Blokker-topman Michiel Witteveen brengt “Chinese Action” naar Nederland

Miniso
Shutterstock.com

De eigenaar van Blokker heeft de rechten gekocht om winkels van de snel groeiende Chinese discountketen Miniso te openen in Nederland. De ambitie: drie vestigingen volgend jaar, vijftig winkels op termijn.

 

Op toplocaties

Volgend voorjaar openen drie Nederlandse vestigingen van Miniso, in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Witteveen ziet zelfs potentieel voor vijftig Nederlandse winkels, vertelt hij aan het FD. De investering gaat niet ten koste van de andere winkelketens van Mirage Retail Group: de ondernemer zal geen bestaande panden van Blokker, Big Bazar of Intertoys ombouwen. Hij mikt op drukke A-locaties zoals de Kalverstraat in Amsterdam of winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht.

 

Volgens Witteveen is Miniso een warenhuiswinkel met het design van het Japanse Muji, de prijzen van Action en het potentieel om "Hema bang te maken". De keten verkoopt spotgoedkope designspullen met interessante marges. De Chinese speler is goed voor een jaaromzet van zowat 8,2 miljard euro en heeft 4800 winkels in 86 landen. De ambitieuze retailer opent zowat honderd winkels per maand en mikt op 10.000 vestigingen in 2020.

 

Miniso is niet de eerste opmerkelijke investering van Witteveen: eerder dit jaar nam de redder van Blokker de speelgoedketens Intertoys en Maxi Toys over van de Portugese investeerder Green Swan. Beide speelgoedketens maakten vroeger ook al deel uit van de Blokker-groep. De rechten op de Chinese retailer financiert de ondernemer met eigen middelen.