ABN ziet "licht herstel in retailsector"

ABN ziet "licht herstel in retailsector"

In zijn sectorupdate verwacht ABN Amro dat het verkochte volume in 2014 0,75 procent hoger zal liggen dan een jaar eerder. Ook in december zal het herstel slechts bescheiden blijven, vooral vanwege lagere prijzen.

"Te veel focus op prijs"

Steeds meer retailers proberen om hun volume omhoog te krikken door de prijzen te verlagen: in veel winkels worden de kortingen steeds groter en de periodes met promoties steeds langer. Zo is de uitverkoop bij veel retailers al begonnen begin december, in plaats van pas na de feestdagen.

 

Die kortingen gaan echter ten koste van de marges en op de lange termijn verliest het ook zijn effect. "Als de hele sector immers op prijs focust, verdwijnt het onderscheidende kenmerk hiervan", schrijft ABN Amro in zijn sectorupdate. Toch zullen veel retailers mee moeten gaan in de trend, omdat ze anders het risico lopen om klanten te verliezen.

 

Op korte termijn zorgt de prijsdruk er echter ook voor dat het herstel dat zichtbaar is in de detailhandelsvolumes nog niet terug is te zien in de omzetstatistieken. ABN Amro vindt de aanhoudende focus op prijs dan ook zorgwekkend, omdat "de retailsector zichzelf hiermee uitholt."

Tags: