Blokker pikt staatshulp Hema niet

Gevel winkel van retailer Blokker in Nederland
Foto: TTStock / Shutterstock.com

Het gerucht dat Hema staatssteun zou krijgen van de Nederlandse overheid, lijdt tot verongelijkte reacties bij andere retailers. Blokker-eigenaar Michiel Witteveen vindt het niet kunnen, zeker omdat zijn hulpvraag werd afgewezen.

 

Waarom Hema wel?

De belastingbetaler hoeft niet op te draaien voor de problemen bij Hema, zeker omdat het bedrijf is "leeggeharkt door private equity", zegt Witteveen in een interview met het Financieele Dagblad. "Waarom kan eigenaar Marcel Boekhoorn niet zelf bijtappen als het even lastig wordt? Hij is zelf miljardair", zegt de retailrivaal. 

 

Het – nog onbevestigde – nieuws dat de Nederlandse overheid mee aan tafel zit in gesprekken tussen Hema en schuldeisers, wellicht om staatsgaranties te bieden, zorgt voor consternatie in Nederland. Waarom Hema wel en andere retailers niet, klinkt het.

 

Zeker omdat de kredietgarantie die Blokker-dochter Intertoys had aangevraagd naar aanleiding van de coronacrisis werd afgewezen, prikt het bij Witteveen. De ondernemer zegt nu het fijne te willen weten van de kwestie. Voor Blokker zelf zou hij zelfs geen werktijd- of huurkorting hebben onderhandeld, aldus het FD.