Apple niet langer meest innovatieve bedrijf ter wereld

Shutterstock

Voor het eerst in jaren is Apple zijn toppositie in de lijst van meest innovatieve bedrijven ter wereld, opgesteld door Boston Consulting Group, kwijt. Die eer gaat nu naar Google, gevolgd door sterke stijger Amazon, een duo dat volop inzet op artificiële intelligentie.

 

Artificiële intelligentie als drijvende kracht

In het wereldwijde overzicht van meer dan 2.500 grote “innovation leaders” zakt Apple dit jaar naar de derde plaats. Google (of diens moederbedrijf Alphabet) en Amazon stijgen respectievelijk naar de eerste en tweede plaats. Microsoft en Samsung maken de top vijf compleet. Dan volgen Netflix, IBM, Facebook, Tesla en Adidas.

 

Hoewel technologiebedrijven dus de eerste negen plaatsen in de top-10 bekleden, bestaat de top-50 toch voor meer dan de helft uit bedrijven die we eerder als “traditioneel” kunnen bestempelen, zo benadrukken de onderzoekers. "Een snelle scan van BCG's 50 meest innovatieve bedrijven van 2019 toont aan dat topinnovatoren ook toonaangevend zijn in het gebruik van Artificiële Intelligentie en dat vele andere, inclusief eerder traditionele en niet-digitale bedrijven, daar ook meer dan ooit op inzetten", zo staat te lezen in het innovatierapport 2019..

 

“Vandaag draait alles rond digitale technologie en externe innovatie”, zegt Ramón Baeza, senior partner van BCG en coauteur van het rapport.  “Alle bedrijven uit de top-10 en veel bedrijven uit de top-50 maken gebruik van AI, platformen en ecosystemen om zelf nieuwe producten, diensten en manieren van werken te ontwikkelen en ook anderen die kans te bieden.”

 

Negen op de tien ondervraagden geven aan dat hun bedrijf investeert in artificiële intelligentie. “AI zal een significante impact hebben op bedrijfsprocessen, maar het grootste potentieel ligt in het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten die na verloop van tijd belangrijke inkomstenstromen kunnen genereren”, stelt zijn collega Michael Ringel. Van de AI-leiders zegt 46% dat producten en diensten die gebruikmaken van AI nu al16% of meer van de omzet uitmaken, tegenover 10% voor de achterblijvers.