Blokker moet Superthrash betalen voor 'Bavariajurk'

Blokker moet Superthrash betalen voor 'Bavariajurk'

De rechtbank in Den Haag heeft geoordeeld dat het oranjetuniek dat Blokker in 2012 verkocht te veel leek op de jurk die Superthrash in 2010 had ontwikkeld in opdracht van Bavaria. Blokker Holding moet nu de kosten van de rechtzaak en een schadevergoeding betalen.

Icoon van WK 2010

De oranjejurkjes van Superthrash en Bavaria werden in 2010 wereldnieuws omdat de jurkjes als een soort sluikreclame werden gedragen tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika, terwijl Bavaria geen sponsor was van het toernooi. Dit leidde onder meer tot de arrestatie van enkele van de dames die het jurkje naar het stadion wilden dragen.

 

Twee jaar later kwam Blokker met wat het zelf een oranjetuniek noemde, maar volgens Superthrash bevatte het ontwerp erg veel kenmerken van de jurk van twee jaar eerder, weet Fashion United.

 

Inbreuk op auteursrecht bewezen

De rechter heeft nu geoordeeld dat Blokker inderdaad gebruik heeft gemaakt van dezelfde combinatie van elementen als Superthrash toen, dusdanig dat ze inbreuk maken op het auteursrecht van het modemerk. Blokker krijgt nu dertig dagen de tijd om alle overbleven voorraad van het tuniek aan Superthrash te overhandigen, zodat ze kunnen worden vernietigd.

 

Daarnaast moet de onderneming 18.000 euro aan proceskosten plus een schadevergoeding betalen. Hoe hoog die wordt, is nog niet duidelijk: in ieder geval gaat het daarbij om de winst die Blokker heeft gemaakt met de jurkjes.

Tags: