Almaar meer geldautomaten leeg door staking Brink’s

Almaar meer geldautomaten leeg door staking Brink’s

Sinds zaterdagochtend weigeren werknemers van geldtransporteur Brink's Nederland om nog geldautomaten te vullen. De directie was naar de rechter gestapt om de actie te laten verbieden, maar kreeg vanochtend ongelijk.

Al honderden geldautomaten leeg

Door de stakingsactie bij geldtransporteur Brink's Nederland is ongeveer 18% van de 2.300 geldautomaten van Rabobank inmiddels leeg. Ook andere grootbanken ondervinden stilaan hinder van de actie: zo meldde SNS maandag dat ongeveer twintig van zijn 540 geldautomaten leeg zijn; ABN Amro hield het op zeven van de 1600.

 

De directie van Brink's had gisteren nochtans een kort geding aangespannen tegen de vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen, maar de rechter oordeelde vanochtend dat de staking "op dit moment niet zodanig ingrijpend is dat ze moet worden beperkt in duur, frequentie of aard". Volgens de kortgedingrechter zijn er nog voldoende andere manieren om te betalen, bijvoorbeeld via de pin, en is er evenmin sprake van een "onaanvaardbaar veiligheidsrisico", zoals Brink's zelf had geopperd.

 

600 banen op de tocht

De stakingsactie is een gevolg van de reorganisatie die Brink's Nederland wil doorvoeren en waarbij zo'n 600 van de bestaande duizend banen verdwijnen. De directie ziet zich daartoe genoodzaakt na het verlies van zijn huidige grootste klant Rabobank, die in 2015 overstapt naar concurrent Geld Service Nederland (GSN).

 

Vorige week woensdag raakte bekend dat de van origine Amerikaanse geldtransporteur zich terugtrekt uit Nederland. Het Nederlandse dochterbedrijf werd daarbij verkocht aan een onafhankelijke stichting die zelfstandig verder gaat, zij het in zwaar afgeslankte vorm.

Tags: