Black Friday-staking bij Amazon in Duitsland

Shutterstock.com

De Duitse vakbond Verdi voert momenteel actie bij zeven distributiecentra van e-commercebedrijf Amazon. De staking valt niet toevallig samen met het koopjesfestival Black Friday.

 

Drie dagen

Arbeiders in de distributiecentra in Leipzig, Bad Hersfeld (2 magazijnen), Rheinberg, Werne, Graben bei Augsburg en Koblenz hebben gisterenavond, bij het begin van de nachtshift, het werk neergelegd. De staking zal drie dagen duren, schrijft Het Nieuwsblad. Voorlopig is het onduidelijk hoeveel werknemers deelnemen aan de acties.

 

Verdi organiseert sinds 2013 regelmatig stakingen bij Amazon in Duitsland. Meestal vinden ze plaats tijdens belangrijke momenten voor het bedrijf zoals in de aanloop naar Kerstmis of tijdens het promotie-evenement Prime Day. Ook deze keer eist de vakbond betere lonen en arbeidsomstandigheden. Daarbij argumenteert de vakorganisatie dat het bedrijf sterk heeft kunnen profiteren van de coronacrisis en er dus zeker ruimte is voor loonsverhogingen.

 

Duitsland is de op één na grootste markt voor Amazon. Het bedrijf telt er 15 logistieke centra en stelt er zo'n 16.000 mensen tewerk.