Belg Lionel Desclée gaat Japanse Walmart-dochter leiden

De voormalige topman van Tom & Co krijgt met ingang van 15 maart een topfunctie bij de Japanse retailer Seiyu, een dochterbedrijf van retailgigant Walmart.

 

Keten staat te koop

Walmart had de functie van CEO bij Seiyu vacant laten staan sinds Takeshi Kamigochi in februari vorig jaar ontslag nam. De retailer had de bedoeling om Seiyu te verkopen en zich uit Japan terug te trekken. Maar het verkoopproces wil niet vlotten: het Amerikaanse bedrijf heeft blijkbaar de grootste moeite om een koper te vinden. Daarom wordt de topfunctie nu toch ingevuld. De Belg wordt meteen ook CEO van Walmart Japan Holdings.
 

De 39-jarige Lionel Desclée werkte gedurende jaren voor Delhaize Group in België en in de VS en was directeur van de keten van dierenspeciaalzaken Tom & Co. Toen Delhaize dat bedrijf in 2016 afstootte, werd hij samen met Thierry le Grelle mede-eigenaar na een management buy-out. In oktober 2018 kondigde hij zijn vertrek aan. “Om een nieuwe operationele uitdaging aan te gaan bij een wereldleider in Azië”, zei het persbericht toen een beetje geheimzinnig. Desclée behield overigens wel zijn belang in Tom & Co en blijft ook lid van de raad van bestuur.