Amazon doet Franse magazijnen nu volledig dicht

Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

E-commercereus Amazon gaat zijn Franse distributiecentra een kleine week lang volledig sluiten. Die beslissing volgt op het gerechtelijke bevel om alleen nog essentiële producten te verkopen, omdat de webretailer onvoldoende maatregelen zou nemen tegen het coronavirus. 

 

Beter organiseren

Na de veroordeling eerder vandaag, heeft Amazon besloten om over te gaan tot een volledige sluiting van al zijn Franse distributiecentra. Van 16 tot 21 april gaan de magazijnen helemaal dicht om de veiligheidssituatie te beoordelen en de magazijnen beter te organiseren, zodat de medewerkers er geen besmettingsgevaar meer lopen.

 

Op verzoek van de vakbonden heeft een Franse rechter immers geoordeeld dat de veiligheidsvoorschriften tijdens de coronacrisis onvoldoende gewaarborgd kunnen worden voor de magazijnwerkers die er aan de slag zijn. De rechter beval Amazon alleen nog essentiële producten te leveren en de verzending van alle andere categorieën tijdelijk op te schorten. Dat zou de onlineretailer echter zo’n 60% van zijn omzet kosten.

 

Mogelijk langer dicht

Amazon zegt verbijsterd te zijn door het verdict, aangezien het al veel gezondheidsmaatregelen had getroffen, maar ziet geen andere keuze dan zijn magazijnen nu volledig te sluiten. Het bedrijf gelooft niet dat het mogelijk is om de gezondheidsrisico's in de magazijnen te beoordelen en tegelijkertijd te blijven werken, aldus een mededeling aan de vakbonden volgens de Franse krant Capital.

 

Vanaf 16 april, "na het einde van de ochtenddienst", gaat de sluiting in. Mogelijk kan de opschorting nog worden verlengd. Consumenten kunnen in die periode wellicht nog wel bestellen bij handelaars op de Amazon-marktplaats die hun goederen zelf stockeren en verzenden, en dus los van de distributiecentra van het platform functioneren. Voor de medewerkers wil Amazon beroep doen op de regeling van tijdelijke werkloosheid.