Boekhandel Donner gered dankzij crowdfunding | RetailDetail

Boekhandel Donner gered dankzij crowdfunding

Boekhandel Donner gered dankzij crowdfunding

De Rotterdamse boekwinkel Donner heeft een faillissement afgewend door geld op te halen via crowdfunding. In totaal hebben donateurs 250.000 euro in de voormalige vestiging van boekwinkelketen Polare geïnvesteerd.

Donaties van 1800 sympathisanten

Eind februari werd het faillissement over winkelketen Polare uitgesproken. Vijf medewerkers van de vestiging in Rotterdam startten daarop het initiatief 'Donner moet blijven'. Om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen, werd onder andere een benefietavond georganiseerd met bekende schrijvers als Hugo Borst, Abdelkader Benali, John de Wolf en Kees Moeliker. Ook de Rotterdamse vestiging van Media Markt attendeerde klanten op de actie door middel van een bord in de winkel.

 

Met de donaties van bijna 1800 sympathisanten wordt nu een coöperatie opgestart die medeaandeelhouder wordt van de boekhandel, meldt RTV Rijnmond. Samen met het geld van zeven particuliere investeerders weet Donner zo een doorstart te realiseren.

 

Nieuw pand van 3.000 m²

Omdat er al een nieuwe bestemming is gevonden voor het huidige pand aan de Lijnbaan, zal de boekhandel een doorstart maken in een anti-kraakpand aan de Coolsingel. Het huidige filiaal sluit op 19 mei zijn deuren, maar Donner verwacht de nieuwe winkel vier dagen later op de nieuwe locatie te openen. De boekwinkel krijgt in het nieuwe gebouw onder andere een eigen restaurant en zal de gehele begane grond, zo’n 3000 m², in beslag nemen.

 

Uit de eerste faillissementsverslagen van curator Kees van de Meent blijkt dat de verkoop van Donner uiteindelijk zo'n 386.000 euro heeft opgeleverd. In totaal leverde de verkoop van alle Polare-vestigingen die een doorstart maakten ruim 2,3 miljoen euro op.

 

De Rotterdamse boekwinkel was één van de zestien Selexyz-winkels die in 2010 werden afgescheiden van de Boekhandels Groep Nederland (BGN). Twee jaar later kwam de keten na een faillissement in handen van ProCures. De investeringsmaatschappij doopte de winkels om tot Polare, maar vroeg in februari het faillissement aan.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

15/05/2018

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.