Bij iedere aangifte zou standaard de 181 euro moeten worden geclaimd. Hoe meer winkeliers de regeling consequent toepassen, hoe groter de preventieve werking", zegt Van Steeg.

 

In 2014 werden er 42.220 winkeldiefstallen gepleegd, wat het minste is in de voorbije vier jaar. In 2006 waren er echter nog maar 36.890 winkeldiefstallen

Tags: