Bloemenkwekerij Esmeralda Farms sluit Nederlandse tak na aanval in Ethiopië

Bloemenkwekerij Esmeralda Farms sluit Nederlandse tak na aanval in Ethiopië

Bloemenkwekerij Esmeralda Farms heeft besloten om haar Nederlandse tak in Aalsmeer te sluiten, nadat ze in Ethiopië aanvallen van rebellen kreeg te verwerken. De schade is immers zo groot, dat er geen andere optie is dan de boel te sluiten.

500 werknemers verliezen baan

Esmeralda Farms is één va de grootste spelers op de internationale bloemenmarkt en kweekte haar bloemen voor de Nederlandse markt voornamelijk in Ethiopië. Vanuit Nederland werden ze dan naar de rest van Europa vervoerd. Door de sluiting verliezen veer werknemers hun baan in Nederland en meer dan 500 banen sneuvelen in Ethiopië.

 

Vorige week vielen Ethiopische rebellen plots enkele buitenlandse kwekerijen in het noordwesten van het land aan. Omdat Esmeralda Farms ondersteuning krijgt van de Ethiopische regering, was het één van de doelwitten. In totaal zouden er ongeveer tien kwekerijen zijn aangevallen. “Er waren militairen op ons bedrijf toen de opstandelingen kwamen, zij zijn gevlucht omdat de groep te groot was. Alles is toen in brand gestoken”, zegt Esmeralda-directeur Loui Hooijman aan de NOS. Hij schat de schade op ongeveer 10 miljoen euro.

 

Esmeralda Farms is trouwens niet de enige Nederlandse bloemenkweker die werd aangevallen: ook Royal FloraHolland werd slachtoffer van de rebellen. Bij hen werden vier kwekerijen aangevallen. De totale omvang van de schade bij dat bedrijf wordt nog opgemeten.