AB InBev en Colruyt gaan voorop in “werknemersparticipatie”

AB InBev en Colruyt gaan voorop in “werknemersparticipatie”

AB InBev en Colruyt gaan voorop in “werknemersparticipatie”
Shutterstock

Werknemersparticipatie, het systeem waarbij loontrekkenden ook aandeelhouder en dus mede-eigenaar zijn van het bedrijf waar ze werken, kent een groeiend succes. Al blijft België wel wat achter: in de Europese top-100 vinden we maar twee bedrijven van bij ons.

 

47.000 werknemers-aandeelhouders in België

Met 47.000 zijn ze, de Belgen die in een aandelenplan gestapt zijn of aandelenopties hebben bij hun werkgever en zich derhalve mede-eigenaar mogen noemen van het bedrijf waar ze werken. Dat blijkt uit een nieuwe studie van EFES, de European Federation of Employee Share Ownership. 47.000 is niet veel (zeker in vergelijking met Groot-Brittannië en Frankrijk, waar respectievelijk twee en drie miljoen werknemers aandelen hebben bij hun werkgever), maar er zit wel groei in.

 

In de top-100 van grootste Europese bedrijven die op dat vlak al het verste staan, vinden we dan ook maar twee Belgische bedrijven: AB InBev en Colruyt Group. Bij de distributeur heeft 15,38% van de werknemers aandelen van het bedrijf, samen goed voor een kapitalisatie van 1,1 miljard euro. Bij de biergigant gaat het slechts om 1,7% van de medewerkers, maar hun participatie is wel 3,14 miljard euro waard. AB InBev staat daarmee op de 15de plaats, Colruyt is 43ste.

 

8,5 miljoen mede-eigenaars in Europa

In Europa bezitten de werknemers momenteel 3,2% van het kapitaal van de 2.700 grootste bedrijven, goed voor een gezamenlijke waarde van 389 miljard euro. Zij zijn alles samen met 7,5 miljoen. Tel daar de naar schatting één miljoen loontrekkenden bij die ‘participeren’ in het kapitaal van kmo’s, en je komt aan een totaal van zo’n 8,5 miljoen Europeanen.

 

Werknemersparticipatie is een van de middelen die bedrijven kunnen inzetten om werknemers langer aan zich te binden en ze extra te motiveren, vanuit het idee dat wie voor een stukje eigenaar is van het bedrijf, er zich meteen ook wat meer verantwoordelijk zal voor voelen. Dat vertaalt zich op termijn in betere prestaties en dus betere bedrijfsresultaten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

12/07/2018

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.