Blokker ziet af van overname Hema

Blokker ziet af van overname Hema
Shutterstock.com

Mirage Retail Group, de holding boven Blokker, is niet langer kandidaat om warenhuisketen Hema over te nemen. Intussen dient zich wel een burgerinitiatief aan, dat zich aansluit bij een andere bieder.

 

“Veel succes gewenst”

"We wensen de medewerkers van Hema veel succes bij het vinden van een nieuwe eigenaar waarmee zij verder kunnen bouwen aan de toekomst van dit mooie Hollandse merk", verklaart het bedrijf van ondernemer Michiel Witteveen aan de Nederlandse krant AD. Half juni had Blokker nochtans al bevestigd dat het een formeel bod uitbracht op de warenhuisketen: "We willen tot een akkoord komen om de schuldenberg te verminderen. Het is de bedoeling dat iedereen inlevert en dan zijn we ook bereid om zelf geld in te brengen om van Hema weer een gezond bedrijf te maken", verklaarde Witteveen toen aan de Financiële Telegraaf.

 

Dat nieuws werd door enkele waarnemers positief onthaald. Onder andere retailprofessor Cor Molenaar stelde dat de drie merken Hema, Blokker en Intertoys elkaar konden versterken en samen vernieuwing konden brengen in de winkelstraat. Waarom de holding nu van mening is veranderd, wil de ondernemer niet kwijt: "Aangezien het proces nog in volle gang is, doen wij geen andere mededelingen op dit moment."

 

Kansloos bod

Intussen raakte ook bekend dat twee burgerinitiatieven, WeLoveHema en HouDeHema, de krachten hebben gebundeld om samen met een derde partij een bod uit te brengen op Hema. Het gaat om fans en oud-medewerkers die zich verzetten tegen de kortetermijnvisie van durfkapitaalfondsen en die stellen dat Hema van de Nederlanders moet blijven. Bij welke bieder ze zich aansluiten, maken ze niet bekend. Kenners noemen het bod "kansloos".

 

Verder azen ook twee investeringsfondsen op Hema: het Amerikaanse Flacks Group en het Nederlandse Parcom. Ook retailer Ahold Delhaize is kandidaat. Jumbo heeft verklaard dat het een overname niet ziet zitten. Later deze week zou bekend raken welke van de acht oorspronkelijke bieders de strijd om Hema verderzetten in de tweede ronde.