Amsterdam in beroep rond rechtszaak tegen Aldi

Amsterdam in beroep rond rechtszaak tegen Aldi

De gemeente Amsterdam heeft besloten om in beroep te gaan rond de rechtszaak tegen de discountketen Aldi. De gemeente wil dat Aldi al zijn koelvakken afdekt, om zo energie te besparen.

Investeringen niet snel genoeg terugverdiend

De rechter had besloten dat Aldi niet verplicht kan worden om met gesloten koelvakken te werken, maar wethouder voor Duurzaamheid, Abdeluheb Choho, gaat niet akkoord met die uitspraak. "Het Amsterdamse beleid heeft zich bewezen. Dit is niet alleen ernstig voor de stad, maar voor het hele land. Daarom gaan we hangende de uitspraak gewoon door met onze controles", zegt hij aan het Parool.


Het afdekken van koelvakken is een onderdeel van energiebesparende maatregelen, die door de gemeente zijn opgelegd aan supermarktketens en andere bedrijven. Voldoen die bedrijven niet aan die regels, dan kunnen ze boetes krijgen die oplopen tot maximaal 10.000 euro. De maatregelen moeten wel enkel ingevoerd worden als ze door het bedrijf binnen 5 jaar zijn terug te verdienen.


Zeven Amsterdamse filialen van Aldi zijn echter van mening dat het langer dan 5 jaar zal duren om de investeringen terug te verdienen en besloten daarom dus om hun koelvakken niet af te dekken. Ze kregen daarbij dus ook steun van de rechter.


De gemeente moet nu per filiaal aantonen dat de investeringen wel binnen 5 jaar kunnen terugverdiend worden. "Dat kost enorm veel geld", zegt een woordvoerder van de gemeente. "We moeten dan speciale onderzoeksteams aanstellen die per supermarkt een rapportage maken, terwijl als een paal boven water staat dat het afsluiten van koel- en vriesvakken energie en dus geld bespaart."

Tags: