België stelt Black Friday dan toch niet uit

Foto: Shutterstock

(Update) Black Friday wordt in België dan toch niet uitgesteld. Ons land wou aanvankelijk het voorbeeld van Frankrijk volgen, maar ziet daar nu vanaf: de retailers zagen het niet zitten.

 

Om grensshoppen tegen te houden

In Frankrijk hebben de handelaars, op vraag van minister van Economie Bruno Le Maire, besloten om Black Friday een week uit te stellen: het koopjesfestijn zal er dit jaar niet op 27 november - zoals in de rest van de wereld - plaatsvinden, maar op 4 december. Zelfs Amazon heeft al toegezegd om zich daaraan te houden.

 

Door het uitstel wil Frankrijk ook de fysieke handelaars de kans geven om zich voor te bereiden en mee te doen met de koopjesdag. De handelsverenigingen hebben namelijk bedongen dat in ruil alle fysieke winkels - ook de niet-essentiële handelszaken die nu verplicht gesloten zijn - weer mogen openen vanaf 27 november.

 

Die beslissing zal echter ook gevolgen hebben voor het grensshoppen in België: enerzijds zullen Franse consumenten mogelijk meer online bestellen in ons land als hier op 27 november wel koopjes te vinden zijn, terwijl een eerdere heropening van de fysieke winkels in Frankrijk ook een omgekeerde beweging op gang kan brengen. Niet verwonderlijk werd de kwestie dus ook besproken op de ministerraad van de Belgische federale regering.

 

Ook heropening fysieke winkels?

De ministerraad was aanvankelijk geneigd om het Franse voorbeeld te volgen: bevoegd vicepremier Pierre-Yves Dermagne hoopte tot een gelijkaardige beslissing te komen, berichtte De Standaard vrijdagmiddag. Daartoe zou de vicepremier wel eerst contact opnemen met de "grote spelers van de onlineverkoop". Intussen is gebleken dat de retailsector geen voorstander is van een uitstel. 

 

De hamvraag was overigens ook tot wanneer Black Friday kon worden uitgesteld, want het is nog niet duidelijk wanneer de fysieke winkels in België de deuren weer mogen openen. De druk vanwege de handelsfederaties neemt in ieder geval toe: ze eisen zowel de snelle heropening van de winkels als shoppen op afspraak en extra financiële ondersteuning