Amper overtredingen op soldenwetgeving

Amper overtredingen op soldenwetgeving

Amper overtredingen op soldenwetgeving

Uit onderzoek van de Economische Inspectie blijkt dat liefst 96,5% van de kledingwinkels de regels over prijsaanduidingen en prijsverminderingen tijdens de soldenperiode naleeft. Amper veertien gecontroleerde bedrijven gingen in de fout.

Vijf inbreuken, negen misleidingen

Van juli tot september 2016 controleerde de Economische Inspectie zo’n 400 mode-, schoenen- en lederwarenwinkels om na te gaan of ze de regels inzake prijsaanduiding en kortingen wel naleven. De resultaten van het onderzoek zijn positief: slechts bij veertien ondernemingen is een probleem vastgesteld. Vijf handelaars maakten inbreuken op de prijsaanduiding: drie winkels kondigden solden aan buiten de wettelijk vastgelegde periode, twee verkochten producten in solden die ze niet verkochten in de voorafgaande periode van minstens dertig dagen.

 

Negen ondernemingen hadden met de prijzen en prijsverlagingen ‘gefoefeld’: zes kledingzaken en drie schoenenwinkels. Er was sprake van een referentieprijs die niet eerder van toepassing was, dubbelzinnige prijsverminderingen of moeilijkheden voor de consument om de uiteindelijke prijs te berekenen.

 

“Geruststellend” ondanks grotere vrijheid

“De resultaten zijn geruststellend. Het ontkracht een gevoel dat soms leeft dat de misleiding is toegenomen sinds de afschaffing van de preciezere regels rond de aankondiging van kortingen”, zegt minister van consumentenzaken Kris Peeters. “De inspectie zal blijven controleren in de toekomst, om zeker te zijn dat de goede resultaten worden aangehouden of zelfs nog worden verbeterd.”

 

De wet op de marktpraktijken en de consumentenbescherming werd in 2015 aangepast na een uitspraak van het Europese Hof voor Justitie. Dat oordeelde dat de precieze Belgische regels in strijd waren met de Europese. Sindsdien hebben handelaars een grotere vrijheid om prijspromoties te voeren, maar ze mogen de consument op geen enkele manier misleiden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.