Alibaba opent Belgisch magazijn in Luik | RetailDetail

Alibaba opent Belgisch magazijn in Luik

Alibaba opent Belgisch magazijn in Luik
Foto: k.nopparat / Shutterstock.com

Alibaba gaat vijf nieuwe magazijnen openen, waaronder een in Luik. Via het dochterbedrijf Cainiao wil de Chinese retailgroep zijn logistieke netwerk en technologie verder uitbreiden.

 

Overal ter wereld leveren in 72 uur

Cainiao, het logistiekbedrijf waarvan Alibaba meer dan de helft van de aandelen in handen heeft, organiseerde vandaag een Global Smart Logistic Summit, waarop het nieuwe technologieën voor slimme logistiek heeft onthuld. Op de top raakte ook bekend dat de groep plannen heeft om haar wereldwijde netwerk uit te breiden met vijf nieuwe hubs: Dubai, Hangzhou, Kuala Lumpur, Luik en Moskou.

 

Die vijf steden zijn nog maar de eerste locaties die in aanmerking komen voor de expansieslag van de Chinese retailgroep, geeft ze zelf te kennen. Meer locaties volgen dus wellicht snel. Het ultieme doel is om overal ter wereld binnen de 72 uur te kunnen leveren.

 

Duizend steden binnen de drie jaar

Vandaag levert Cainiao al in dertig overzeese steden in zes verschillende landen en regio’s binnen de vijf dagen, zegt het bedrijf zelf. Met de nieuwe hubs wil de logistieker zijn dienstverlening versnellen en ook de kwaliteit verbeteren, zodat het binnen de drie jaar in duizend steden kan leveren. De nieuwe technologie en programma’s die Cainiao op de top demonstreerde moeten dan ook de “handel in China en de wereld rond vergemakkelijken en de diensten voor handelaars en consumenten verbeteren, door een volledig geïntegreerde online en offline beleving”, aldus de logistiekspecialist. 

 

Die sluit zich daarmee aan bij Alibaba’s geloof in New Retail: een technologiegedreven omnichannelmodel dat volgens de retailreus de toekomst van handel betekent. De groep heeft het bijgevolg over ‘New Logistics’.

 

Slim magazijn met 500 zelfrijdende robots

Concreet toonde Cainiao voor het eerst haar ‘Future Park’, een logistiek testcomplex in Wuxi waar een slim magazijn, kantoren en ook winkels te vinden zijn. De Chinezen experimenteren er met onder meer artificiële intelligentie, innovatieve computertechnologie en toepassingen met Long Range-Internet of Things. Op die manier kunnen internetgeconnecteerde toestellen over lange afstand signalen afgeven. Zo zijn in het slimme magazijn geautomatiseerde assemblagebanden met robotarmen, meer dan 500 zelfrijdende robots die zelf bestellingen verwerken en infraroodsensoren die de hoogte van de voorraadstapels bepalen te zien. Camera’s houden de laadcapaciteit ook in real-time bij.

 

Cainiao had het op de bijeenkomst bovendien over oplossingen die nog in ontwikkeling zijn, onder meer voor afvalvermindering en de Cainiao Box voor de last-mile leveringen. Die box neemt pakketjes voor consumenten in ontvangst wanneer niemand thuis is en laat vanop afstand de temperatuur regelen, zodat ook voeding in de slimme brievenbus gekoeld bewaard kan worden. Nog dit jaar wil de logistiekverlener ook een leverrobot commercialiseren die autonoom kan bewegen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Erotiekketen Christine le Duc wil weer verleiden

14/08/2018

De keten van eroticashops Christine le Duc wil in Nederlandse handen een nieuwe verleidingspoging wagen. Gered uit het failliete concern Beate Uhse, zet de retailer haar zinnen op de Belgische en Nederlandse markt.

Amazon mag levering volgende dag niet garanderen

13/08/2018

De Britse reclamewaakhond heeft het niet voor Amazons belofte om bestellingen van Prime-leden de volgende dag te zullen leveren. Tijdens de feestdagen vorig jaar waren er vertragingen, dus moet Amazon de garantie schrappen.

RetailDetail Day 2018: geobsedeerd door de klant

13/08/2018

Meer dan ooit staat de klant hoog op de agenda van retailers en merken. Maar is dat niet altijd zo geweest? De RetailDetail Day kijkt voorbij de hype en peilt naar de essentie van klantgericht ondernemen in het digitale tijdperk.

Hema onthoofdt eigen franchiseorganisatie

10/08/2018

Hema heeft de franchiseovereenkomst met de ondernemers aan het hoofd van haar franchiseorganisatie, samen goed voor 24 winkels, opgezegd. Er is al een tijdje fikse ruzie over de bijdrage die franchisenemers moeten afstaan voor onlineverkopen. 

Hoe koopt de consument van morgen?

09/08/2018

Wist je dat winkelen en kopen twee verschillende activiteiten zijn geworden? De weg die de klant van de toekomst aflegt, ziet er helemaal anders uit. Beleef hem zelf in een Inspiration Tour van retailhub en dompel je onder in 1.250 m² innovatie. 

Decathlon neemt Zwitserse sportketen Athleticum over

09/08/2018

Decathlon neemt de Zwitserse sportketen Athleticum over. Verkoper Maus Frères krijgt een minderheidsbelang in Decathlon Zwitserland, een overnamebedrag is niet meegedeeld.