Belgische filmfusie in Nederland: Kinepolis (Wolff) neemt Utopolis over

Belgische filmfusie in Nederland: Kinepolis (Wolff) neemt Utopolis over

De Belgische bioscoopgroep Kinepolis heeft een akkoord bereikt met concurrent Utopolis over een mogelijke overname. Utopolis heeft vijf bioscopen in Nederland, Kinepolis (via het vorig jaar overgenomen Wolff) negen.

15 complexen in België, 14 in Nederland

De fusie heeft vooral gevolgen voor thuisland België, waar marktleider Kinepolis vier bioscopen bij de bestaande elf bij krijgt. In Nederland komen de vestigingen van Utopolis (Almere, Den Helder, Emmen, Oss en Zoetermeer) bij de bestaande negen Wolff-complexen in Enschede (2), Groningen, Huizen, Nieuwegein, Rotterdam en Utrecht (3).

 

Bovendien krijgen de acht Franse Kinepolissen er een extra broertje bij en wordt Luxemburg (naast ook nog Polen, Spanje en Zwitserland) de zevende markt voor de bioscoopketen. Utopolis was vorig jaar goed voor 3,4 miljoen bezoekers en een omzet van ongeveer 41 miljoen euro, Kinepolis haalde net geen 20 miljoen bezoekers en een omzet van 263 miljoen euro.

 

"De beoogde overname van de Utopolis-groep past in de expansiestrategie van Kinepolis Group, die hiermee haar positie in Frankrijk en Nederland versterkt en met Luxemburg geografisch een nieuwe markt toevoegt aan haar portfolio", stelt Kinepolis in een persbericht. Toch is enige omzichtigheid nog geboden: de partijen moeten nog verder praten over de invulling van het akkoord, waaronder het afronden van een boekenonderzoek.

Tags: