Bijna alle Brusselse handelaars zijn vóór voetgangerszone

Bijna alle Brusselse handelaars zijn vóór voetgangerszone

Uit een onderzoek van Union des Classes Moyennes blijkt dat 85 procent van de Brusselse handelaars geen problemen heeft met de invoering van de voetgangerszone. Ze zijn echter niet tevreden met de manier waarop dat gebeurd is.

Meer communicatie

“Wat de handelaars eigenlijk zeggen is: een voetgangerszone, ja, maar dan goed voorbereid en goed beheerd”, aldus Phillippe Godfroid, voorzitter van de UCM. Heel wat handelaars hebben immers wel problemen met de planning en de netheid van de voetgangerszone. Daarnaast klagen ze ook het gebrek aan een parkeergeleiding aan. Ook rond de veiligheid, de afbakening en de toegankelijkheid rijzen er vragen op.

 

“Deze dingen kunnen snel door het stadsbestuur aangepakt worden”, zegt Godfroid, “maar dan samen met erkende experten, die hun sporen al elders hebben verdiend.” De handelaars zijn ook niet te spreken over het feit dat ze amper zijn gecontacteerd voor de aanleg van de voetgangerszone. Ze willen dus meer inspraak over de invulling.

 

Ook dit onderzoek meldt dat de omzet van de handelaars in de zone is gedaald: meer dan zes op de tien spreken van een daling, gaande van 10 tot 40%. Heel wat handelaars wijzen er wel op dat vooral de terreuraanslagen een bijzonder grote invloed hebben gehad. Recent kreeg de voetgangerszone nog goed nieuws, door de intrede van een aantal mooie nieuwkomers.