Betalingen tot 100 euro zonder pincode

Shutterstock

De Belgische banken trekken de limieten op voor contactloze betalingen: naar buitenlands voorbeeld kunnen Belgen tijdens de coronacrisis weldra tot 100 euro betalen zonder hun pincode te moeten intikken.

 

Verdubbeling

Om besmettingsgevaar te beperken, kunnen Belgen vanaf 14 april hogere bedragen contactloos betalen, zonder hun pincode in te geven in een betaalterminal. De limieten worden verdubbeld van 25 naar 50 euro per kaartbetaling. Bij een reeks betalingen van bedragen onder de 50 euro – bijvoorbeeld 10 euro, 45 euro, 25 euro en 25 euro – hoeven consumenten hun pincode daardoor pas in te toetsen wanneer ze de kaap van 100 euro hebben bereikt. De maatregel blijft zo lang nodig van kracht en zal regelmatig worden geëvalueerd.

 

"Contactloos betalen is niet alleen veilig maar ook hygiënisch: mensen raken het toetsenbord van de betaalterminal niet of minder vaak aan", legt bankfederatie Febelfin uit. Om mensen te tonen hoe het systeem van digitaal betalen werkt, heeft de federatie ook filmpjes gemaakt.

 

In onder andere Nederland en het Verenigd Koninkrijk werden de limieten voor contactloos betalen zonder pincode al eerder opgetrokken. In het VK werd de maatregel in amper een week tijd uitgerold, in België zijn de banken er sinds halverwege maart mee bezig.