Belgische mondkapjes duurder dan buurlanden

Medische mondmaskers
Foto: Shutterstock

Mondmaskers voor eenmalig gebruik zijn in België duurder dan in het buitenland, ook in de supermarkten. De laagsteprijsgarantie van Colruyt geldt trouwens niet voor mondkapjes, zo blijkt.

 

“Geen deftige uitleg”

De wegwerpmondkapjes die bij veel grote retailers te koop zijn sinds de coronapandemie zijn weliswaar goedkoper dan bij de apotheek, ze zijn in België nog steeds duurder dan in andere landen. Dat blijkt uit onderzoek van Test-Aankoop, die de prijzen op een rij zette. De duurste maskers zijn te vinden bij Brico, waar ze 70 eurocent per mondkapje kosten. Albert Heijn zou het goedkoopst zijn met 50 cent per masker. 


Bij de apotheek betalen consumenten gemiddeld 75 cent. Colruyt zweeft in het midden met 59 cent voor een wegwerpmasker. Exact te vergelijken vallen de producten weliswaar niet, omdat de verpakkingen, kwaliteit en leveranciers kunnen verschillen, maar Test-Aankoop wijst erop dat de maskers toch allemaal aan dezelfde Europese normen moeten voldoen en veelal van Chinese producenten komen.


In het buitenland zijn de mondkapjes beduidend goedkoper, schrijft het Nieuwsblad. In Nederland zouden er al voor de prijs van 20 cent te vinden zijn, terwijl supermarkten in Frankrijk soortgelijke maskers vanaf 34 cent per stuk verkopen. Vaak luidt in de Belgische retail het argument dat het BTW-tarief hier hoger ligt dan in de buurlanden, maar voor de mondkapjes geldt ook in ons land een taks van slechts 6%. “Niemand kan ons een deftige uitleg geven”, aldus Test-Aankoop.