Alibaba opent Belgisch magazijn in Luik | RetailDetail

Alibaba opent Belgisch magazijn in Luik

Alibaba opent Belgisch magazijn in Luik
Foto: k.nopparat / Shutterstock.com

Alibaba gaat vijf nieuwe magazijnen openen, waaronder een in Luik. Via het dochterbedrijf Cainiao wil de Chinese retailgroep zijn logistieke netwerk en technologie verder uitbreiden.

 

Overal ter wereld leveren in 72 uur

Cainiao, het logistiekbedrijf waarvan Alibaba meer dan de helft van de aandelen in handen heeft, organiseerde vandaag een Global Smart Logistic Summit, waarop het nieuwe technologieën voor slimme logistiek heeft onthuld. Op de top raakte ook bekend dat de groep plannen heeft om haar wereldwijde netwerk uit te breiden met vijf nieuwe hubs: Dubai, Hangzhou, Kuala Lumpur, Luik en Moskou.

 

Die vijf steden zijn nog maar de eerste locaties die in aanmerking komen voor de expansieslag van de Chinese retailgroep, geeft ze zelf te kennen. Meer locaties volgen dus wellicht snel. Het ultieme doel is om overal ter wereld binnen de 72 uur te kunnen leveren.

 

Duizend steden binnen de drie jaar

Vandaag levert Cainiao al in dertig overzeese steden in zes verschillende landen en regio’s binnen de vijf dagen, zegt het bedrijf zelf. Met de nieuwe hubs wil de logistieker zijn dienstverlening versnellen en ook de kwaliteit verbeteren, zodat het binnen de drie jaar in duizend steden kan leveren. De nieuwe technologie en programma’s die Cainiao op de top demonstreerde moeten dan ook de “handel in China en de wereld rond vergemakkelijken en de diensten voor handelaars en consumenten verbeteren, door een volledig geïntegreerde online en offline beleving”, aldus de logistiekspecialist. 

 

Die sluit zich daarmee aan bij Alibaba’s geloof in New Retail: een technologiegedreven omnichannelmodel dat volgens de retailreus de toekomst van handel betekent. De groep heeft het bijgevolg over ‘New Logistics’.

 

Slim magazijn met 500 zelfrijdende robots

Concreet toonde Cainiao voor het eerst haar ‘Future Park’, een logistiek testcomplex in Wuxi waar een slim magazijn, kantoren en ook winkels te vinden zijn. De Chinezen experimenteren er met onder meer artificiële intelligentie, innovatieve computertechnologie en toepassingen met Long Range-Internet of Things. Op die manier kunnen internetgeconnecteerde toestellen over lange afstand signalen afgeven. Zo zijn in het slimme magazijn geautomatiseerde assemblagebanden met robotarmen, meer dan 500 zelfrijdende robots die zelf bestellingen verwerken en infraroodsensoren die de hoogte van de voorraadstapels bepalen te zien. Camera’s houden de laadcapaciteit ook in real-time bij.

 

Cainiao had het op de bijeenkomst bovendien over oplossingen die nog in ontwikkeling zijn, onder meer voor afvalvermindering en de Cainiao Box voor de last-mile leveringen. Die box neemt pakketjes voor consumenten in ontvangst wanneer niemand thuis is en laat vanop afstand de temperatuur regelen, zodat ook voeding in de slimme brievenbus gekoeld bewaard kan worden. Nog dit jaar wil de logistiekverlener ook een leverrobot commercialiseren die autonoom kan bewegen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

KantoorExpert koopt Office Centre van Staples

21/06/2018

KantoorExpert wil de 39 Nederlandse vestigingen van Office Centre overnemen van Staples. De leverancier van kantoorbenodigdheden uit Soest zou zo’n 40 miljoen euro veil hebben voor Office Centre.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

28 juni: The Future of Shopping-tafelgesprek met Wouter Kolk (Albert Heijn)

15/06/2018

Op 28 juni voert Albert Heijn-CEO Wouter Kolk een exclusief tafelgesprek over de toekomst van het winkelen met Jorg Snoeck en Pauline Neerman, auteurs van het boek 'The Future of Shopping', in boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Hema opent eerste winkel in Berlijn

15/06/2018

Hema heeft zijn eerste Berlijnse winkel geopend, alweer de vijftiende in Duitsland.Hema ziet in Duitsland een belangrijke groeimarkt: reeds volgende maand opent de de keten haar tweede Berlijnse winkel.