AB InBev en Celio onder vuur voor Belgische belastingdeals

Foto: Alexandre Tziripouloff / Shutterstock.com

De Europese Unie opent nieuwe onderzoeken naar 39 bedrijven die in België mogelijk oneerlijke belastingvoordelen hebben genoten. AB InBev is een van hen, net als retailketen Celio.

 

Belgische gunstregelingen

Nieuw onderzoek van de Europese Commissie heeft het gemunt op Belgische belastingdeals: 39 multinationals liggen onder vuur omdat ze tussen 2005 en 2014 gunstregelingen zouden hebben gekregen, waardoor ze aanzienlijk minder belastingen moesten betalen. 


Volgens de EU kregen ze “excessieve” belastingvrijstellingen die soms opliepen van 50% tot 90% op hun boekhoudkundige winst. Bij de bedrijven in kwestie horen onder meer AB InBev, Atlas Copco Airpower, BASF Antwerpen en de moderetailer Celio International. Dat bericht Bloomberg.

 

Ook grote dag voor Apple 

Eerder dit jaar oordeelde het Europese gerechtshof nochtans dat er onvoldoende bewijs was om aan te tonen dat de bedrijven een speciaal belastingregime genoten. De Commissie liep toen 800 miljoen euro aan schadeclaims mis. Nu probeert commissaris Margarethe Vestagher het opnieuw door naar elk bedrijf een apart onderzoek op te starten.


Dinsdag is het ook een grote dag voor Apple, want dan start in Luxemburg de rechtszaak waarin de iPhoneproducent zijn boete van 13 miljard euro, die het van de Europese Commissie kreeg voor belastingakkoorden in Ierland, hoopt terug te draaien. In 2016 besliste Margrethe Vestager dat de Amerikaanse elektronicamaker belastingen ontweek door Europese omzet via een Ierse vennootschap te boeken.