AB InBev en anderen genoten van Belgische fiscale deals

AB InBev en anderen genoten van Belgische fiscale deals

Onder meer de Belgische brouwer AB InBev heeft sterk geprofiteerd van de ‘excess profit rulings’, die de voorbije tien jaar door de Belgische staat werden besproken tussen multinationals en de Belgische staat.

 

293 miljoen euro onbelaste winst

Die rulings hielden in dat Belgische bedrijven geen belastingen moesten betalen op de winst die in het buitenlands werd gemaakt. Hoe groot dat deel van de winst was, werd onderling besproken door de Belgische fiscus en de bedrijven. Sommige bedrijven konden hun winst zo met 88 procent terugdringen. Dat blijkt uit een lijst die De Tijd kon inkijken. AB InBev was één van de bedrijven dat het grootste voordeel haalde uit de regeling. Het Belgische bierbedrijf kon zo maar liefst 293 miljoen euro onbelast winst maken.

 

Europa heeft echter geoordeeld dat de regeling ongeoorloofde staatssteun betrof en dat de multinationals de kwijtgescholden belastingen alsnog moet betalen. Alles samen realiseerden de bedrijven meer dan 2 miljard euro overwinsten, goed voor een achterstallige belasting van ongeveer 700 miljoen euro.

 

De regering Michel heeft weliswaar al besloten om in beroep te gaan tegen de uitspraak van Europa, al werkt dat niet opschortend. De bedrijven van hun kant kunnen de regering dan weer in gebreke stellen, want die beloofde tien jaar lang dat de regeling veilig was.