Bloemenkwekerij Esmeralda Farms sluit Nederlandse tak na aanval in Ethiopië

Bloemenkwekerij Esmeralda Farms sluit Nederlandse tak na aanval in Ethiopië

Bloemenkwekerij Esmeralda Farms sluit Nederlandse tak na aanval in Ethiopië

Bloemenkwekerij Esmeralda Farms heeft besloten om haar Nederlandse tak in Aalsmeer te sluiten, nadat ze in Ethiopië aanvallen van rebellen kreeg te verwerken. De schade is immers zo groot, dat er geen andere optie is dan de boel te sluiten.

500 werknemers verliezen baan

Esmeralda Farms is één va de grootste spelers op de internationale bloemenmarkt en kweekte haar bloemen voor de Nederlandse markt voornamelijk in Ethiopië. Vanuit Nederland werden ze dan naar de rest van Europa vervoerd. Door de sluiting verliezen veer werknemers hun baan in Nederland en meer dan 500 banen sneuvelen in Ethiopië.

 

Vorige week vielen Ethiopische rebellen plots enkele buitenlandse kwekerijen in het noordwesten van het land aan. Omdat Esmeralda Farms ondersteuning krijgt van de Ethiopische regering, was het één van de doelwitten. In totaal zouden er ongeveer tien kwekerijen zijn aangevallen. “Er waren militairen op ons bedrijf toen de opstandelingen kwamen, zij zijn gevlucht omdat de groep te groot was. Alles is toen in brand gestoken”, zegt Esmeralda-directeur Loui Hooijman aan de NOS. Hij schat de schade op ongeveer 10 miljoen euro.

 

Esmeralda Farms is trouwens niet de enige Nederlandse bloemenkweker die werd aangevallen: ook Royal FloraHolland werd slachtoffer van de rebellen. Bij hen werden vier kwekerijen aangevallen. De totale omvang van de schade bij dat bedrijf wordt nog opgemeten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

KantoorExpert koopt Office Centre van Staples

21/06/2018

KantoorExpert wil de 39 Nederlandse vestigingen van Office Centre overnemen van Staples. De leverancier van kantoorbenodigdheden uit Soest zou zo’n 40 miljoen euro veil hebben voor Office Centre.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

28 juni: The Future of Shopping-tafelgesprek met Wouter Kolk (Albert Heijn)

15/06/2018

Op 28 juni voert Albert Heijn-CEO Wouter Kolk een exclusief tafelgesprek over de toekomst van het winkelen met Jorg Snoeck en Pauline Neerman, auteurs van het boek 'The Future of Shopping', in boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Hema opent eerste winkel in Berlijn

15/06/2018

Hema heeft zijn eerste Berlijnse winkel geopend, alweer de vijftiende in Duitsland.Hema ziet in Duitsland een belangrijke groeimarkt: reeds volgende maand opent de de keten haar tweede Berlijnse winkel.