Amazon moet Europa 250 miljoen euro naheffing | RetailDetail

Amazon moet Europa 250 miljoen euro naheffing

Amazon moet Europa 250 miljoen euro naheffing
Shutterstock

Het Amerikaanse Amazon heeft van de Europese Commissie slecht nieuws gekregen: de commissie heeft immers geoordeeld dat de webshop jarenlang genoot van illegale staatssteun in Luxemburg en eist nu 250 miljoen euro op.

Winst drukken

Het onderzoek naar de illegale staatssteun werd drie jaar geleden al gestart en handelt over afspraken die Amazon in 2003 maakte met de regering van het Groothertogdom Luxemburg. Daarbij kreeg Amazon de mogelijkheid om zijn winst in Europa laag te houden, door met geld te schuiven tussen twee Luxemburgse dochterbedrijven.

 

De Europese Commissie heeft nu echter besloten dat die afspraken niet door de beugel kunnen. Het gevolg is dat Amazon nu toch 250 miljoen euro aan belastingen moet ophoesten die het dankzij de regeling wist te ontwijken.

 

Apple

Amazon is zo het volgende bedrijf dat te maken krijgt met het onderzoek van de Europese Commissie naar illegale staatssteun. Eerder kreeg Apple al te horen dat het liefst dertien miljard euro aan achterstallige belastingen moest betalen, nadat een regeling met Ierland naar de vuilnisbak werd verwezen. Ook Starbucks en Fiat kregen al te maken met gelijkaardige veroordelingen en in totaal moeten 35 bedrijven zo al achterstallige belastingen betalen.

 

Het is niet onmogelijk dat er vanuit de Amerikaanse regering protest komt op de beslissing van Europa. Onder president Obama was er al heel wat ophef ontstaan bij de zaak rond Apple, waarbij werd gesteld dat Europa aan de haal ging met geld dat eigenlijk in de Verenigde Staten hoorde terecht te komen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

KantoorExpert koopt Office Centre van Staples

21/06/2018

KantoorExpert wil de 39 Nederlandse vestigingen van Office Centre overnemen van Staples. De leverancier van kantoorbenodigdheden uit Soest zou zo’n 40 miljoen euro veil hebben voor Office Centre.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

28 juni: The Future of Shopping-tafelgesprek met Wouter Kolk (Albert Heijn)

15/06/2018

Op 28 juni voert Albert Heijn-CEO Wouter Kolk een exclusief tafelgesprek over de toekomst van het winkelen met Jorg Snoeck en Pauline Neerman, auteurs van het boek 'The Future of Shopping', in boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Hema opent eerste winkel in Berlijn

15/06/2018

Hema heeft zijn eerste Berlijnse winkel geopend, alweer de vijftiende in Duitsland.Hema ziet in Duitsland een belangrijke groeimarkt: reeds volgende maand opent de de keten haar tweede Berlijnse winkel.