Amazon investeert 2 miljard dollar in groene bedrijven

Magazijn van Amazon in Polen
Foto: wawritto / Shutterstock.com

Amazon creëert een klimaatfonds van twee miljard dollar, waarmee het in 'schone' technologie wil investeren. Het wil zo compenseren voor de eigen ecologische voetafdruk, die het maar moeilijk omlaag krijgt.

 

Doel: klimaatneutraal tegen 2040

Amazon richt een investeringsfonds van twee miljard dollar (net geen twee miljard euro) op om te investeren in bedrijven die manieren ontwikkelen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Dat bericht MIT Technology Review. De detailhandelsgigant staat onder toenemende druk om agressieve maatregelen te nemen in de strijd tegen klimaatverandering, maar worstelt ermee de eigen CO2-uitstoot te verminderen. Het fonds moet daarbij gaan helpen.

 

Honderden werknemers liepen afgelopen september nog de kantoren van het bedrijf uit om zich aan te sluiten bij de wereldwijde klimaatstaking in de aanloop naar de VN-klimaattop die maand. Enkele dagen later heeft Amazon zich ertoe verbonden tegen 2040 een netto-uitstoot van nul te bereiken, wat betekent dat het bedrijf de resterende uitstoot van zijn activiteiten zou moeten compenseren door middel van investeringen in bijvoorbeeld bosherstel of machines voor het opvangen van koolstof.

 

15% meer CO2-uitstoot

Het nieuwe fonds zal zich dan ook richten op start-ups die daarmee kunnen helpen: Amazon wil investeren in een breed scala van industrieën, waaronder transport, energieopwekking, energieopslag, productie, materialen en landbouw. In februari kondigde Jeff Bezos eerder al aan tien miljard dollar van zijn persoonlijke fortuin te schenken aan wetenschappers, activisten en NGO's die zich inzetten voor de bestrijding van de klimaatverandering.

 

Toch is er bij Amazon nog veel werk aan de winkel: ondanks de beloftes is de broeikasuitstoot er vorig jaar met nog 15% toegenomen tot meer dan vijftig miljoen ton. Ook is er kritiek op de strategie om te compenseren met bijvoorbeeld het planten van bomen, aangezien het effect en de duurzaamheid daarvan niet zeker is. Op een jaaromzet van 281 miljard dollar is een investering van twee miljard dollar bovendien vooral een druppel op een hete aardbol...