ABN ziet "licht herstel in retailsector" | RetailDetail

ABN ziet "licht herstel in retailsector"

ABN ziet "licht herstel in retailsector"

In zijn sectorupdate verwacht ABN Amro dat het verkochte volume in 2014 0,75 procent hoger zal liggen dan een jaar eerder. Ook in december zal het herstel slechts bescheiden blijven, vooral vanwege lagere prijzen.

"Te veel focus op prijs"

Steeds meer retailers proberen om hun volume omhoog te krikken door de prijzen te verlagen: in veel winkels worden de kortingen steeds groter en de periodes met promoties steeds langer. Zo is de uitverkoop bij veel retailers al begonnen begin december, in plaats van pas na de feestdagen.

 

Die kortingen gaan echter ten koste van de marges en op de lange termijn verliest het ook zijn effect. "Als de hele sector immers op prijs focust, verdwijnt het onderscheidende kenmerk hiervan", schrijft ABN Amro in zijn sectorupdate. Toch zullen veel retailers mee moeten gaan in de trend, omdat ze anders het risico lopen om klanten te verliezen.

 

Op korte termijn zorgt de prijsdruk er echter ook voor dat het herstel dat zichtbaar is in de detailhandelsvolumes nog niet terug is te zien in de omzetstatistieken. ABN Amro vindt de aanhoudende focus op prijs dan ook zorgwekkend, omdat "de retailsector zichzelf hiermee uitholt."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


KantoorExpert koopt Office Centre van Staples

21/06/2018

KantoorExpert wil de 39 Nederlandse vestigingen van Office Centre overnemen van Staples. De leverancier van kantoorbenodigdheden uit Soest zou zo’n 40 miljoen euro veil hebben voor Office Centre.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

28 juni: The Future of Shopping-tafelgesprek met Wouter Kolk (Albert Heijn)

15/06/2018

Op 28 juni voert Albert Heijn-CEO Wouter Kolk een exclusief tafelgesprek over de toekomst van het winkelen met Jorg Snoeck en Pauline Neerman, auteurs van het boek 'The Future of Shopping', in boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Hema opent eerste winkel in Berlijn

15/06/2018

Hema heeft zijn eerste Berlijnse winkel geopend, alweer de vijftiende in Duitsland.Hema ziet in Duitsland een belangrijke groeimarkt: reeds volgende maand opent de de keten haar tweede Berlijnse winkel.

Bol.com rolt herhaalservice Bespaar Continu online uit

15/06/2018

Bol.com lanceert herhaalservice Bespaar Continu op de website. Vergelijkbaar met Amazon Prime, bezorgt de dienst vaste commodity-producten die mensen altijd in huis willen hebben tegen kortingen.