Alweer volumedaling voor detailhandel in 2014

Alweer volumedaling voor detailhandel in 2014

Het ING Economisch Bureau voorspelt voor de meeste sectoren in Nederland een lichte groei in 2014. De horeca zou een kleine groei kunnen tonen, maar bij de detailhandel wordt weer een daling verwacht volgend jaar.

Verbetering tegenover 2013

Het ING Economisch Bureau verwacht dat in 2014 de detailhandel zal kunnen profiteren van het verbeterde consumentenvertrouwen. Daar staat wel tegenover dat de koopbereidheid van de consumenten nog steeds laag is en dat de werkloosheid blijft toenemen, waardoor het volume van de detailhandel in 2014 nog met 0,8 procent zal krimpen. Dat is wel al een flinke verbetering ten opzichte van 2013, toen het volume kromp met 4,0 procent.

 

De horeca daarentegen kan wel hopen op een kleine groei: volgens ING zal het volume in de horeca stijgen met 0,5 procent, na een daling met 1,1 procent vorig jaar. Die groei heeft het vooral te danken aan de hotelsector, die kon profiteren van het stijgend aantal buitenlandse toeristen. In 2013 bereikte dat een recordniveau, terwijl ook het aantal overnachtingen van Nederlanders in eigen land steeg.

Tags: