Bloemisten boos: geen afhaaldienst op Moederdag

Bloemisten mogen geen afhaaldienst opzetten op Moederdag
Shutterstock.com

Aanstaande zondag is het voor veel mensen weer Moederdag, traditioneel een topdag voor de bloemenwinkels. Dit jaar ziet het er echter minder goed uit, want door de coronamaatregelen mogen ze de deuren niet openen - zelfs niet als afhaalpunt. Enkel thuislevering is toegelaten, waardoor de bloemisten heel wat omzet dreigen te missen.

 

"Oneerlijke concurrentie"

De Koninklijke Unie van Floristen van België had gehoopt op een uitzonderingsmaatregel voor zijn leden en vroeg enkele weken geleden al toelating aan de betrokken kabinetten om tijdens het weekend van 10 mei toch als afhaalpunt te mogen fungeren. Die vraag werd echter afgewezen, tot grote ontgoocheling van de beroepsvereniging.

 

"Er wordt geschermd met het gelijkheidsbeginsel - voor alle winkels dezelfde regels - maar er speelt ook wel oneerlijke concurrentie, vinden we", zegt KUFB-directeur Van Malderen in Het Laatste Nieuws. "Want supermarkten, benzinestations en tuincentra mogen intussen wel openen, en wat ons betreft is dat oké. Maar dat de bloemenspecialist zelfs als afhaalpunt niet de deuren mag openen, dat is onrechtvaardig en onlogisch."

 

Laatste topdag

Er rest de bloemisten dus niets anders dan vol in te zetten op thuisleveringen, maar door de vele bestellingen kunnen ze dat in de praktijk nauwelijks bolwerken. "We hadden ons perfect als afhaalpunt kunnen organiseren, als bestellingen en betalingen online gebeuren", aldus nog Van Malderen.

 

Dat de bloemenwinkels - net als de andere retailers - op maandag 11 mei weer kunnen openen, is niet meer dan een schrale troost. "Communies en huwelijken zijn allemaal uitgesteld, Moederdag zou als enige topdag nog overblijven. Die dag is normaal goed voor een verdrievoudiging van de normale verkoop", besluit Van Malderen.