Amazon Europa betaalt geen belasting ondanks monsteromzet

Shutterstock.com

Vorig jaar realiseerde de Europese tak van Amazon een omzet van 44 miljard euro. Toch moet de e-commercegigant geen euro vennootschapsbelasting afdragen op die opbrengsten, zo blijkt.

 

Verlies

Mede dankzij de coronacrisis zag Amazon EU zijn omzet afgelopen jaar met 12 miljard euro stijgen, schrijft The Guardian. Desondanks boekte het bedrijf, dat gevestigd is in Luxemburg, officieel een verlies van 1,2 miljard euro, waardoor het dus geen vennootschapsbelasting moet betalen. Sterker nog, Amazon kreeg 56 miljoen euro aan belastingkredieten toegekend, die het kan aftrekken van eventuele toekomstige winsten.

 

"De inkomsten van Amazon zijn door de pandemie enorm gestegen, terwijl onze winkelstraten het moeilijk hebben", verklaarde Brits parlementslid Margaret Hodge. "Toch blijft het bedrijf zijn winsten naar belastingparadijzen als Luxemburg doorsluizen om zo zijn eerlijk aandeel in de belastingen te ontlopen. Nochtans maken deze grote digitale bedrijven allemaal gebruik van onze openbare diensten, onze infrastructuur en onze goed opgeleide en gezonde beroepsbevolking", aldus nog Hodge.

 

"Lage marges"

Amazon betaalt naar eigen zeggen in elk land de belasting die het verschuldigd is. Volgens een woordvoerder van het bedrijf zijn de winsten laag gebleven door de zware investeringen en de lage marges binnen de online retail. "We hebben sinds 2010 meer dan 78 miljard euro in Europa geïnvesteerd, en een groot deel van die investeringen is in infrastructuur die vele duizenden nieuwe banen creëert, aanzienlijke lokale belastinginkomsten genereert en kleine Europese bedrijven ondersteunt."

 

Amazon is zeker niet de enige multinational die complexe bedrijfsstructuren opzet om belastingen te ontwijken. Volgens de actiegroep Fair Tax Foundation hebben de zes grootste Amerikaanse techbedrijven (Amazon, Facebook, Google, Netflix, Apple en Microsoft) de voorbij tien jaar op die manier zeker honderd miljard dollar 'bespaard'. Van de genoemde bedrijven zou Amazon verhoudingsgewijs het minst belasting betalen.