Bezoekersaantallen winkelstraten flink gedaald | RetailDetail

Bezoekersaantallen winkelstraten flink gedaald

Bezoekersaantallen winkelstraten flink gedaald
http://www.shutterstock.com/nl/pic-358032191/stock-photo-utrecht-netherlands-may-people-in-shopping-street-steenweg-in-the-city-center-of.html?src=P5gcuxvbPY47zzUFVsKppA-1-8

Sinds 2004 zijn de bezoekersaantallen in de winkelstraten van Nederland flink gedaald. Dat zorgt bovendien voor flink wat meer leegstand, waardoor een vicieuze cirkel dreigt.

Winkelpanden ombouwen

Uit het rapport van ABN Amro blijkt dat er in 2015 20% minder bezoekers waren in de winkelstraten dan in 2004. Volgens de bank kwamen er op een koopzondag in 2015 gemiddeld 730.000 consumenten minder shoppen in de winkelstraten dan in 2004.

 

Dat heeft ook gevolgen voor de leegstand in de steden: winkels hadden immers flink last van de economische crisis en de concurrentie van webshops, waardoor heel wat zaken de deuren moesten sluiten. In 2009 stond net geen 5% van de handelspanden leeg, terwijl dat momenteel al is opgelopen tot 8,3%. De meeste leegstand is te vinden aan de rand van de winkelgebieden.

 

Leegstaande panden in drukke winkelstraten worden immers sneller opnieuw ingevuld: grote winkelketens komen immers nog steeds graag naar populaire plaatsen in de grotere binnensteden. Zo werden er vrijwel onmiddellijk oplossingen gevonden voor een groot deel van de leegstaande panden van het failliete V&D.

 

ABN Amro vindt daarom dat de overheid moet ingrijpen en die leegstaande panden moet laten ombouwen naar woningen. Dat zou niet alleen de leegstand tegengaan, het moet de winkelstraten ook aantrekkelijker maken.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

KantoorExpert koopt Office Centre van Staples

21/06/2018

KantoorExpert wil de 39 Nederlandse vestigingen van Office Centre overnemen van Staples. De leverancier van kantoorbenodigdheden uit Soest zou zo’n 40 miljoen euro veil hebben voor Office Centre.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

28 juni: The Future of Shopping-tafelgesprek met Wouter Kolk (Albert Heijn)

15/06/2018

Op 28 juni voert Albert Heijn-CEO Wouter Kolk een exclusief tafelgesprek over de toekomst van het winkelen met Jorg Snoeck en Pauline Neerman, auteurs van het boek 'The Future of Shopping', in boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Hema opent eerste winkel in Berlijn

15/06/2018

Hema heeft zijn eerste Berlijnse winkel geopend, alweer de vijftiende in Duitsland.Hema ziet in Duitsland een belangrijke groeimarkt: reeds volgende maand opent de de keten haar tweede Berlijnse winkel.