Boekhandel Donner gered dankzij crowdfunding | RetailDetail

Boekhandel Donner gered dankzij crowdfunding

Boekhandel Donner gered dankzij crowdfunding

De Rotterdamse boekwinkel Donner heeft een faillissement afgewend door geld op te halen via crowdfunding. In totaal hebben donateurs 250.000 euro in de voormalige vestiging van boekwinkelketen Polare geïnvesteerd.

Donaties van 1800 sympathisanten

Eind februari werd het faillissement over winkelketen Polare uitgesproken. Vijf medewerkers van de vestiging in Rotterdam startten daarop het initiatief 'Donner moet blijven'. Om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen, werd onder andere een benefietavond georganiseerd met bekende schrijvers als Hugo Borst, Abdelkader Benali, John de Wolf en Kees Moeliker. Ook de Rotterdamse vestiging van Media Markt attendeerde klanten op de actie door middel van een bord in de winkel.

 

Met de donaties van bijna 1800 sympathisanten wordt nu een coöperatie opgestart die medeaandeelhouder wordt van de boekhandel, meldt RTV Rijnmond. Samen met het geld van zeven particuliere investeerders weet Donner zo een doorstart te realiseren.

 

Nieuw pand van 3.000 m²

Omdat er al een nieuwe bestemming is gevonden voor het huidige pand aan de Lijnbaan, zal de boekhandel een doorstart maken in een anti-kraakpand aan de Coolsingel. Het huidige filiaal sluit op 19 mei zijn deuren, maar Donner verwacht de nieuwe winkel vier dagen later op de nieuwe locatie te openen. De boekwinkel krijgt in het nieuwe gebouw onder andere een eigen restaurant en zal de gehele begane grond, zo’n 3000 m², in beslag nemen.

 

Uit de eerste faillissementsverslagen van curator Kees van de Meent blijkt dat de verkoop van Donner uiteindelijk zo'n 386.000 euro heeft opgeleverd. In totaal leverde de verkoop van alle Polare-vestigingen die een doorstart maakten ruim 2,3 miljoen euro op.

 

De Rotterdamse boekwinkel was één van de zestien Selexyz-winkels die in 2010 werden afgescheiden van de Boekhandels Groep Nederland (BGN). Twee jaar later kwam de keten na een faillissement in handen van ProCures. De investeringsmaatschappij doopte de winkels om tot Polare, maar vroeg in februari het faillissement aan.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit z’n voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

'Mishandelde' eenden weg bij Plus, wel in 'diervriendelijke' dons

06/07/2018

Er komt veel reactie op de beelden van hardhandig eendentransport bij Nederlandse pluimveehouders. Supermarktketen Plus haalt per direct al het eendenvlees van slachterij Tomassen Duck-To uit het schap, maar de dons blijkt ook in "diervriendelijk" beddengoed te zitten.

“Fusie Karstadt en Kaufhof zo goed als rond”

05/07/2018

Het Canadese winkelconcern Hudson’s Bay heeft een deal met de Oostenrijkse Sigma Holding, eigenaar van de Duitse warenhuisketen Karstadt. Volgens Duitse media was een voorlopige overeenkomst getekend, volgens de Canadezen is het echter helemaal nog niet zo ver.

Wehkamp en BCC slaan handen in elkaar

05/07/2018

Onlineretailer Wehkamp en elektroketen BCC worden exclusieve alliantiepartners: vanaf oktober starten de formules een grote strategische samenwerking, die in fases steeds verder zal worden uitgebreid.