Blokker wil trouwe klanten belonen met aandelen

Blokker winkel
Shutterstock.com

Blokker start binnenkort met een nieuw getrouwheidsprogramma, waarbij klanten fracties van aandelen kunnen verwerven van de Nederlandse retailer.

 

'Sparen' voor aandelen

Het plan, dat de naam ‘Blokjes Blokker’ kreeg, wordt eind deze maand voorgesteld, schrijft De Tijd. De uitwerking ervan is tot stand gekomen in samenwerking met Bits of Stock, dat een platform ontwikkelt voor getrouwheidsprogramma’s van retailers.

 

Concreet komt het erop neer dat klanten in de toekomst de spaarpunten die ze krijgen na elke aankoop, ook zullen kunnen omzetten in certificaten, naast cadeaus of kortingen. Elk certificaat vertegenwoordigt 1/16 van een Blokker-aandeel. De certificaten hebben evenwel geen stemrecht en wie ze bezit kan dus ook geen invloed uitoefenen op de bedrijfsvoering. 

 

Welk gedeelte van het eigen aandelenkapitaal op deze manier beschikbaar zal komen, wil Blokker niet kwijt. Een woordvoerder benadrukt wel dat het plan niet bedoeld is om geld op te halen. Het is enkel een loyaliteitsprogramma waarmee klanten kunnen sparen voor certificaten van aandelen. In die zin staat het ook volledig los van de beursplannen voor de winkelketen, waarvan CEO Michiel Witteveen eerder gewag maakte. 

 

In de Verenigde Staten worden fractionele aandelen steeds populairder onder kleine beleggers. Door slechts een gedeelte van een aandeel te kopen, is het voor hen makkelijker om hun portefeuille te spreiden. Het geeft de kleine belegger ook toegang tot de duurdere aandelen. Voor zover bekend is het frantioneel beleggen in Belgische en Nederlandse aandelen vooralsnog niet mogelijk.