Blokker stoot Marskramer en nog drie ‘zusjes’ af

Gevel winkel Marskramer in Oudenbosch, Nederland
Foto: Peter Braakmann / Shutterstock.com

Blokker verkoopt franchise- en groothandelsorganisatie De Marskramer (goed voor de winkels Marskramer, Prima, Novy en Toys2Play) aan Audax, eigenaar van The Read Shop. Blokker Holding bestaat zo alleen nog maar uit Blokker en Big Bazar.

 

92 franchisewinkels en groothandel

In totaal gaan 92 winkels over van Blokker Holding naar Audax Groep. Ook verzorgt De Marskramer groothandelsactiviteiten voor die winkels. De werknemers van De Marskramer worden mee overgenomen en treden in dienst van het Audax-concern. De overnemer is momenteel al eigenaar van de Nederlandse ketens AKO en The Read Shop, en is buiten de retail ook uitgever van bladen zoals Vriendin en HP/De Tijd.

 

Van de overname zou al sprake zijn sinds Blokker Holding in november 2018 in de etalage is gezet, maar pas nu is het dus tot een deal gekomen met Audax Groep. De overnamesom is niet bekendgemaakt.

 

Volledige focus op Blokker, en Big Bazar?

“De overname biedt grote voordelen op het gebied van logistiek, distributie en inkoopkracht”, zegt Casper de Nooijer, CEO van Audax: “Met deze toevoeging verdichten we ons retailnetwerk en ontsluiten bovendien de productcategorieën speelgoed en huishoudelijke artikelen voor onze huidige 700 verkooppunten.” Audax wil met andere woorden ook het speelgoed- en huishoudassortiment van De Marskramer in zijn 700-tal andere winkels gaan verkopen.

 

Met de verkoop van “het kleine zusje van Blokker” wil CEO Michiel Witteveen zich naar eigen zeggen volledig kunnen focussen op de resterende formules Blokker en Big Bazar, al valt niet uit te sluiten dat Witteveen zich eigenlijk enkel en alleen op vaandeldrager Blokker wil concentreren en dat ondertussen dus ook nog een koper voor discountketen Big Bazar wordt gezocht.