Ahold wil Amerikaanse A&P-filialen

Ahold wil Amerikaanse A&P-filialen

Ahold heeft plannen om een groot deel van de 110 filialen van de Amerikaanse supermarktketen A&P over te nemen. Die keten staat immers op de rand van het faillissement. A&P heeft vooral in de regio New York veel vestigingen.

Ooit grootste van VS

Volgens de Amerikaanse krant New York Post gaat A&P heel binnenkort uitstel van betaling aanvragen, in de Verenigde Staten bekend als Chapter 11. Daarmee zou één van de oudste Amerikaanse supermarktbedrijven verdwijnen: de keten werd meer dan 150 jaar geleden opgericht en was 50 jaar geleden nog het grootste bedrijf van het land.

 

Bronnen verklaren nu dat Ahold zijn zinnen heeft gezet op een aantal vestigingen van A&P. Het Nederlandse bedrijf heeft al een sterke aanwezigheid in de regio rond New York, maar zou die op deze manier nog verder willen uitbreiden. Ook concurrent Kroger zou interesse hebben in een deel van de filialen.

 

A&P was in het midden van vorige eeuw zo groot dat er gevreesd werd voor een monopolie. President Franklin D. Roosevelt verplichtte het zelfs om het bedrijf op te splitsen, om dat te vermijden. De laatste jaren was het vooral verwikkeld in een zware strijd met Walmart. In 2007 kocht het daarom de keten Pathmark, maar dat bleek uiteindelijk de nagel aan de doodskist.

 

Dankzij de fusie met Delhaize zal Ahold binnenkort samen met zijn Belgische partner ongeveer 6.500 winkels hebben in de Verenigde Staten.

Tags: