Amazon gaat zelf pakjes bezorgen | RetailDetail

Amazon gaat zelf pakjes bezorgen

Amazon gaat zelf pakjes bezorgen
Foto: VDB Photos / Shutterstock.com

Amazon lanceert zijn eigen bezorgdienst in de Verenigde Staten: de online reus wil zo minder afhankelijk worden van pakjesdiensten als UPS en denkt kosten te kunnen besparen.

 

Pakjesbezorgers in onderaanneming

In de Verenigde Staten gaat Amazon aan de slag met eigen bezorgers: de e-commercegigant roept ondernemers op om onder de vlag van Amazon Prime nieuwe koeriersbedrijfjes op te starten. Zij mogen bestelwagens leasen van Amazon (wel maximum veertig per bedrijf, zodat de onderaannemers niet te machtig worden) en het bedrijf van Jeff Bezos voorziet in onderhoud en brandstof aan gunstige prijzen. 

 

De ondernemers kiezen zelf hun medewerkers en leiden zelfstandig hun bedrijf, maar opereren duidelijk onder het Amazon-merk: zowel op de bestelwagens als de outfits van de bezorgers zal een groot Amazon-logo prijken. Bestellingen worden opgepikt in een van de (momenteel) 75 magazijnen van Amazon in de Verenigde Staten en tot bij de klant gebracht.

 

Controle over elke schakel in de keten

Amazon is zich al langer aan het bewegen in de richting van eigen bezorging: de e-tailer uit Seattle eigent zich stap voor stap de hele toevoerketen toe, van de productie met eigen huismerken tot en met de levering. Zeker de laatste kilometer tot bij de consument ('last mile') is cruciaal voor onlineretailers, niet alleen omdat het een waardevol contactmoment met de klanten vormt, maar ook omdat de bezorging een dure aangelegenheid is.

 

Amazon denkt, door nu de volledige controle te krijgen over die ‘last mile’, efficiënter en goedkoper te kunnen werken. Het wil zo ook minder afhankelijk zijn van logistiekbedrijven UPS, FedEx en DHL, die volgens het bedrijf het snel stijgende aantal pakjesleveringen – en de stijgende snelheid die de consument verwacht – niet kunnen volgen. Voorlopig knipt de e-tailer de banden met de bestaande logistiekverleners wel nog niet door: via logaritmes zal worden bepaald welke pakjesdienst een bestelling mag leveren. Vandaag heeft het bedrijf zelf al ruim 7.000 trucks en 40 vliegtuigen voor transport.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Wil Kimberly-Clark af van z’n Europese tak?

20/07/2018

De producent van Kleenex-zakdoekjes, Huggies-luiers en Scottex-toiletpapier kampt met tegenvallende verkoopcijfers en oplopende kosten. Financiële bronnen vermoeden dan ook dat Kimberly-Clark Europese business wil verkopen.

Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Bestseller investeert in About You

20/07/2018

De Deense Bestseller-groep neemt een aanzienlijke participatie in het Duitse modeplatform About You. Een kapitaalverhoging met zo’n 250 miljoen euro moet een verdere groei van de online retailer mogelijk maken.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.