Belgische filmfusie in Nederland: Kinepolis (Wolff) neemt Utopolis over | RetailDetail

Belgische filmfusie in Nederland: Kinepolis (Wolff) neemt Utopolis over

Belgische filmfusie in Nederland: Kinepolis (Wolff) neemt Utopolis over

De Belgische bioscoopgroep Kinepolis heeft een akkoord bereikt met concurrent Utopolis over een mogelijke overname. Utopolis heeft vijf bioscopen in Nederland, Kinepolis (via het vorig jaar overgenomen Wolff) negen.

15 complexen in België, 14 in Nederland

De fusie heeft vooral gevolgen voor thuisland België, waar marktleider Kinepolis vier bioscopen bij de bestaande elf bij krijgt. In Nederland komen de vestigingen van Utopolis (Almere, Den Helder, Emmen, Oss en Zoetermeer) bij de bestaande negen Wolff-complexen in Enschede (2), Groningen, Huizen, Nieuwegein, Rotterdam en Utrecht (3).

 

Bovendien krijgen de acht Franse Kinepolissen er een extra broertje bij en wordt Luxemburg (naast ook nog Polen, Spanje en Zwitserland) de zevende markt voor de bioscoopketen. Utopolis was vorig jaar goed voor 3,4 miljoen bezoekers en een omzet van ongeveer 41 miljoen euro, Kinepolis haalde net geen 20 miljoen bezoekers en een omzet van 263 miljoen euro.

 

"De beoogde overname van de Utopolis-groep past in de expansiestrategie van Kinepolis Group, die hiermee haar positie in Frankrijk en Nederland versterkt en met Luxemburg geografisch een nieuwe markt toevoegt aan haar portfolio", stelt Kinepolis in een persbericht. Toch is enige omzichtigheid nog geboden: de partijen moeten nog verder praten over de invulling van het akkoord, waaronder het afronden van een boekenonderzoek.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

KantoorExpert koopt Office Centre van Staples

21/06/2018

KantoorExpert wil de 39 Nederlandse vestigingen van Office Centre overnemen van Staples. De leverancier van kantoorbenodigdheden uit Soest zou zo’n 40 miljoen euro veil hebben voor Office Centre.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

28 juni: The Future of Shopping-tafelgesprek met Wouter Kolk (Albert Heijn)

15/06/2018

Op 28 juni voert Albert Heijn-CEO Wouter Kolk een exclusief tafelgesprek over de toekomst van het winkelen met Jorg Snoeck en Pauline Neerman, auteurs van het boek 'The Future of Shopping', in boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Hema opent eerste winkel in Berlijn

15/06/2018

Hema heeft zijn eerste Berlijnse winkel geopend, alweer de vijftiende in Duitsland.Hema ziet in Duitsland een belangrijke groeimarkt: reeds volgende maand opent de de keten haar tweede Berlijnse winkel.