Amazon koopt dozijn vliegtuigen en vliegt naar Europa

Vliegtuig van Amazon Air
Foto: Carlos Yudica / Shutterstock.com

Amazon heeft voor het eerst eigen vliegtuigen gekocht: 11 uitgevlogen Boeings worden omgebouwd tot cargovliegtuigen. De e-commercegigant vliegt ook naar Europa: in Duitsland leaset Amazon Air voortaan twee vliegtuigen.

 

Eerste eigen jets

Amazon bevestigt zijn ambities in de lucht: het bedrijf van Jeff Bezos koopt elf Boeing 767-300-jets van vliegmaatschappijen Delta en WestJet, die het na ombouw zelf zal inzetten voor eigen luchttransport. De jets zijn al nummer 84 en 85 in de vloot van Amazon Air, maar het is wel de eerste keer dat de e-commercereus de vliegtuigen zelf koopt. Tot nu toe leasede het bedrijf enkel.


Vicetopvrouw van Amazon Global Air, Sarah Rhoads, noemt de aankoop volgens GeekWire een “volgende natuurlijke stap”. Door een mix van zowel geleasede als eigen vliegtuigen te hebben, kan het bedrijf de groeiende vloot naar eigen zeggen beter beheren en “gelijke tred houden met onze beloftes aan klanten”. 

 

Twee Europese vluchten

Tegen het einde van 2022 wil Amazon Air een netwerk van meer dan 85 vrachtvliegtuigen hebben. Daar zal het evenwel niet ophouden, want sinds 2017 houdt alleen al de luchthaven van Cincinnati in de VS plaats voor meer dan honderd vrachtvliegtuigen van Amazon. Vliegen doet de e-commercegigant wel (nog) niet zelf: dat wordt gedelegeerd aan verschillende operatoren.


Ondertussen kunnen ook in Europa de eerste Amazonvliegtuigen worden gespot: sinds november stijgen dagelijks twee Prime Air Boeings op in de luchthaven van Leipzig, het tweede grootste cargovliegveld van Duitsland. Amazon heeft er een gloednieuwe vrachthub van 20.000 vierkante meter, waar 200 mensen aan de slag kunnen.