Albert Heijn geeft korting in ruil voor oude kleding

Drop & Loop

In een Nederlandse vestiging van Albert Heijn, in Krimpen aan den IJssel, kunnen klanten voortaan oude kleding inleveren in een automaat. In ruil krijgen ze 50 eurocent korting op hun boodschappen.

 

Statiegeld voor kleren

De pilot is opgezet in samenwerking met het bedrijf Drop & Loop. Het systeem werkt net zoals een machine voor statiegeldflessen. Klanten kunnen oude kleding en textiel in de container droppen, waarna ze een kortingbon ontvangen. "De machine staat bij retailers in de winkel", zegt Carlijn Oosthoek, een van de oprichters van Drop & Loop, in het AD. "Het textiel valt in een afgesloten container. Vervolgens krijg je een kortingsbon, die je kunt besteden bij die winkel." De Albert Heijn-winkel in Krimpen aan den IJssel geeft een korting van een halve euro op de boodschappen per inleverbeurt.

 

Oosthoek en mede-oprichter Susan de Vries willen met Drop & Loop zoveel mogelijk oud textiel van de verbrandingsoven redden. Vooral bij de inzameling gaat het vaak fout, zegt De Vries. "Zo wordt in de textielcontainers veel huisafval gegooid of worden tassen met kleding ernaast gezet. Super zonde, de kleding is dan niet meer bruikbaar." Ander probleem is dat mensen oude of kapotte kleding vaak bij het gewone huisvuil droppen, terwijl ze toch nog recycleerbaar is. "Door het textiel uit elkaar te trekken, kunnen er nieuwe producten van gemaakt worden", verduidelijkt Oosthoek.

 

De door Drop & Loop opgehaalde kleding wordt eerst gesorteerd. Bruikbare spullen gaan naar tweedehandswinkels of goede doelen, de rest wordt gerecycleerd. "Het mooie van een supermarkt is dat mensen er dagelijks komen. Kleding inleveren moet net zo makkelijk zijn als lege flessen", besluit Oosthoek.