Boeken dicht voor Toys ‘R’ Us

Boeken dicht voor Toys ‘R’ Us

Boeken dicht voor Toys ‘R’ Us
Shutterstock

Het finale einde is nu wel heel dichtbij voor de gewezen speelgoedgrootheid Toys “R” Us. Nadat eerder al de doodsklokken luidden over de 100 Britse winkels, gaan nu ook de meer dan 700 Amerikaanse winkels hun deuren sluiten.

 

33.000 jobs op de helling

Eind februari raakte al bekend dat de Britse tak van Toys ‘R’ Us het faillissement had aangevraagd, waardoor meer dan 3.000 banen op de tocht staan. Nu heeft CEO David Brandon ook de sluiting van alle Amerikaanse winkels aangekondigd. Eerder gingen er al 182 dicht, nu start ook bij de resterende 700 de “totale uitverkoop”. Tenzij er hier of daar nog een overnemer opduikt, staan door de sluiting liefst 33.000 banen op de helling.

 

Op zijn hoogtepunt telde de Amerikaanse speelgoedketen, die in 1948 werd opgericht, meer dan 2000 winkels wereldwijd. Dat aantal is intussen teruggelopen tot 1600, de Britse en Amerikaanse winkels inbegrepen. Toys ‘R’ Us miste compleet de internettrein ‑ de voorbije twee jaar steeg de wereldwijde onlineverkoop van speelgoed met liefst 55% tot 17 miljard dollar ‑ en zag almaar meer klanten vertrekken naar concurrenten als Amazon en Walmart. Bovendien stapelt de keten, die in 2005 in handen kwam van enkele durfkapitaalgroepen, sinds 2013 de verliezen op.

 

De sluiting is ook slecht nieuws voor speelgoedfabrikanten als Hasbro en Mattel: die zijn niet alleen een grote distributeur kwijt, maar ook een van hun beste ‘etalages’ om hun producten aan te prijzen bij kinderen en hun ouders.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

28 juni: The Future of Shopping-tafelgesprek met Wouter Kolk (Albert Heijn)

15/06/2018

Op 28 juni voert Albert Heijn-CEO Wouter Kolk een exclusief tafelgesprek over de toekomst van het winkelen met Jorg Snoeck en Pauline Neerman, auteurs van het boek 'The Future of Shopping', in boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Hema opent eerste winkel in Berlijn

15/06/2018

Hema heeft zijn eerste Berlijnse winkel geopend, alweer de vijftiende in Duitsland.Hema ziet in Duitsland een belangrijke groeimarkt: reeds volgende maand opent de de keten haar tweede Berlijnse winkel.

Bol.com rolt herhaalservice Bespaar Continu online uit

15/06/2018

Bol.com lanceert herhaalservice Bespaar Continu op de website. Vergelijkbaar met Amazon Prime, bezorgt de dienst vaste commodity-producten die mensen altijd in huis willen hebben tegen kortingen.

Franchisesector sneller gegroeid dan hele Nederlandse economie

14/06/2018

Terwijl de Nederlandse economie in de periode 2015-2017 met 7,37% groeide, klokte de franchisesector af op een groei van 7,57%. En dat ondanks de lichte daling van het aantal formules en vooral de "dieprode cijfers" van de modesector.

Ludo Bijvoet is nieuwe topman Blokker

14/06/2018

Het management van Blokker is weer compleet: Ludo Bijvoet - vandaag topman van Xenos - heeft vanaf 1 juli de leiding bij de winkelketen in moeilijkheden, Frank Cocx wordt financieel directeur. Linda Keijzer gaat Xenos leiden.