Amazon: "Hamster voor de brexit!"

Een harde brexit: een dure loterij voor bedrijven
Foto: Shutterstock

Bedrijven die verkopen via Amazon worden door het platform aangemaand om ruime voorraden aan te leggen tegen eind maart. De aanbevolen voorraad moet "minstens goed zijn voor vier weken verkoop", klinkt het advies. 

 

Voorraden buiten VK

In het geval van een 'no-deal brexit' stopt het vrije verkeer van goederen tussen het trotse eiland en het vasteland, met alle gevolgen van dien. Amazon roept verkopers die ook in de Europese Unie verkopen daarom op om ruime voorraden te voorzien tegen 17 maart, een kleine twee weken voor het waarschijnlijke einde van het Britse EU-lidmaatschap, en die voorraden liefst bij te houden in magazijnen in een (andere) EU-lidstaat.

 

Dat deelde Amazon per mail mee aan de verkopers op zijn platform. Voorlopig kunnen EU-klanten nog worden aangeleverd vanuit Amazons Britse magazijnen, maar dat wordt bij een harde brexit veel moeilijker door de terugkeer van de douaneplicht. 

 

Dat alles zorgt voor heel wat kosten bij de handelaars, die plots veel meer zullen betalen omdat ze in een klap meer moeten inkopen én meer stockageruimte moeten huren. Erg tevreden zijn ze daar uiteraard niet mee: de BBC tekende bijvoorbeeld bij de Noord-Ierse huidproductenverkoper Joe W. Doherty op dat "we onze voorzorgen hebben genomen in de laatste paar maanden om ervoor te zorgen dat de vraag op korte termijn kan worden verzekerd in het geval van een harde brexit. (...) De kost voor het bedrijf is navenant, omdat al die producten niet meteen verkocht kunnen worden."

 

Bovendien blijft de onzekerheid heersen: "Je kan je lang niet alle voorzorgsmaatregelen veroorloven als bedrijf, terwijl er toch zo veel mogelijke uitkomsten zijn..."